Новите заплахи пред НАТО

Съюзът се учи да се примирява със замразени конфликти
25 мар 2015 20:30, Елка Василева
358
Новите заплахи пред НАТО
Снимка: архив, Reuters

Съюзът НАТО изглежда поставен на кръстопът за Украйна, чудейки се дали да тръгне към по-голямо противопоставяне с Русия или да приеме намиращия се в задънена улица замразен конфликт, който се оформя там, пише Дейвид Игнейшъс във "Вашингтон пост".

И двете възможности са най-малкото еднакво неблагоприятни, а президентът на САЩ Барак Обама споделя нежеланието на европейските лидери да се изостря кризата чрез доставяне на отбранително оръжие на Украйна или засилване на санкциите срещу Русия.

Съединените щати мълчаливо подкрепят решението, което европейските лидери взеха миналата седмица - да подкрепят статуквото и да обвържат всяко смекчаване на санкциите с прилагането на Минското споразумение, довело до крехко примирие в Украйна.

Безизходицата в политиката беше илюстрирана от главнокомандващия силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав. На конференция тук в неделя го попитах дали въоръжаването на Киев, което той, както се твърди, подкрепя, би оказало стабилизиращ или дестабилизиращ ефект.

Той даде да се разбере, че подкрепя изпращане на оръжия, като каза: "Не мисля, че което и да е средство на американската... сила би трябвало по необходимост да бъде сваляно от масата."

Но Брийдлав отбеляза двусмислието на политическия избор: "Може ли да окаже дестабилизиращ ефект? Отговорът е "Да". Бездействието също може да бъде дестабилизиращо."

Този отговор обобщаваше дилемата, пред която е изправен съюзът. Брийдлав се изказа на Брюкселския форум, организиран от Германския фонд "Маршал" на Съединените щати, на чийто управителен съвет съм член.

Проблемът е, че е трудно да се види как сегашната политика на санкции ще доведе до истинско намаляване на напрежението, освен ако руският президент Владимир Путин не направи внезапен завой. Руски анализатори тук казват, че може да минат години, докато санкциите окажат толкова болезнен ефект, че да наложат промяна на политиката.

Като оставим настрана въпросът дали би било в интерес на Запада да се стигне до сриване на руската икономика, санкциите може да имат обратен резултат в краткосрочен план: вместо да насърчат Путин и неговите приятели да променят курса, те може да укрепят най-корумпираните и консервативни сили в Русия.

Санкциите имаха тъкмо този непланиран резултат в Ирак през 90-те години на 20 век, когато мерките, наложени с цел да накажат режима на Саддам Хюсеин, отслабиха масовата икономика, но обогатиха висшестоящите приятели на режима, които можаха да избегнат санкциите. Руснаци тук предупредиха, че точно такова развитие може да се получи в Русия.

НАТО се учи да се примирява със замразени конфликти до границите си - като тези между Грузия и отцепническите области Абхазия и Южна Осетия, както и между Армения и Азербайджан. От години се полагат дипломатически усилия за уреждане на тези спорове, без да има особен напредък.

Но замразен конфликт със самата Русия би бил значително по-опасен. Запазване на съществуващото положение - с оставяне на Украйна в уязвима позиция и продължаване на санкциите – би означавало увеличаване на изолацията и обедняването на руската икономика, която изпитваше затруднения дълго преди Путин да анексира Крим и да предприеме репресивни мерки.

Руснаците вероятно могат да понесат упадък на икономиката – тяхната способност да издържат на страдание е част от руската национална идентичност, но изглежда вероятно този курс да направи Русия още по-беззаконна, нестабилна и склонна към насилие – както вътре, така и навън.

При обсъжданията на Брюкселския форум беше изследвана още една дилема за НАТО: като стандартен военен съюз той е слабо подготвен за водената от Русия "хибридна война" в Украйна, която повече прилича на паравоенни тайни действия в подкрепа на подставени сили, отколкото на традиционно военно нападение.

Брийдлав призна този проблем и каза, че е необходимо НАТО да предприеме към Москва реакция, която да е "само от правителствен характер", включително информационни операции и други средства, които по традиция се използват от разузнавателните служби или външните министерства, а не от военните съюзи.

Макар лидерите на НАТО да признават, че имат нужда от тези стратегии, дебатите за подсилване на съюза обикновено се съсредоточават върху военните средства и това дали страните харчат за отбрана обещаните 2 процента от БВП.

Следващата граница на хибридната война може да бъдат кибератаките. Те представляват особено предизвикателство за доктрината на НАТО за колективна самоотбрана, защото е трудно да се разбере кой ги извършва, а щетите обикновено имат ограничен обхват. Председателят на комитета по международните въпроси на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачов многозначително попита тук в петък генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг дали НАТО би бомбардирала някоя страна в отговор на кибернападение.

Както можеше да се предвиди, Столтенберг отвърна, без да отговори на въпроса. "Ние ще направим каквото е необходимо, за да защитим всички съюзници. Но аз няма да ви кажа как точно ще направя това", заяви той.

Изглежда, че неговият отговор беше не толкова отправяне на нарочно неясно изказване, колкото отражение на действителна несигурност в НАТО за това как точно да намери "съразмерна" реакция, в случай че държава членка бъде нападната по електронен път.

