Експериментът в Dnes.bg: За 20 мин. "събрахме" глоби за 20 000 лв.

Готвят солени глоби за паркиране без да имаме алтернатива
Обновена: 4 май 2016 15:44 | 17 апр 2015 08:35, Александър Попов
234
Експериментът в Dnes.bg: За 20 мин. "събрахме" глоби за 20 000 лв.
Снимка: Dnes.bg

Глоба от 200 лева грози шофьорите, които паркират в градини, паркове, на детски площадки и тротоари, извън обозначените за това места. Промените в Закона за движението по пътищата бяха приети на първо четене, но предизвикаха доста полемики.

Вносителите защитиха по-високите глоби с аргумента, че сегашните 20 лв. не стряскат нарушителите.

В Експериментът е Dnes.bg заснехме в рамките на 20 минути няколко улици в краен столичен квартал. Ако бяхме санкциониращ орган и глобите бяха влезли в сила щяхме да напишем актове за над 20 000 лева.

Факт е, че заснехме доста шофьори, които използват градинки и тротоари за парко места. Още от сега може да гарантираме, че когато тези глоби станат факт хазната ще бъде доста освежена. И то не защото шофьорите не искат да спазват правилата, а защото е невъзможно.

Има една приказка, че българинът спазва закона, когато му бръкнат в джоба. В този случай депутатите извадиха "голямата секира", но има едно голямо НО. Не се предлага никаква алтернатива за паркиране.

Което предполага, че ще има напрежение между граждани и контролиращи органи. Самите 200 лева пък може и да не са проблем за депутатите, но за повечето хора това е половин заплата. И ако бъде приета промяната в закона много хора ще бъдат изправени пред доста сериозни трудности и трябва да измислят как да не нарушават закона. При положение, че не им се предоставя никаква възможност. И бъдете сигурни - тези глоби ще станат повод и за корупция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
6
 
! Отговори
123 преди 9 години
За МПС-тата са пътищата, а за хората е всичко друго, НО НЕ и пътищата.МПС-тата НЯМАТ мяато извън пътищата!
70
3
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
До ГражданинТи няма смисъл да чакаш някой да дойде и да ти оправя ТВОЯ квартал. Щом е твой, оправяй си го сам.
69
6
 
9
 
! Отговори
пена преди 9 години
До ГражданинКОмунизма свърши бате. Ако искаш да ползваш държавна или общинска собственост (паркомясто) си плащаш по пазарни цени за него. Всичко останало си е краба от обществото и неправомерна държавна помощ за автоталибаните.
68
0
 
1
 
! Отговори
До 76 преди 9 години
"Добър експеримент. Аз знам един STOP, на който за един ден може да се напишат актове за почти същата сума."Кажи къде се намира този стоп. Следващият експеримент на Днес.бг може да бъде точно там.
67
0
 
5
 
! Отговори
- преди 9 години
скоро гаражите ще поскъпнат колкото малък апартамент
66
4
 
7
 
! Отговори
пена преди 9 години
Я кажете колко струва един м2 земя в София? А сега сметнете колко е реалната цена на едно паркомяст в града (което е около 20м2). Като искате от общината да осигури паркомясто за някого, то тя взима тия 20м2 от всички ни и ги дава на някой автомобилист без да му иска и стотинка за това. Тоест - безплатното паркиране е индиректно субсидиране на автомобилистите от всички нас. И то с огормни суми.
65
1
 
4
 
! Отговори
Мукавей преди 9 години
До ДаниелТози квартал, щом е ЕЛИТЕН, явно там живеят само отбрани и влиятелни хора. Каймака на обществото. За такива хора не е проблем да поискат от общината да направи паркинг някъде из квартала, за да има къде да си паркират елитните кошници. В крайна сметка, нали затова са елитни хора, живеещи в елитен квартал?
64
0
 
8
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 9 години
"Добър експеримент. Аз знам един STOP, на който за един ден може да се напишат актове за почти същата сума."На Цар Борис за 1 час се извършват поне 100 нарушения. От локалното платно почти на всяко кръстовище има знак, че е разрешено движението само направо и надясно, а хиляди тарикати правят ляв завой.А ако застанеш на светофара на 6-то РПУ, свят ще ти се завие колко нарушения можеш да преброиш за 10 минути.
63
11
 
