Моделът "Груевски" е заплаха за България

Джамбазки пред Dnes.bg: Да спрат с балканския тарикатлък!
Обновена: 28 май 2015 11:01 | 28 май 2015 10:52, Александър Попов
45
Моделът "Груевски" е заплаха за България
Ангел Джамбазки. Снимка: Булфото, архив

Събитията в Македония пряко касаят и нашата държава. Ще има ли последствия от напрежението в Куманово? Политически кризисен PR ли бе то или наистина сме седнали върху буре с барут? Как се отразяват размириците при съседите на България и отдалечава ли се Македония от европейския път? По всички тези въпроси потърсихме мнението на евродепутата и заместник-председател на "ВМРО – Българско национално движение" Ангел Джамбазки.

Каква е вашата прогноза след напрежението в Куманово, докъде ще доведе то?

По тази тема все повече и повече изплуват подозренията, че полицейската операция в Куманово не е била срещу някаква група въоръжени мъже от Косово, а като спасителен пояс за правителството, което бе притиснато от абсолютно резонни протести. Явно се е търсил начинът да бъде отклонено вниманието на хората, да бъде насочено в друга посока. Тези хора, които бяха в Куманово, поне по информациите, които обаче не са потвърдени, са хората, които през 2001 г. не застанаха зад Охридския рамков мирен договор.

Още по темата

Това са така наречените командири Соколи, Бега, Малишева и др. Тези хора обаче до последния момент са били в контакт с Али Ахмети, който е партньор на управляващите. Така че там не става дума за нападение, а за кризисен PR на властта да избегне разрастването на протестите. Дори в момента излиза за операция "Малката война" - в рамките на един ден да се случи нещо, което да отвлече вниманието.

Към момента етническо напрежение в Македония няма. То не е днешно, то е утрешно. Защото албанците превземат лека-полека всяка община по примера на Тетово, Гостивар и др. Вървят от запад на изток, факт е, че се случва.

В същото време бяха намесени и претенции на България към Македония?

Нас ни намеси външното министерство на Русия, но цялата история потвърждава максимата: "Гузен негонен бяга", защото политиката на Русия след 1912 г. е била - или създаване на фалшива македонска нация, или разделянето на Македония между Сърбия и Гърция по линията север-юг, а не изток-запад. Ако забелязвате двете държави, които подкрепят най-много Русия в геополитически смисъл, са именно Сърбия и Гърция. Тази дружба не е от вчера, тя е от 1912 г., поне за нас.

Поне отстрани изглежда, че ЕС не предприема някакви ходове. Виждаме предимно совалки на политици в региона, извън съюза?

В Европейския парламент няма много лостове, може само да се говори за тази държава, тъй като тя не е член на Евросъюза. В момента Македония е държава, която е много по-далеч от ЕС от времето, когато започнаха разговорите за присъединяването й. В момента в Македония няма демокрация, има тежка диктатура. Няма свобода на словото, има затворени ваши колеги и политици заради това, че са опозиция. Изградена е някаква малка диктатурка, имаше един човек, който не беше забелязан - това е Никола Груевски. Просто на фона на големите регионални проблеми, на фона на събитията в Украйна и Северна Африка, никой не разбра какво се случи. А резултатът е, че Македония се отдалечи рязко от ЕС.

А Вие самият как я виждате като държава в близко бъдеще?

Ако продължи с това управление, ако продължи моделът "Груевски", тя няма бъдеще и това само по себе си е заплаха за нашата национална сигурност. Това, което трябва да се случи, е да се предоговорят условията на обществения договор в Македония. Да бъде призната българската общност като равнопоставен партньор. Ние само по документи имаме над 100 000 лица с възстановено българско гражданство. А от милион и половина население това е сериозен процент. Още повече, че 1/3 пък са с албански произход и самосъзнание и да си кажем истината - много-много не милеят за тази държава.

Какъв е нашият интерес?

Нашият интерес е подкрепа за териториалната цялост, категорично. И натиск към тяхното правителство да признае ролята на българите, да ги включи в управлението, защото българската общност може да бъде стабилизиращ фактор. Но трябва да бъде легитимно призната, а не отхвърляна. Забелязах парадокс - на митинга на бившите комунисти имаше български знамена. На митинга на партия, която продължава да не се срамува да се нарича ВМРО, имаше сръбски флагове. Това е исторически парадокс, който не може да бъде подминат с лека ръка. Няма как на митинг на ВМРО да се веят сръбски знамена.

Как оценявате действията на българските власти по темата "Македония"?

Към днешна дата поведението на външния ни министър и премиера ги оценявам като грамотни и добри. Даниел Митов има познания по темата, министър-председателят също следва национално-отговорната политика, посланикът ни в Македония също е изключително в час. Така че към този момент нашата държава се държи на нивото, на което трябва да е. За разлика от предишни случаи преди години, когато сме ставали свидетели на чудовищни глупости. Редно е да се каже, че позицията ни е правилна и не е необходимо да се прави нещо повече, защото ще предизвикат обратна реакция.

Върви ли към изолация Македония? 

