Новите заплахи пред НАТО

Съюзът се учи да се примирява със замразени конфликти
25 мар 2015 20:30, Елка Василева
358
Новите заплахи пред НАТО
Снимка: архив, Reuters

Съюзът НАТО изглежда поставен на кръстопът за Украйна, чудейки се дали да тръгне към по-голямо противопоставяне с Русия или да приеме намиращия се в задънена улица замразен конфликт, който се оформя там, пише Дейвид Игнейшъс във "Вашингтон пост".

И двете възможности са най-малкото еднакво неблагоприятни, а президентът на САЩ Барак Обама споделя нежеланието на европейските лидери да се изостря кризата чрез доставяне на отбранително оръжие на Украйна или засилване на санкциите срещу Русия.

Съединените щати мълчаливо подкрепят решението, което европейските лидери взеха миналата седмица - да подкрепят статуквото и да обвържат всяко смекчаване на санкциите с прилагането на Минското споразумение, довело до крехко примирие в Украйна.

Безизходицата в политиката беше илюстрирана от главнокомандващия силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав. На конференция тук в неделя го попитах дали въоръжаването на Киев, което той, както се твърди, подкрепя, би оказало стабилизиращ или дестабилизиращ ефект.

Той даде да се разбере, че подкрепя изпращане на оръжия, като каза: "Не мисля, че което и да е средство на американската... сила би трябвало по необходимост да бъде сваляно от масата."

Но Брийдлав отбеляза двусмислието на политическия избор: "Може ли да окаже дестабилизиращ ефект? Отговорът е "Да". Бездействието също може да бъде дестабилизиращо."

Този отговор обобщаваше дилемата, пред която е изправен съюзът. Брийдлав се изказа на Брюкселския форум, организиран от Германския фонд "Маршал" на Съединените щати, на чийто управителен съвет съм член.

Проблемът е, че е трудно да се види как сегашната политика на санкции ще доведе до истинско намаляване на напрежението, освен ако руският президент Владимир Путин не направи внезапен завой. Руски анализатори тук казват, че може да минат години, докато санкциите окажат толкова болезнен ефект, че да наложат промяна на политиката.

Като оставим настрана въпросът дали би било в интерес на Запада да се стигне до сриване на руската икономика, санкциите може да имат обратен резултат в краткосрочен план: вместо да насърчат Путин и неговите приятели да променят курса, те може да укрепят най-корумпираните и консервативни сили в Русия.

Санкциите имаха тъкмо този непланиран резултат в Ирак през 90-те години на 20 век, когато мерките, наложени с цел да накажат режима на Саддам Хюсеин, отслабиха масовата икономика, но обогатиха висшестоящите приятели на режима, които можаха да избегнат санкциите. Руснаци тук предупредиха, че точно такова развитие може да се получи в Русия.

НАТО се учи да се примирява със замразени конфликти до границите си - като тези между Грузия и отцепническите области Абхазия и Южна Осетия, както и между Армения и Азербайджан. От години се полагат дипломатически усилия за уреждане на тези спорове, без да има особен напредък.

Но замразен конфликт със самата Русия би бил значително по-опасен. Запазване на съществуващото положение - с оставяне на Украйна в уязвима позиция и продължаване на санкциите – би означавало увеличаване на изолацията и обедняването на руската икономика, която изпитваше затруднения дълго преди Путин да анексира Крим и да предприеме репресивни мерки.

Руснаците вероятно могат да понесат упадък на икономиката – тяхната способност да издържат на страдание е част от руската национална идентичност, но изглежда вероятно този курс да направи Русия още по-беззаконна, нестабилна и склонна към насилие – както вътре, така и навън.

При обсъжданията на Брюкселския форум беше изследвана още една дилема за НАТО: като стандартен военен съюз той е слабо подготвен за водената от Русия "хибридна война" в Украйна, която повече прилича на паравоенни тайни действия в подкрепа на подставени сили, отколкото на традиционно военно нападение.

Брийдлав призна този проблем и каза, че е необходимо НАТО да предприеме към Москва реакция, която да е "само от правителствен характер", включително информационни операции и други средства, които по традиция се използват от разузнавателните служби или външните министерства, а не от военните съюзи.

Макар лидерите на НАТО да признават, че имат нужда от тези стратегии, дебатите за подсилване на съюза обикновено се съсредоточават върху военните средства и това дали страните харчат за отбрана обещаните 2 процента от БВП.

Следващата граница на хибридната война може да бъдат кибератаките. Те представляват особено предизвикателство за доктрината на НАТО за колективна самоотбрана, защото е трудно да се разбере кой ги извършва, а щетите обикновено имат ограничен обхват. Председателят на комитета по международните въпроси на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачов многозначително попита тук в петък генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг дали НАТО би бомбардирала някоя страна в отговор на кибернападение.

Както можеше да се предвиди, Столтенберг отвърна, без да отговори на въпроса. "Ние ще направим каквото е необходимо, за да защитим всички съюзници. Но аз няма да ви кажа как точно ще направя това", заяви той.

Изглежда, че неговият отговор беше не толкова отправяне на нарочно неясно изказване, колкото отражение на действителна несигурност в НАТО за това как точно да намери "съразмерна" реакция, в случай че държава членка бъде нападната по електронен път.