9
 
! Отговори
пена преди 9 години
Осигуряването на паркомясто е отговорност на собственика на МПС-то а не на държавата или общината! Като нямаш къде да паркираш или си купуваш гараж или не си купуваш кола. Аман от мизерници, които дават сумати пари за дърти БМВ-та и след това искат да ги паркират на места, които не са тяхни.
62
1
 
3
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До МукавейЩе ти дам един пример, за да ти стане ясно. Говорим за елитен столичен квартал и блок строен преди около 50 години някъде. Блока няма паркоместа, няма и гаражи. Хората паркират на улицата и по тротоарите около блока, защото нямат избор просто. Масово блоковете са строени преди сума време, когато беше наистина лукс да имаш кола. Сега всеки може да си купи кола, но инфраструктурата на Стофия изостава по неизвестни причини и недомислици. И понеже сега се трупат кинти - хоп глоби.
61
4
 
0
 
! Отговори
RS6 преди 9 години
До Иванчоbrato ti ne moe6 dami kazva6 kade da spiram razbira6 li be nema takaf film
60
6
 
4
 
! Отговори
ss преди 9 години
тия дето разправят, че 200 лв е малко, ще им се наложи един път да спрат някъде и после ще уреват света, иначе устата им много знае , тия дето нямат коли хич да не коментират.....
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добър експеримент. Аз знам един STOP, на който за един ден може да се напишат актове за почти същата сума.
58
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като няма къде да паркираш и като 200 лева ти е половината заплата няма да караш кола *** ***!
57
2
 
7
 
! Отговори
Шофьор преди 9 години
Статията е написана да внушава, че това не е начина, понеже нямало къде другаде да се паркира! Ами някой помислил ли е че София прилича на бунище за автомобилите от западна Европа? Ами то човек няма, къде да ходи пеша!!! Писателя явно се притеснява, че ако закона влезе в сила няма да може да паркира върху тревата (която сигурно вече я няма от паркиране в/у нея) или върху тротоара. А никой не се сети да пита къде да ходят хората, къде да бутат количките с бебете и т.н. ДО КОГА???
56
2
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Без бойни сцени няма да мине.Дано да няма убити..Не-дай Бог да има такива случаи,кой ще е виновен?Този който поради липса на място е паркирал на тревата,връщайки се от работа,или *** депутат механично гласувал със няколко карти,за да попълни кворум?
55
3
 
5
 
! Отговори
Мукавей преди 9 години
До АзЯвно доста бавно схващаш, щом за 15 г. не си забелязал, че в София има градски транспорт и колата не е жизнено необходима за придвижване из града. Що се отнася до паркингите, НЕ е важно ти какво си видял, а е важно каква е действителността. А тя е следната- огромен подземен паркинг под НДК, подземен паркинг под метростанция "Сердика", подземен паркинг под метростанция "Васил Левски" и стоят празни, защото простите хора все гледате да минавате на аванта.
54
2
 
1
 
! Отговори
kamelia.bossilkova преди 9 години
Не харесвам лицемерието, но когато лицемерието е държавна политика, нещата са извън котрол.Проблемът с колите е като проблемът с цигарите-на държавата не и пречи да ни прибере данъците, да ни ги продава на висока цена, но има лицемерието да не ни разрешава да ползваме закупения продукт/засега само в заведенията, но тенденцията в Европа е - и в градинките и на обществени места.Та и с паркирането също- може да имаме колау, да и плащаме данъците, но нямаме право да я ползваме....
53
3
 
10
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
Ако минете през центъра - за 20 минути ще съберете 200000 лв глоби..... А за тези дето реват че нямало уж паркоместа - вече има електронни табла на входовете към центъра показващи на кой паркинг колко свободно място има - досега не съм видял някой паркинг да е Пълен и да няма място..... просто *** иска ако може с голфа да спрат до масата на кафето на витошка където да си показват анцунга. ами не може до всяка маса да има паркинг.
52
7
 
3
 
! Отговори
Hex преди 9 години
200 лева даже са малка глоба. Който няма къде да паркира, да не си купува кола. Или пък да се движи с автобус.