Пропагандната война на Кремъл

Има системи от проруски сайтове в България, Словакия, Чехия...
26 мар 2015 21:17, Елка Василева
869
Пропагандната война на Кремъл
Снимка: архив, Reuters

През февруари словашкият активист и гимназиален учител Юрай Сматана публикува списък на 42 уебсайта, които помагат за разпространяване на прокремълската пропаганда в Словакия и Чехия. В местните медии се вдигна голям шум.

"Повечето от тези сайтове са анонимни, но съдържанието им е направено много професионално", обясни Сматана в интервю за словашкия всекидневник "Денник Н". Заедно с други активисти той е посветил последните няколко месеца на това явление и е открил много сходни системи от проруски сайтове в Словакия, Чехия, Унгария и България, пише Ивана Смоленова от "Форбс".

От няколко месеца броят на сайтовете, подкрепящи кремълската информационна война на чешки език, постоянно расте. След анексирането на Крим новият портал Aeronet.cz се впусна в агресивна кампания срещу новото правителство в Киев. През 2014 г. чешкото контраразузнаване го определи като "източник на опасна проруска пропаганда". Само че Aeronet.cz се оказва само върхът на айсберга. Оттогава се появиха още подобни платформи, а други засилиха напоследък активността си.

Русия е представяна като сила, защитаваща морала и традиционните ценности

Темите са различни, но много статии, онлайн коментари и сайтове си приличат в няколко отношения. Докато западните страни страдат от политическа и морална поквара, Русия е представяна като сила, защитаваща морала и традиционните ценности. В много от случаите основателите на платформите са неизвестни, трудни са за проследяване или не дават достатъчно информация за себе си.

И авторите на много статии и коментари са неизвестни или публикуват под различни псевдоними.

"Американците искаха прекалено много от Сирия, исканията на Русия бяха по-основателни" - това е неясното описание на безизходицата в Сирия в един такъв сайт.

В много случаи статиите се възползват от сегашните проблеми, които преживяват европейските страни, като икономическата криза в ЕС. Авторът на статия в друг проруски сайт сравнява политиката на ЕЦБ на количествено облекчаване с "масово печатане на пари".

В добавка към сегашните проблеми те натрапват изфабрикувани твърдения от историята, които представят за сензационни открития. Един пост изопачава решението на Европейския съд за правата на човека и отрича отговорността на съветската тайна полиция за катинското клане на полски офицери през 1940 г.

Интернет тролове наводняват онлайн форумите

Същевременно интернет тролове в традиционни и социални медии все по-често заливат форумите. Чешкоезични участници често говорят за алтернативи на "общоприетото мнение, налагано на гражданите от държавната пропаганда".

Друг коментатор сравни държавната пропаганда с методите, прилагани от фашистите и болшевиките - често използвано сравнение срещу правителството Киев. Представяйки традиционните медии за ненадеждни и манипулирани от Запада, те призовават народа да се събуди, да си отвори очите и най-после да разбере истината.

Често тези онлайн активисти се подкрепят от псевдо НПО-та, които Кремъл отдавна използва като инструменти във външната си политика. Британският мозъчен тръст Чатъм хаус изчислява, че финансирането само на проруските неправителствени организация достига 100 милиона долара годишно.

През ноември 2013 г. в Прага бе създаден нов чешки мозъчен тръст - Институт за славянски стратегически проучвания (ИССП). Един от основателите му, Радка Земанова-Копецка, е сред най-активните чешки журналисти, чиито статии често се появяват в проруските сайтове, за които споменахме преди това, и често се включва в редица онлайн дискусии.

Страните от бившия комунистически блок са особено податливи на руската пропаганда

Целта на ИССИ, както е посочена на сайта му, достъпен на руски и на чешки, е укрепването на славянската интеграция (повечето славянски страни са от бившия комунистически блок).

Според ИССИ този исторически съюз предлага алтернатива на днешния "враждуващ свят". През февруари 2014 г. ИССИ организира семинар в чешкия парламент под наслов "Митове за Русия". Както подсказва името, целта му бе да опровергае митовете за Русия и да представи пред обществото и чешките политици фактите.