Благодарение на Путин НАТО сега е изправена пред ясна заплаха за европейската сигурност. Но въпросът как да реагира съюзът е неясен и има нужда още доста да бъде обсъждан. Един замразен конфликт може да стане също толкова опасен, колкото един горещ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още по темата: УкрайнаНАТОСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
2
 
! Отговори
бг преди 9 години
Русия трябва да използва военна сила срещу САЩ и Сауд Араб ако те нападнат Йемен.
46
0
 
1
 
! Отговори
До 120 преди 9 години
Просто ти давам възможност като по запознато лице да дадеш ти нужното сравнениеНе е нормално да си толкова добре осведомен за Света А за България толкова малко Нали знаеш как се казва на това Манипулативна информация
45
5
 
7
 
! Отговори
агата преди 9 години
Няма такава сила в света да победи НАТО,там членуват много силни държави и без американците ще се справят срещу Русия и то без проблем.В момента САЩ са супер сила и дума да не става за сравнение с други държави.Щатите направиха доста държави силни и най-вече Турция и Израел,след около 10-20 години първата държава ще може да воюва без проблем на всяка точка в света и на много държави това не му допада но Америка знае че Турция винаги ще зад нея и обратното!!!
44
0
 
3
 
! Отговори
бг преди 9 години
Да поздравиме победите на шиитите в Йемен!
43
1
 
7
 
! Отговори
до 104 преди 9 години
Статистиката в САЩ е пълна трагедия. САЩ са страната с най-висока престъпност и с най-много затворници, най-вече рецидивисти, в Света. И то не защото с-мата им е ефективна, а защото е расистка и е насочена към дребните престъпници. От отговорните за финансовата криза няма и 1 осъден. Всички се откупиха.
42
3
 
3
 
! Отговори
ss преди 9 години
NATO da se razpusne i da izchezne i bez tova nama nugda ot nego i bez tova nikade ne go iskat...a koito se e protivopostavil na Rusia vinagi e blizal rani sled tova...za sagalenie tapite ni politici ne razbraha tova i za tova sega sme ot gubechata strana
41
1
 
3
 
! Отговори
До 115 преди 9 години
В България дане би да е по различно след като сме В НАТО и Еспак са 10Дори мисля че и по малко от 10 което е още по лошо по твоята логика
40
3
 
4
 
! Отговори
АК47 преди 9 години
Американка спаси човечеството от ядрена война само преди седмица!Капитан Хийтър Е. Коул е уволнена заради липса на лидерски качества.Така гласят съобщенията, например това на в. Дейли мейл от 17 март 2015 г. относно уволнението на жената, която отказа да предаде кодовете на дълбоко секретния, специален комуникационен канал, по който президентът на САЩ може да влезе в пряка връзка с ядрените подводници, за да им заповяда ядрен удар. Срещу кого? Срещу Русия, разбира се.Общото, мъгливо и нищо не значещо словосъчетание липса на лидерски качества (с което могат да се оправдаят и
39
2
 
3
 
! Отговори
До 98 преди 9 години
Пък в Европа всичките се раждат до третата година след брака след което се разделят и детето ако не остане при единият трябва да остане при другият пък и ако двамата са неспособни да го отгледат от финансова страна което не е никак рядко Държавата го взима или го отдава на друго желаещо семейство в по добро финансово състояние Колкото до Абортите в някои европейски държави са Забранени Напълно за това и има толкова деца с Увреждания
38
2
 
2
 
! Отговори
aтaкисть преди 9 години
До Бам бамДори нямa дa те коментирaм!Двойкa!
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия не е , Ирак .. Русия е напълно само-достатъчна свят икономика..
36
2
 
3
 
! Отговори
до 98 преди 9 години
Миналата седмица, за пореден път, една жена в САЩ разряза корема на друга жена и и открадна бебето.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ааа не се ядосвай ,уредили сме ти чартърен полет с кожения самолет,на борда му ще получиш снежно бял био айрян на корем/знаем,че ушетата не обичате кока-кола/ ,а накрая след като кацнеш след полета на земята,ще си направиш за спомен селфи с кожения самолет!...Нали ти е ясно, че не е добре да се напъваш. Нищо няма да кльопне, най-много да сукаш некоя вена и да се сдобиеш с инсулт.
34
3
 
6
 
! Отговори
до 96 и 97 преди 9 години
А в САЩ видял ли си статистиката? Русия ряпа да яде.
33
4
 
7
 
! Отговори
Какви заплахи? преди 9 години
Та НАТО превзе за 25 години цяла Източна Европа с агресивната си политика на разширяване. С това НАТО е заплаха за самата себе си.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Срамна работа няма,защо се ядосваш ..и ти си човек и на теб ти трябват денги...?"----Айде, айде, не се напъвай, нищо не излиза, само се кокориш....
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"А да взимаш взимаш копейки не ти ли омръзна ?"-----------А да лижеш американски *** не ти ли омръзна?
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО са говняри
29
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашите приятели от НАТО ни пазят от руската агресия и от комунистическия диктатор Путин. Ако не бяха нашите приятели от НАТО по улиците на София щяха да патрулират руски войници а българската интелигенция щеше да бъде заточавана и избвивна в Сибир. Благодарение на нашите приятели от НАТО България е модерна и просперираща европейска държава.
28
7
 
9
 
! Отговори
атакист-винаги готов преди 9 години
Към ПутинНашта вяра в Путин е голяма той ще ни спаси от раза ний ще му дадем в замяна дупе мило в този час.