Експериментът в Dnes.bg: За 20 мин. "събрахме" глоби за 20 000 лв.

Готвят солени глоби за паркиране без да имаме алтернатива
Обновена: 4 май 2016 15:44 | 17 апр 2015 08:35, Александър Попов
234
Експериментът в Dnes.bg: За 20 мин. "събрахме" глоби за 20 000 лв.
Снимка: Dnes.bg

Глоба от 200 лева грози шофьорите, които паркират в градини, паркове, на детски площадки и тротоари, извън обозначените за това места. Промените в Закона за движението по пътищата бяха приети на първо четене, но предизвикаха доста полемики.

Вносителите защитиха по-високите глоби с аргумента, че сегашните 20 лв. не стряскат нарушителите.

В Експериментът е Dnes.bg заснехме в рамките на 20 минути няколко улици в краен столичен квартал. Ако бяхме санкциониращ орган и глобите бяха влезли в сила щяхме да напишем актове за над 20 000 лева.

Факт е, че заснехме доста шофьори, които използват градинки и тротоари за парко места. Още от сега може да гарантираме, че когато тези глоби станат факт хазната ще бъде доста освежена. И то не защото шофьорите не искат да спазват правилата, а защото е невъзможно.

Има една приказка, че българинът спазва закона, когато му бръкнат в джоба. В този случай депутатите извадиха "голямата секира", но има едно голямо НО. Не се предлага никаква алтернатива за паркиране.

Което предполага, че ще има напрежение между граждани и контролиращи органи. Самите 200 лева пък може и да не са проблем за депутатите, но за повечето хора това е половин заплата. И ако бъде приета промяната в закона много хора ще бъдат изправени пред доста сериозни трудности и трябва да измислят как да не нарушават закона. При положение, че не им се предоставя никаква възможност. И бъдете сигурни - тези глоби ще станат повод и за корупция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой шофьор не желае да паркира по тротоари и зелени площи. Паркират там, когато кмет и общинари им отнемат нормалните места за паркиране. Харесваш си даден квартал, че е по-свободно да се паркира, купуваш си жилище там, но след година-две израстват до теб няколко огромни блока, местата за паркиране стигат за 30-40% от колите и какво трябва да правиш? Да се местиш на село ли?
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва една статистика по квартали на София. Колко паркоместа се застроиха и колко нови паркоместа се построиха? Колко бяха жителите преди и колко са сега. Примерно:В сегашната Зелена зона еди-коя си част, имало 900 паркоместа, при 5000 жители. От тях отпаднали 250 паркоместа главно поради построяване на нови блокове, към които са построени 50 паркоместа. Жителите станали 7000. Резултатът: паркоместата намалели с 200, а жителите се увеличили с 2000 и сега на 7000 човека се падат 700 паркоместа
89
0
 
1
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
До втхгвнтАми вие докато се подмотвате и се ослушвате, ще мине времето за възстание.
88
2
 
1
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
До ГражданинХората масово не плащате данъци. Само по форумите се фукате, че плащате данъци, но в действителност не плащате и си го знаете.
87
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
До 107Зная със сигурност, че НЕ трябва да се гласува доверие на хора, които са го изгубили или са се провалили. Пък ти, ако не можеш да прецениш за кого да гласуваш и кой ще свърши работа... си е твой проблем.Нещата, обаче НЯМА да се оправят, ако продължава това безумие предизвиквано от шофьорите на МПС-та...никой не спазва ограничението на скоростта - никъде; минава се на червено, спира се и се паркира на НЕразрешени места; спира се масово на аварийни и се запушват цели ленти от платното...
86
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вървим към демокрация - днес ни глобяват, че паркираме, утре ще ни глобяват, че се движим по улиците на София. Спазване на закона трябва да има, което в случая означава, първо да се събори всичко, което беше построено в разрез с закона черз натъманяване на закона за мафията и чрез подкупи за кметове и общинари. Чак когато се премахне това презастрояване, може да се пристъпи и към глоби за паркиране. Не може да лишиш гражданите от местата за паркиране и после да ги глобяваш, че не спазвали закон
85
0
 
8
 
! Отговори
Дими преди 9 години
Живея на място, където се намира родното ВКР и Интрансмаш и двете големи сгради имат вътрешен паркинг за големците.Обаче някога тези сгради имаха външни паркинги за служителите.Сега единият паркинг е продаден на частно лице и е платен,като цената е безумна за обикновенният човечец, а другият е продаден на частни инвеститори и на негово място са построени няколко блока.Съответно служителите на двете сгради паркират където им падне, а ние които живеем там къде?Алтернатива няма за тях,та за нас ли?
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дълги години живях в блок в комплексите на София,до който имаше три паркинга,като най-близкия до мен беше от двете страни на главна улица с 30 паркоместа от едната страна и 20 от другата страна.Тези 30 места изчезнаха - реституираха земята и се появиха N на брой криви парцелчета с врати към тази улица като там се построиха най-различни сгради,а работещите там паркират извън тези площи - там, където и ние паркираме.Сега построиха и 8 блока с по 2-3 паркоместа и новите също паркират на тези 20 мес
83
3
 