Сред ораторите бяха Оскар Крейчи, бивш агент на Държавна сигурност (тайната полиция, използвана от комунистите като инструмент на репресии) и съветник на последния комунистически премиер Ладислав Адамец, а също Александър Клейн, заместник генерален директор на правителствената руска информационна агенция ИТАР-ТАСС (трансформирана в ТАСС през септември миналата година).

Податливостта към руската пропаганда е особено валидна за страните от бившия комунистически блок със силни бизнес и исторически връзки с някогашния окупатор. Според социологическо проучване от 2014 г. 54 процента от чехите и 70 процента от словаците са недоволни от постигнатото след падането на комунизма през 1989 г. и руската пропаганда се възползва от тези нагласи.

От друга страна, засилването на проруската пропаганда напоследък е тема на обсъждане в региона. През последните няколко седмици бяха написани редица статии във водещи чешки и словашки медии по темата, а местни активисти и "антипропагандни" групи в социалните медии привличат все повече привърженици.

Но дали това е достатъчно, за да се противодейства на една добре организирана, струваща милиарди долари пропагандна кампания от Москва?
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


869
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
400
5
 
13
 
! Отговори
Българин 2 преди 9 години
Аз искам да поздравя г-жа *** Василева за статиите които пише, трябва да си много смел за даказваш истината в нашата държава пропита от омразакъм нормалния свят. Браво, ние ви подкрепяме, продължавайте да казвате истината въпреки истериятана платените про руски ***.
399
5
 
11
 
! Отговори
учуден преди 9 години
До украинец------По принцип парите хвърлени за проруска пропаганда са направо изгубени.Колкото и пари да хвърлят--процента винаги си е четири или по малко.Сидеров и Ташачева редовно ги гледам като хумористично предаване.С долнопробната си пропаганда те са фабрика за русофоби.
398
5
 
11
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Венелин-------В Русия не арестуват антипутинските журналисти ами направо ги разстрелват !
397
4
 
6
 
! Отговори
тото преди 9 години
До българинНе се наричай българин да не се излагаш.Или анонимен или от етническо малцинство .Псаки или кравар или ...сам си измисли дамгата .
396
10
 
8
 
! Отговори
Десният Вацлав Клаус преди 9 години
Вацлав Клаус: Украйна е виновна за конфликта, Русия няма вина, заяви в лекцията си в Братислава в Паневропейското висше училище бившият президент на Чехия Вацлав Клаус (десен политик). "За мен дебатът за случващото се на изток от нас, в Украйна, не е дебат за Русия, а е дебат за Украйна. Основният виновник за конфликта в Украйна е самата Украйна. Според него "Украйна е напълно разделена на две държава". Подобно е мнението на много западни политици, журналисти, писатели, режисьори, артисти и др
395
2
 
0
 
! Отговори
Мой преди 9 години
Проба
394
10
 
16
 
! Отговори
До 555 преди 9 години
това бивол не го знам какъв сайт е! Но ако РФ беше направила и един промил от това което пише в Уикилийкс и това за което пише сноудън, то отдавна РФ щеше да е под прицел на целия свят! Да ама не! Нали видяхме истината за южна Осетия по cnn в ефир!как жената каза кой кого е нападнал!Вече всички знаем кой създава и финансира тероризъм! Е ако рашите бяха направили тия неща нямаше хората да са с тях! К'во ми дреме, че синът на вицето на САЩ се уреди с работа, като затриха цяла държава! И т.н.
393
6
 
