Експериментът в Dnes.bg: За 20 мин. "събрахме" глоби за 20 000 лв.

Готвят солени глоби за паркиране без да имаме алтернатива
Обновена: 4 май 2016 15:44 | 17 апр 2015 08:35, Александър Попов
234
Експериментът в Dnes.bg: За 20 мин. "събрахме" глоби за 20 000 лв.
Снимка: Dnes.bg

Глоба от 200 лева грози шофьорите, които паркират в градини, паркове, на детски площадки и тротоари, извън обозначените за това места. Промените в Закона за движението по пътищата бяха приети на първо четене, но предизвикаха доста полемики.

Вносителите защитиха по-високите глоби с аргумента, че сегашните 20 лв. не стряскат нарушителите.

В Експериментът е Dnes.bg заснехме в рамките на 20 минути няколко улици в краен столичен квартал. Ако бяхме санкциониращ орган и глобите бяха влезли в сила щяхме да напишем актове за над 20 000 лева.

Факт е, че заснехме доста шофьори, които използват градинки и тротоари за парко места. Още от сега може да гарантираме, че когато тези глоби станат факт хазната ще бъде доста освежена. И то не защото шофьорите не искат да спазват правилата, а защото е невъзможно.

Има една приказка, че българинът спазва закона, когато му бръкнат в джоба. В този случай депутатите извадиха "голямата секира", но има едно голямо НО. Не се предлага никаква алтернатива за паркиране.

Което предполага, че ще има напрежение между граждани и контролиращи органи. Самите 200 лева пък може и да не са проблем за депутатите, но за повечето хора това е половин заплата. И ако бъде приета промяната в закона много хора ще бъдат изправени пред доста сериозни трудности и трябва да измислят как да не нарушават закона. При положение, че не им се предоставя никаква възможност. И бъдете сигурни - тези глоби ще станат повод и за корупция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
13
 
! Отговори
Mr.Senko преди 9 години
За 20 минути може да заснемете нарушения за 20000 лева, но не и да ги напишете, а камо ли да ги "съберете"...
130
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПАРКИНГЪТ СТРУВА ПАРИ!Няма какво да спорите, няма какво да мрънкате! Това е положението!Що за логика: Мястото за жилищата да струва пари, а мястото за колите да е безплатно?Лев-два на ден. Има ли достатъчно хора, готови да си плащат тази сума, паркинги ще се появят за няколко дена!
129
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 9 години
До АнонименМного "интелигенти" тук си мислят, че държавата, респ. общиата е длъжна на някой от тях...Нали НЕ искахте силна държава ? Нали искахте тотална либерализация на всичко ??? Е - ето резултатът - всеки си прави каквото иска..."слободия" е всичко сега. Джунгла - това е. Ако искате друго - скандинавски модел, ако искате същото...ще го отнасяте и занапред, това е!
128
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво значи "няма къде", "не е възможно", "не ми осигуряват паркинги"?Възможно е! Ама струва пари. Има празни платени паркинги навсякъде!Проблемът не е, че няма къде, а че някакви хора искат да не плащат за паркинга на колата си!По същата логика, аз утре ще си донеса пет крави в София, ще ги паркирам пред нечий балкон и ако някой нещо възразява, ще му отговоря: "Аааа, ами общината не ми е осигурила кравеферма!"
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако им стиска...или им го поръчат...
126
2
 
7
 
! Отговори
обективен преди 9 години
Ако общината не предвиди някаква алтернатива за паркиране в ж.к-тата и започне с глобите по 200лв ,ланските протести ще им се сторят като невинни седянки !! ж.к. Люлин-114 000 души , ж.к.Младост-103 000 души
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога ,,ДНЕС бг,, ще направи експеримент за социално интегриране и икономическо развитие. Защото експеримент за глоби много лесно се осъществява. Даже и с две ръце се подкрепя от институциите.
124
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 9 години
До 157Центърът, както в Цяла Зап. Европа е "зелен" или "скъп", ама много!Освен това, коли над 5 год. не трябва да се допускат в (идеалния) център (поне на София). Измислили са го отдавна това, а и има и др. примери за ограничаване на МПС-та в градове, от съседни ни държави - Гърция, Турция...
123
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Строят се кооперации без нито едно място за паркиране. Аз като се прибирам от работа след половин час обикаляне паркирам през две улици защото пред къщи няма място. Този пък пред чиято къща съм паркирал се случва да паркира пред нас защото когато той се е прибирал само там е имало място. Идиотизъм от където и да го погледнеш. Всеки който е бил навън знае как е решен проблема при буржоата.
122
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 9 години
AcOrPВ центъра на София, абонамен за паркиране в частни паркинги е м/у 150-300лв. на месец, в зависимост от мястото, където се намира и това, дали е открит/закрит или подземен.Не са "измислени" добре Синята и Зелена зони в София, затова има проблеми с тях. Освен това, "Паркинги и гаражи" (или който там им го направи) да качат online "навигация", къде и колко паркоместа има свободни в реално време и много от проблемите ще намалеят с паркирането.
121
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЧибаЖивея в западна Европа, и мога да Ви уверя, че проблем с паркирането има навсякъде във всички големи градове, това не е само в България.
120
5
 