Македония е на път да излезе от нивото, което е предподготовка за започване на членство и да отиде в досие "Външни работи". Което е голяма стъпка назад - това досие означава държави извън този континент.

Как би повлияло това за България?

Ако Македония се отдалечава от ЕС, това означава несигурност, липса на перспектива. Това, което трябва да направи т.нар. техен политически елит, е да разбере, че трябва да престане да играе на криеница с ЕС. От години демонстрират някакъв балкански тарикатлък. Казва им се какво трябва да направят, те въртят игрички. Благодарение на българските депутати в Европейския парламент успяхме в текста да вкараме изреченеието, че "задължава властта в Македония да спазват правата и интересите на всички свои граждани, включително и тези с българско самосъзнание". Това беше пробив, защото за първи път официално ставаше въпрос за нашата общност там.

И те казват - да, ще ги пазим, ама не сега. Сега имаме избори, сега имаме проблеми, днес избираме президент, утре избираме парламент, вдругиден избираме председател на домсъвета... Един вид после, сега не е политически коректно. Гледат само как да ги отложат във времето. Тяхната тактика е подобна на тази на тарикатлъка от битака от началото на 90-те години и искат да покажат, че нямат проблеми с България.

Един вид - дайте да започнем преговори за членство, пък после ще видим. Т.е. искат да започнат преговори, без да са направили няколко много важни промени - да спрат езика на омразата към България и към своите граждани с българско самосъзнание, да спрат фалшификациите на общата ни история, изрично да гарантират правата на българите да използват българския книжовен език... Изобщо всички тези неща те не искат да ги направят и лъжат ЕС, че нямат подобни проблеми с нашата страна. Хубавото е, че виждам подкрепа в позицията на външния министър - да, ние помагаме и искаме добросъседство, но искаме ясно да бъдат разписани тези противоречия. С подпис отдолу, а не да си правим номера и да отлагаме за утре, след седмица, месец или година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Филбето преди 8 години
Груевски защитава македонските интереси за разлика от бьлгарските *** като Джамбазки.
32
4
 
7
 
! Отговори
за 37 преди 8 години
Комунистите предават Пиринска Македония на Сърбия , под мъдрото ръководство на Сталин!Айде не се прави на ***...!Хората помнят всичките ви гадни предателства!
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подлогата на агент Иван, Джамбаз Конекрадски е по-голема заплаха че излага България с тъпотията си.
30
4
 
10
 
! Отговори
Jimmy преди 8 години
Тоя войвода голем селянин излезе! За ПАРАТА
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вардарска Македония влиза в Сърбия след като България губи войната от 1913 г. България губи Вардарска Македония и след като губи и Първата световна война през 1918 г. на страната на Германия. През 1944 г. България губи и Втората световна война и Македония е върната пак на Сърбия. Няма никакви комунисти, а напротив България губи 3 войни и територия под управление на фашистите и демократите. Комунистите успяват да спасят малкото останало след 1944 г. но то се губи пак след 1989 г.
28
8
 
10
 
! Отговори
ПЛАЩАМЕ ЗА РОБИЯТА преди 8 години
СЕВЕРНА ДОБРУЖА --СЪЩО БЕШЕ ДАДЕНА НА РУМЪНИЯ ОТ СССР И СТАЛИН.ЗАПАДНИТЕ НИ ПОКРАЙНИНИ ПО ТИМОК И ДИМИТРОВГРАД , СЪЩО СА ДАДЕНИ НА СЪРБИЯ ОТ РУСИЯ /СССР/!КАКВО СТЕ ИМ ЗАЦЕЛУВАЛИ ЗАДНИЦИТЕ НА ТИЯ РУСНАЦИ!?ТЕ НИ ОГРАБВАТ И СЕГА С "ЛУКОЙЛ"---като плащаме "уралския нефт" , на далеч по-високи цени от пазарните за Европа!С ГАЗТА Е СЪЩОТО --ПЛАЩАМЕ НАЙ-СКЪПАТА ГАЗ В ЦЯЛА ЕВРОПА!ТОВА Е ЦЕНАТА --ЗА ДА ПОДДЪРЖА РУСИЯ... НАШИТЕ КОМУНИСТИ НА ВЛАСТ И ТЯХНАТА ПЕТА КОЛОНА ТУК!НИЕ СИ ПЛАЩАМЕ --ЗА ВСИЧКО
27
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РУСИЯ НИКОГА НЯМА ДА ВЪРНЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗЕМИ ОТ РУМЪНИЯ , СЪРБИЯ , ГЪРЦИЯ И МАКЕДОНИЯ!НАПРОТИВ--СТАЛИН ОТЦЕПИ ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ , ЗА ДА Я ДАДЕ НА СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ , /заедно с нашите родни предатели -комунистите/ЕДИНСТВЕНА ГЕРМАНИЯ И ХИТЛЕР , ВЪРНАХА ЗЕМИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ!СЕГА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕС---ИМАМЕ ПРЯК КОНТАКТ С БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ! /...което беше немислимо по "живково време"с телените заграждения с ток и въоражена до зъби охрана/
26
12
 