9
 
! Отговори
Bedstvie преди 9 години
До 1 или 22Такива като теб въобще не осъзнават, че субсидирането на градския транспорт и поддържането на улиците е от парите на такива "гъзари" като мен, които плащат акциз и 20% ДДС на бензина, винетка, данък МПС и застраховки, ДДС при закупуването на МПС, сини и зелени зони. Да не забравяме, че даваме работа на гумаджии, автомонтьори, автомивки и катаджии. Много ограничени хора има... Май ви трябва увеличение на билетчето за градски транспорт...
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ред трябва да има, но ако искате да сте рая можем да го караме по старому
81
1
 
3
 
! Отговори
До 96 преди 9 години
Браво за мнението. Подкрепям те. Определено държавата не работи. А за тези, които си мислят, че сме в демокрация, грешите. ВЪВ ФЕОДАЛЕН СТРОЙ СМЕ!!!
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък минах в Борисовата градина и за 5 мин "събрах" 150000лв глоби
79
3
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
Ако говорим за София...След като Столична община (а и държавата...защото е Столицата ни), събирайки данъци НЕ си е свършила работата, за да осигури паркоместа ИЛИ ограничи, заради липса на такива, броят на МПС-татам движещи се в София, защо гласувате (повечето) вече два мандата за Фандъкова ??? А преди - за Мафиянски ???Така че...тези, които са гласували за тези кметове ИЛИ солидарно поемат отговорност ИЛИ си траят ИЛИ, ако не искат да е такова положението - гласуват за друг!
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много от коментиращите коментират по правилото на Нане: Не е важно на мен да ми добре, важното е на Вуте да му е зле. В случая,Ненетата не осъзнават, че колата от десетилетия не е лукс,а необходимост и както в целия свят,колите ще стават все повече. Вероятно Нанетата нямат пари за кола и затова препоръката им е всички да станат като тях - без коли. В случая с тези глоби имаме поставяне на каруцата пред коня, че и по-лошо. Паркингите ги застроиха, паркоместата намаляха, глобите ги увеличават.
77
0
 
3
 
! Отговори
- преди 9 години
До 123Всички парко места са застроени с разрешение от общините, сега са си търсят глобите от този който е разписвал разрешителните
76
0
 
8
 
! Отговори
ss преди 9 години
Аз като си троша колата по трапища и дупки и то на главни улици мога ли да налагам глоба на Общината и на този който отговаря улиците да са в нормален за използването вид???????Ей така да му прасна една глоба от 200лв че колата ми е влязала в трап 2 на 1 и далбока 40 см щото не е асфалтирано??? Когато това стане възможно тогава да ми слагат глоби за паркинг. Пътищата в Бейрут след бомбандировки са по добре от колкото в БГ иначе тръгнали да санкционират.
75
4
 
9
 
! Отговори
123 преди 9 години
ТУК е пълно със смешници! Не разбрахте ли, че МПС-та не трябва да се движат, спират и паркират ИЗВЪН посочените от закона места ???Баси, всеки е тарикат в нашата държава...и дава абсурдни аргументи от сорта - "Като няма къде да паркирам, ще паркирам...където намеря!" Да не сте си купували МПС-та, след като нямате намерение да спазвате закона!Да, ама не!
74
0
 
4
 
! Отговори
втхгвнт преди 9 години
Мирише на въстание! В нашия град общината продаде обществените паркинги на мафиоти да строят върху тях и ни изритаха колите от там. Строят се хотели без едно парко място.
73
2
 
13
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Проблемът с паркирането в София го създаде общината, а сега ще глобяват хората с половин месечна заплата, че общината им е отнела паркингите. Това може да стане само при демокрацията и пазарната икономика. Имаше общински паркинги и други площи подходящи за паркинги, но общината го подари на разни мутри и те сега са застроени, в много случаи с поредните блокове, без места за паркиране. Презастрояване по вина на общината. Липсва на общински паркинги по вина на общината. Плащаме ние.
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Общините са длъжни да направят паркоместа, а иначе тук някой искат да върнат държавата 100 години. Що да нямам кола? Баси и мисленето на някой!