Експериментът в Dnes.bg: За 20 мин. "събрахме" глоби за 20 000 лв.

Готвят солени глоби за паркиране без да имаме алтернатива
Обновена: 4 май 2016 15:44 | 17 апр 2015 08:35, Александър Попов
234
Експериментът в Dnes.bg: За 20 мин. "събрахме" глоби за 20 000 лв.
Снимка: Dnes.bg

Глоба от 200 лева грози шофьорите, които паркират в градини, паркове, на детски площадки и тротоари, извън обозначените за това места. Промените в Закона за движението по пътищата бяха приети на първо четене, но предизвикаха доста полемики.

Вносителите защитиха по-високите глоби с аргумента, че сегашните 20 лв. не стряскат нарушителите.

В Експериментът е Dnes.bg заснехме в рамките на 20 минути няколко улици в краен столичен квартал. Ако бяхме санкциониращ орган и глобите бяха влезли в сила щяхме да напишем актове за над 20 000 лева.

Факт е, че заснехме доста шофьори, които използват градинки и тротоари за парко места. Още от сега може да гарантираме, че когато тези глоби станат факт хазната ще бъде доста освежена. И то не защото шофьорите не искат да спазват правилата, а защото е невъзможно.

Има една приказка, че българинът спазва закона, когато му бръкнат в джоба. В този случай депутатите извадиха "голямата секира", но има едно голямо НО. Не се предлага никаква алтернатива за паркиране.

Което предполага, че ще има напрежение между граждани и контролиращи органи. Самите 200 лева пък може и да не са проблем за депутатите, но за повечето хора това е половин заплата. И ако бъде приета промяната в закона много хора ще бъдат изправени пред доста сериозни трудности и трябва да измислят как да не нарушават закона. При положение, че не им се предоставя никаква възможност. И бъдете сигурни - тези глоби ще станат повод и за корупция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
dsx преди 9 години
Пфф, къде отиде, кой ти говори за пиене, за купони. Да не си на 15? Възрастните хора имат много причини да се виждат, различни от къркане. Браво че така си вършеш работата, но това е напълно неприложимо за 95% от хората. Бакшишите ще се радват всички да са така. Ясно е че нямаш аргумент.
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До dsx Че къде толкова гаражи и паркинги ?
109
0
 
1
 
! Отговори
До 137 преди 9 години
Мисля. Когато отивам на гости с цел купон/забава използвам такси поради 1 много основателна причина - не шофирам пил. Когато отивам при приятел за няколко дни (което реално най-често е извън София), си паркирам колата на платен паркинг. Причината е, че карам сравнително стара кола, но с много търсени за крадене части. С 2 думи - колата ми никога не остава на улицата. Приятен ден!
108
1
 
0
 
! Отговори
dsx преди 9 години
Защото човек не спира само пред дома си, не винаги има наличен гараж или място, ето ти смислен отговор. Защо не очакваш такъв? Защото не виждаш по-далеч от носа си ли?
107
0
 
1
 
! Отговори
До dsx преди 9 години
След като колата не е лукс, а необходимост, защо тогава плащането на служебен абонамент или закупуването на гараж все още е?! П.С. Ако трябва да съм честен, не очаквам от теб смислен отговор! :) Приятен ден!
106
0
 
0
 
! Отговори
dsx преди 9 години
Какво като си дал 30К и 5К и т.н., като отидеш на гости на приятел и няма къде да спреш? Я мисли малко
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Голямата секира" е сестра на Голямата корупция !
104
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз ли съм единственият "ненормалник", който даде 30 000 лева повече за апартамент, но към него да има и гараж?! Честно казано не мога да ви разбера! Защо повечето си мислят, че трябва да получават всичко безплатно? На мен гаража ми е 30 000 лева, а при другият ми апартамент със съседите дадохме 5000 лева за разрешителни за паркоместа в собственият ни двор!!! Резултатът е, че сега имаме къде да си паркираме законно и без да се чудим къде. Приятен ден на всички и мислете с главите си!!!
103
3
 
3
 
! Отговори
dsx преди 9 години
Писна ми шофьор да се равнява на престъпник. Колата не е лукс а необходимост и тези които мрънкат в по-голямата си част някой друг ги вози, или нищо на правят и никъде не ходят.Аз съм ЗА големите глоби за нагли паркирания, но ПРОТИВ глоби за всяко паркиране на тротоар, много често това е единственото решение и не пречи на преминаването.
102
4
 
2
 
! Отговори
ови преди 9 години
Тъкмо ще се съберат пари и ще се построят паркинги ,а и шофьорите ще станат по внимателни къде паркират
101
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 9 години
До 127Абе, ти *** ли си или *** ???Не ме интересуват МПС-тата, ИНТЕРЕСУВАТ ме (и не само мен) ХОРАТА! София (а и всички населени места са НА хората и ЗА хората, а не за МПС-та)!Ако трябва - центърът на София ЩЕ Е пешаходна зона, а ти ще си караш таратайката извън София...
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Вместо с строенето на нови блокове паркоместата да се увеличават, те НАМАЛЯВАТ!"За това трябва да благодарим на главния архитект на София Петък Диков. Благодарим ти, Диков, ако теб те нямаше София щеше да бъде поне 2 пъти по-добър град за живеене.
99
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам градивно предложение, вместо глоба от 200лв, колите да бъдат репатрирани и предавани за скрап без право на обжалване.
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Има Метро и СКГТ..."Именно. А когато има метро и градски транспорт колата от необходимост се превръща в лукс.
97
1
 
1
 
! Отговори
Bedstvie преди 9 години
Пенооо, Пенооо... по твоята логига общината не трябва да прави и паркове и детски площадки... Който иска да се разходи в парк да си го купи ли!? Или да платя на общината по пазарни цени, както казваш, за да има къде децата ми да играят!? Баси колко си проста!!!
96
1
 
6
 
! Отговори
ненормалник преди 9 години
По-добре да започнат глобите, защото понякога полудявам и ще пребия някой който се опитва да ме избута от тротоара.
95
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 9 години
До 115Ходи си на село или по магистрала някъде да си караш МПС-то.София НЕ Е предвидена за толкова много МПС. Инфрастриктурно. Точка! Кво искате да се направи - рда се разруши и да се построи наново ли ??? Има Метро и СКГТ...Не да ми се возите по един в кола.За влизане в центъра на София ТРЯБВА да се плаща голяма сума, да видите как ще се научите бързо и как ще стане пешаходна зона целия център!
94
0
 
7
 
! Отговори
Мукавей преди 9 години
София е пренаселен град и положението с трафика и паркирането е като във всеки пренаселен град по света.
93
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 9 години
До 111Той се подразбира.
92
0
 
1
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
До АнонименТи не бери грижа за събираемостта, а си гледай собствената паница. Твоите проблеми, не са моя грижа и трябва да си ги решаваш сам, така както, аз решавам сам своите.