10
 
! Отговори
AcOrP преди 9 години
Няма човек които да плати 200 лв глова за паркиране. За пример давам висок блок ( военните) в квартал надежда има паркинг пред блока за точно 20 коли т.е по парко место и половина на етаж. На етаж има 6 апартамента средно по 3ма души в апартамент това прави близа 300 човека които да живеят в такъв блок и 20 парко места. Останалите къде да паркират ? Ами ще е по тротоари и зелени площи и на улицата където е забранено... Този закон е отчаян опит за събиране на пари за крадене...
119
9
 
13
 
! Отговори
skatelite преди 9 години
няма такова нещо като липса на алтернатива за паркиране. Възможно е да няма място за паркиране пред магазина или пред дома ви, но със сигурност има свободно място някъде (може и да е в съседния квартал). Няма задължение на държавата да осигурява парко места, както няма задължение на гражданите да си купуват автомобили. Оправданието, че правилата се нарушават защото нямало как е същото като да се оправдаваш. че крадеш защото държавата не ти осигурява храна.
118
4
 
3
 
! Отговори
Чиба преди 9 години
Колкото и пари да наливат в София (а и България като цяло) пак си остава просто един коптор това е истината! Как във нормалните градове в западна Европа нямат проблеми с паркирането въпреки че са в пъти по големи и има много повече автомобили!? Изобщо тия мизерии са характерни за повечето бивши соц. страни. Например в Румъния и Русия е абсолютно същата мизерия и селяния! Особено който е ходил в Москва знае за какво говоря. Там са такива *** и простаци че даже карат по тротоарите.
117
1
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
По ЗУТ всяка нова сграда се планира с достатъчен брой собствени паркоместа, така че новите сгради не влият върху проблема. Който е в стара сграда и няма собствено паркомясто, би следвало да си намери законен начин за паркиране. В крайна сметка незаконното паркиране няма как да бъде толерирано или подминавано със затворени очи, защото голяма част от пострадалите пешеходци са жертви точно поради него.
116
1
 
1
 
! Отговори
dsx преди 9 години
До 146Защо са ти конкретики? Там ти е проблема, това е закон и важи за всички, не само за центъра на София. Дали ти можеш така или иначе няма значение, има много хора в различни ситуации.Проблема на София трябва да се реши на локално ниво, всеки град е различен, не съди за всички по себе си. Какво ме нападаш лично? Очевидно си слаб и няма какво да кажеш.
115
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 9 години
До 133Почти навсякъде по БЕЛИЯ Свят, ако си ходил въобще някъде, центровете (големи части от тях) на градовете са пешЕходни зони или със "солено" заплащан "вход" в тях. Да изброявам ли ??? Автомобилите са необходимост, но трябва интелигентно и разумно да се прави компромис в името на добре уредена екологичносъобразна градска среда. И въобще, МПС-тата трябва да са ПОД земята, а хората НАД земята при движднието им, през града в преобладаващата част от пътищата.
114
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Няма логика 6м2 общинска територия, която заема един автомобил да се ползва безплатно.Живея в Синята зона и смятам за правилна таксата от 150лв. за общиската площ, която заемам с колата си, както и смятам за правилно всеки собственик на автомобил, неразполагащ със собствено паркомясто, да е длъжен да си плати подобна такса (естествено адекватна на района, в който живее - Зелена зона сега е 100лв, в кварталите би било логично да е много по-малко).
113
0
 
1
 
! Отговори
До 143 преди 9 години
Убедих се, че ти си просто един дървен философ, който спори за спорта, без да дава изпада в конкретики. А, относно това, че само 15 годишните пият и се забавляват - явно животът доста те е учукал и не ти е останала никаква радост. Когато трябва да се видя с приятели за да свършим конкретна работа, не е задължително да ходя в домът му - има мнооого места, на които двама (или повече) възрастни могат да се срещнат (вярно е, че за повечето се заплаща...).
112
3
 
3
 
! Отговори
До 139 преди 9 години
Добре. Съгласих се. Няма достатъчно гаражи за всички. А, сега ти можеш ли да си сложиш ръката на сърцето и да ми кажеш дали около домът ти има паркинг на разстояние 10-15 минути пеша? 100% съм сигурен, че има. Вярно е, че може да се изисква такса 40-50-60 лева на месец, но няма да си паркирам неправилно или пречейки на майка с количка.