9
 
! Отговори
Браво Джамбазки! преди 8 години
Много точна и ясна позиция по отношение на Македония и България!Изключително точна преценка на Руско-сръбските политически игри ,далавери и мераци на Балканите, който ОПРЕДЕЛЕНО СА---- ЗА БЪЛГАРСКА СМЕТКА И АВТОРИТЕТ!Русия винаги е била ЗА Сърбия и Гърция -и винаги против интересите на България!И ТОВА Е ЛЕСНО РАЗБИРАЕМО:СТРЕМЕЖА НА РУСИЯ ЗА ПРЯК ИЗЛАЗ НА СРЕДИЗЕМНО МОРЕ ---ВИНАГИ ЩЕ ЗАЩИТАВА ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ В ПРОТИВОВЕС НА НАШИТЕ!НИЕ ПРОСТО СМЕ НУЖНИЯ "транзит" за РУСИЯ--ЗА ТОПЛИТЕ МОРЕТА
25
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Загубихме население, Бяло море и Северна Добруджа след 1989 г. защото унищожихме армията си и се предадохме на Турция и САЩ. Ако бяхме с Русия, сега можеше да си върнем всичко от Румъния и Гърция + Македония и даже и Бесарабия от Украйна и Молдова. С 15 милиона население и 1 милион танкове, ракети и армия и руската ядрена армия имаме шанс и срещу Турция за Цариград. Сега сме жалък буфер за настаняване на имигранти от Африка и 3-4 милиона пенсионери. Македония ще бъде поделена завинаги между Сърбия като компенсация за Косово и Албания.
24
7
 
9
 
! Отговори
раздразнен преди 8 години
Моделът "Груевски" е заплаха за България-------------------------------Моделът български политик независимо от коя политиканстваща бг партия е заплаха за /самата/ България! пп. по добре е България да се присъедини към Македония и Груевски да е начело отколоко срамотите у бг парламент!подпис: полумаке на чието дедите са се преселили грешно у България! Характерно е за българите, че винаги дават "съвети" които никой не им ги е поискал, както тоз Джамбазки, а не си виждат собствените свинщини!
23
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заради тъпите мънкедонци изгубихме:1. 275 км море в С. Добруджа; 2. Делтата на най-голямата европейска река + контрол над 7 корабоплавателни държави. 3. Люлката на българщината + 15.000 кв.км. чернозем + всички петролни запаси на сегашна Румъния; 4. 231 км море в Егейско + пристанища на Бяло море; 42 км море с устие на река - Беломорието; 5. 52 км още ивица на Черно море с прекрасни плажове; 6. Рудници, мини и питейни езера в Нишко, Тимошко и Поморавието. Защо? Заради камъни и каменни глави!
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствената заплаха за България са корумпираните политици.
21
4
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До ПетърчоПешко, с кого да делим Македония? Та тя си е исконно БЪЛГАРСКА земя, населена все още предимно с БЪЛГАРИ, колкото и да са им промити мозъците от бой и убийства от сърбите. Дълбоко в себе си всеки един от тях знае че е не друг, а чист БЪЛГАРИН, но понеже българите били лоши, гадни и незнам още какви по стара българска черта "я ке стоим по-далеко за всеки случай". Това е.
20
2
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Никола е предател, сръбско ***, срам за рода си. Ако беше жив дядо му да го ск0пил и увесил на .... му. Всичките са такива продажни *** за това и не ги харесват обикновените хора. Трябва да се разкара този октопод от всякъде във властта и от вестници, радио и ТВ да се спре със посърбването на езика ни. За това също трябва да настояват нашите държавници. Скоро самите "македонци" няма да разбират текстовете на "македонските" песни.
19
8
 
7
 
! Отговори
Петърчо преди 8 години
В Македония хората знаят как да живеят и с сърбите и с турците. Само албанците които по подразбиране са си диво племе не искат и не знаят. Да не говоря че начина по който България води в момента политиката дава причина македонците да ни мразят. Защото няма новина свързана с Македония а някой да не се изкаже че "що е маке" или да не пожелае албанците да ги окупират или да си помечтае с тях да си разделим Македония. След всичко това как очаквате да имат добри думи за нас?
18
7
 
10
 
! Отговори
*** преди 8 години
Русофиилте мразят истинските български националисти защото говорят истината за сръбско-руския проект македония осакатил България за винаги ...
17
0
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
Желателно е когато сте дрогиран да не пишете тук глупости.
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, нормално е. Срещу прилична сумаи ВМРО се изседерасиха. Тия никога не съм ги имал за някаква партия и чоек трябва да е без мозък за да гласува за тях.
15
7
 
15
 
! Отговори
Az преди 8 години
Пълни глупости говори българският евродепутат с многозначителната фамилия Джамбазки (крадец) . По-добре да каже как и на каква цена стана евродепутат с гласовете на ДПС и какво е търсил при Цветан Василев войводата на неговата партия, русенския влах ! Пък тогава да оправя комшиите.
14
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днеска мечката играе у комшиите, утре ще играе у нас драги. С тази неформална коалция ГЕРБ-ДПС и страхливата мутра начело на държавата, дето не искал да има етническо напрежение. До едно 10 години максимум България няма да съществува, а ще се подели между