Благодарение на Путин НАТО сега е изправена пред ясна заплаха за европейската сигурност. Но въпросът как да реагира съюзът е неясен и има нужда още доста да бъде обсъждан. Един замразен конфликт може да стане също толкова опасен, колкото един горещ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още по темата: УкрайнаНАТОСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 9 години
ПАзи се НАТО, СССР идваааааааа :-D
146
1
 
7
 
! Отговори
еваларка преди 9 години
До "...НАТО е организация от времето на студената война и мястото и е на бунището на историята..."И да поканят Володя да ги управлява !
145
0
 
11
 
! Отговори
друф преди 9 години
САЩ са НАТО, другите в Европа са натОВЦИ.
144
2
 
1
 
! Отговори
клоун преди 9 години
бла бла бла !
143
1
 
10
 
! Отговори
М.М. преди 9 години
Тези американци толкова много внесени мозъци имат, че единственото, което измислиха за да се измъкнат от финансовата каша са сеене на войни по света. С тези пари, които потрошиха за военните операции можеха направо да завладеят Слънчевата система барабар с външния астероиден пояс. Ама те не са си виновни, всеки знае кои са истинските господари в Америка, едни с криви носове, обичащи да се кръвосмешават и да пият кръвчица. Рецептата е една- няма ционисти, няма проблеми и за света, и за Америка.
142
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българско народно опълчение Шипка. С тояги и камъни да прогоним НАТОвците. Вън окупаторите от БЪлгария!
141
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква работа има НАТО в страна, която не е членка на съюза и изобщо на каква база спрягате Украйна и Нато ЗАЕДНО? Кой е упълномощил янките да си завират носа навсякъде?
140
2
 
15
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
НАФТО се провали за 25г. в еднополюсния модел , овен групата на милиардерите финансови социопати никой друг не прокопса нито народ нито държава !
139
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от ЮАР Икономика 1 в света -Китай. 18 трилиона дълг на ,,лидера ,,на света . Да ти пикая на такова лидерство. Да си борчалия номер 1 в света и да си лидер.Безумие!
138
4
 
31
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Единствения правилен ход на НАТО е да се саморазпусне. Ако сам не иска, Путин ще го разпусне.
137
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честит Ви трети пол в България. Гарантирано от ГЕРБ!
136
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 225 демократ вижда се колко си *** НАТО където отива преди това тя ги е създала проблемите с наливане на пари и агенти от цру.и започва да ограбва съответната държава ресурсите и под претекст, че въдворява ред.ВИДЯХМЕ КАК ДЕМОКРАТИЗИРАХА ИРАК, ЛИБИЯ, И МН. ДР. ОЩЕТЕНИ ОТ СВЕТОВНИЯТ ТЕРОРИСТ 1 И ОРТАЦИТЕ ИМ ГЛАВОРЕЗИТЕ ОТ АЛКАЙДА И ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА!!
135
20
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
До До от ЮАРОтговор: ЮАР. Само че, БРИКС не е съюз. Нито пък блок някакъв. За ваше сведение, почти цялата външна политика на ЮАР е съгласувана със САЩ (поне по важните въпроси). И това е най-добър вариант. Защото нито Китай, нито Европа, още по-малко Русия имат капацитета и компетентността да бъдат лидер на света. Специално Китай и Русия никога не са успели да създадат общество, в което човек би искал да живее. Цял свят емигрира към Европа и САЩ. Световната наука и технология се прави в САЩ!
134
17
 
6
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Новата-стара заплаха за НАТО - пък и за целия цивилизован свят - СЕ НАРИЧА РУСИЯ.
133
16
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
Граф Игнатиев проваля Цариградската Конференция 1877 за да може Русия да влезе във война (реванш за кримската война и нов опит за разширения на юг). Иначе, България щеше да получи автономия върху 210 х.кв.км.-почти двойно на сегашната територия. С излаз на Бяло Море. С този излаз, Англо-американците никога нямаше да допуснат съветска окупация. Нямаше да има фалшификата Македония (в Османските архиви не фигурира такъв народ, навсякъде са българи!). Заради русофилите, днес България е наполовина!
132
8
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
България трябва да заяви открито и ясно на Москва - ИСКАМЕ СИ ДЪРЖАВНИЯ АРХИВ - отмъкнат от руснаците 1944, до днес седи при тях и имат нахалството да ПОЗВОЛЯВАТ копия на документи по ТЯХНО усмотрение! Докато не върнат архива, никакви отношения освен консулска служба не трябва да има! Ако Граф Игнатиев не беше провалил Цариградската Конференция 1877 г., България щеше да получи автономия върху 210 хил. кв.км. Нямаше да има Македония. При излаз на Бяло Море, Англия нямаше да пусне ссср окупация!
131
3
 
14
 
! Отговори
bojinkata преди 9 години
"НАТО се учи да се примирява със замразени конфликти до границите си - като тези между Грузия и отцепническите области Абхазия и Южна Осетия, както и между Армения и Азербайджан"Eлке, откога Натото граничи с Абхазия и ЮОсетия, Армения и Азербайджан???????? Като преписваш, мислиш ли?
130
17
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
ссср-2 ще последва съдбата на ссср-1. Надявам се, сътресенията да не бъдат по-големи от предишния разпад. България трябва да стои максимално далеч от руско влияние, руски шпиони (пълно е с тях), руски капитали. Ние все пак сме част от Европа, а не колхозно-крепостни ***! В досегашната история нито една страна близка с Русия не е показала прогрес и просперитет. Гадния 25-годишен преход в България е по руски модел и управляващите са КГБ-БКП-ДС кучета. Заради тях е тая мизерия!
129
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
229 Защо не е ли прав , единствено Путин посмя след 70 години да анексира чужда суверенна международнопризната включително и от Русия дори и с неговия подпис територияОдисей 1
128
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
куха лейка си демократе 225 хаха