10
 
! Отговори
555 преди 9 години
До Анонимен 555.Да бе ! Те КГБ и ФСБ хабер си нямат от пропаганда, само дето за разлика от Сноудън , Литвиненко, Политковская и Немцов не са сред живите, за да го потвърдят.Като знаеш Уикилийкс и Бивол, че са в ЕС, можеш ли да посочиш руски сайт, който се занимава свободно с публичност на информацията в Русия и е придобил популярност?Като казах Литвиненко хубаво е да почетеш какво е посал, за да знаеш защо е умрял.
392
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Професионално написана статия! Фалшификация и преписване на собствените си действия на невидим враг! Просто хората вече имат достъп до всякаква информация! Уикилийкс и Едуард сноудън дадоха достатъчно инфо на света какво се случва в действителност! Видно е, че въпреки многомилярдното инвестиране в сми вече никой не им вярва! Сега ще се налеят още пари, само вижте колко последователи имат в соц. Мрежи сми! Ми то трябва да ги закрият!
391
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До българинапчйета глътна ли ги?
390
20
 
20
 
! Отговори
българин преди 9 години
Леле, леле, леле, що са съветски *** в този съветски сайт! Направо се наакват от зор: на черното - бяло, на бялото - черно, да живее Матушката Рус, да вздравствует товарищ Путин, на многая лета!Най-много ми харесва мотивът за "традиционните морални ценности" на Русия. Исторически, те са: пиянство, разврат, разбойничество, опустошаване на съседните и своята държава. Днес - ОЩЕ ПОВЕЧЕ. А иначе, методита за опазване на тези ценности са еволюирали - от набиване на кол (преди), до разстрели (днес)
389
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, а про-американски сайто изобщо няма...
388
11
 
30
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Не знам за руската пропаганда, но антируската е факт. А когато фактите говорят пропагандаторите и антипропагандаторите да мълчат!Знаете ли в коя държава има министерство на информацията? Не, не е Русия - в Украйна е. Факт. Знаете ли къде арестуват журналисти за публикации неугодни на властите? Не, не в Русия - пак в Украйна. Факт. А знете ли къде незаконни паравоенни формирования нахлуват в домове и се разправят с цивилни? Не е в Русия, не е и в ИД даже. В "демократична и свободна" Украйна е.
387
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Олеле, ужас. Руснаците са се научили да правят същото което американците правят от втората световна война насам.
386
2
 
16
 
! Отговори
bluEyes преди 9 години
До ПетърБраво Петър радвам се, че има и други които забелязват медиините нагласи нерядко угоднически работещи видно целенасочено в нечии интерес. Хубаво е да се запитаме, дали този интерес е българския... Медиите са тези, които трябва да работят за обществото, а не да го подлъгват в определена посока...
385
2
 
11
 
! Отговори
bluEyes преди 9 години
Колеги за да разберем добре какво се случва трябва дори ако не необходимо да се насилим и да бъдем обективни. Страните от централна, източна и юго-източна Европа са малко, раздробени и слаби държави в мнозинството си, които са играчка в ръцете на големите на деня. От столетия усилено се работи върху този превърнал се в буферна зона регион и той бива манипулиран, за да бъде "интегриран" в някоя от сферите на влияние. Пак казвам нека бъдем обективни и да не изместваме фокуса само към един играч...
384
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не виждамн нищо лошо в руската пропаганда. Това се нарича гледна точка. Също както навремето Радио Свобода и Гласът на Америка са пропагандирали своите гледни точки през соца. Руската пропаганда, помага с това, че кара онези другите които се обявяват за носители на ценности, да си свалят маските когато ги разтресе здраво, за да им видим истинските лица, а не фалша и демагогията.
383
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте пълнили главите на хората с бръмбари! Най малкото пък Брюксел и Вашингтон имат право да ни дават тон в живота! Спомнете си за какво са жертвали живота си дядовците ни през воините за национално обединение! Никой не ни е помогнал,нито Англия или Франция, нито Москва.Всички са искали да ни затрият! Цар Борис беше съюзник на Хитлер, но Хитлер не можа да го накара да воюва на негова страна! Това се казва отстояване на позиция! А днес - продажници и предатели под път и над път!
382
9
 
35
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Пропагандната война е срещу Русия. Само днес имате три статии, плюещи Русия, а нито една за пропагандата на САЩ и военната им политика. Това е вече платена журналистика.
381
1
 
18
 
! Отговори
Европа не разрешава преди 9 години
И Хитлер не разрешаваше, да има други информационни източници в Европа различни от тези на третия райх