Преподавател от СМГ: Часовете по математика са малко!

Слабите оценки на матурите – образование, оставено на инерция
Обновена: 8 юни 2015 16:35 | 8 юни 2015 13:47, Анисия Иванова
100
Преподавател от СМГ: Часовете по математика са малко!
Снимка: Reuters, архив

Слабите резултати на матурите по математика при седмокласниците и зрелостниците не са изненада. Спадът на нивото в математическата подготовка на българските учениците се наблюдава от години, коментира пред Dnes.bg Илиана Цветкова, дългогодишен учител по математика в Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" (СМГ).

Това, което видяхме – най-слабите резултати от 6 години насам при 7 клас, е заложено преди години и се крие в неглижираното отношение на обществото и институции ни към образованието, смята тя. Все по-слабите резултати от година на година в математиката, а и като цяло, означава, че образованието ни е оставено на инерция.

Още по темата

В обучението по математика трябва да се променят доста неща, за да имаме други резултати и на първо място да се увеличат часовете, които да са за упражнение. Според международните изследвания в областта на математиката и природните науки нещата у нас вървят зле. От пето - шесто място преди време, днес сме паднали драстично надолу, обясни математикът.

Тя категорично не е съгласна с обвинението, че тази година задачите са били по-трудни. "Напротив, всяка година първият модул става по-лек. Всеки, който се занимава с математика, може да го потвърди. Някои от моите ученици  са го решили за 18 минути, а за него са предвидени 60. Отчитам факта, че учениците от СМГ са много добре подготвени. Същото потвърдиха колеги от Първа частна математическа гимназия и други градове", обясни тя.

Изводът според нея е, че ученици, който имат повече часове по математика, са се справили. Оттук първият и основен проблем - часовете по математика в училище са малко. Матурите се изтеглени през май, учителите нямат достатъчно време да си предадат материала и да направят упражнение, обобщение на изученото. Имам предвид обикновените училища, а не такива като нас, които са профилирани, уточни Цветкова.

Друга причина за слабите резултати е лошото разпределение на материала до 7 клас.

До 4 клас материалът е много олекотен. Това се направи преди години, когато се въведе 6-годишното образование, което така и не се наложи, но структурирането на материала остана. "В момента колегите от начален курс се чудят какви задачи да им измислят, защото децата смятат до 100 само със цели числа. Децата решават, че математиката е лесна и няма нищо сложно, което да се учи и в 5 клас връзката се къса", обясни тя. Затова резултатите от малките матури - при 4-класниците, са неадекватни, смята специалистът.

"Не може цял клас от произволно училище да има оценки от 5 и 6 по математика. Учебната програма би трябвало така да е структурирана, че болшинството деца в 4 клас на външното оценяване да изкарват 4 и 5. Тези високи оценки означават, че нещо не е наред", смята Цветкова.

Ако погледнем какво се учи в другите държави, ние не сме свалили материал от по-горните класове - още в 6 клас там се изучават Питагоровата теорема и еднаквите триъгълници. Мит е, че нашите деца са претоварени. Ако се направи реорганизация, може да се намери място за повече часове, както е в частните гимназии. Ако децата имат достатъчно часове и са добре подготвени, ще изчезнат и частните уроци.

Друга причина за слабото представяне на втория модул при 7-класниците е, че нашите деца не са научени да мислят. Научени са да прилагат процедури. "Колегите нямат време да ги оставят да открият сами решението, да пробват оттук-оттам, да разнищят условието. Затова им казват: "Тази задача се решава така, другата - еди-как си“. Дават им наготово решенията", смята математикът. Децата ни се опитват да научат процедурата и ако има дори малка промяна в условията на задачата, не могат да го осмислят.

При зрелостниците слабите резултати са по аналогични причини, но там много често липсва и мотивация. След 7 клас който е успял да влезе, където е искал, забравя завинаги математиката и спира да учи сериозно. Когато решат да се явят на матури след 12 клас, защото им трябва за кандидатстване във ВУЗ, вече са изпуснали материал, а в математиката много трудно се наваксва.

По думите й идеята да се намали времето при матурите по математика при зрелостниците е безсмислено. "Чух аргументацията, че те и без това излизат в 10 часа. Ако е дисциплина, на която се проверява ниво знание, може би това ще работи", допълни тя.

Но за математиката, където се проверяват няколко нива на познанието –  умения, знания, приложение, анализ и синтез, те не могат да бъдат проверени с въпрос, на който знаеш отговора веднага. Намалим ли времето за матурите по математика за догодина, това ще е още по-голяма катастрофа", убедена е Цветкова.

Относно ситуацията в Кърджали тя е категорична, че е имало помощ отвън. "Очевидно някой там не си е свършил работата, каза тя. "Допускам  и това, че нещата са направени умишлено. Тази година при строгата организация с камерите и квесторите резултатите са други. Така лесно не можеш да смениш нито поколенията, нито манталитета на работа", обясни Цветкова.

Изводът от поредните слаби резултати от матурите е, че е нужна промяна в преподаването. Трябва обаче да сме наясно, че образованието е много консервативна система, ако въведем малка промяна сега, тя ще даде резултат след няколко години. А пък големите и резки промени не са хубави, защото не знаем до какво ще доведат, предупреди Цветкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
44
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Факт е, че учителите имат много голяма за слабите резултати. Защото учителите днешно време не дават домашни.Когато аз бях ученик, от 5 до 7-ми клас имахме една госпожа по математика, която всеки път ни даваше домашни. Всяко написано домашно се пише на отделен лист хартия и се съхранява в папка. И всеки ден на произволен принцип избира 3-4 ученика и им събира домашните. И иска някое произволно домашно - напр. днешното и това от преди 3 седмици. Ако не си го написал - гориш. Директно двойка.
5
1
 
37
 
! Отговори
tototo преди 8 години
...да се премахне матаматиката от училищната програма..така няма да има матури...... няма да има двойки.....тъйде Мацо, що се дзвериш!........
4
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Все тая-не съм съгласен.Има ученици,които не знаят защо са в училище.Спят по чиновете,защото са си легнали в 1, а са първа смяна.Съученичка с 333 извинени отсъствия как Ви звучи?!С подкрепата на родителите също се случват нещата,защото някои дори прикриват децата си,за да не повтарят годината.Ами тази сладурана, как да я научи госпожата, като не я вижда.По телепатия ли да и преподава, че да знае.Иначе кафенетата и дискотеките ги знае, но не може да реши два реда.
3
2
 
49
 
! Отговори
Е преди 8 години
Имат достатъчен брой часове.И ако не висяха пред компютри или на телефоните си, със сигурност щяха да открият време да решават задачи и да се подготвят.Има сборници, има он лайн разработени уроци,има какво ли не.Задачите във втори модул са смешни.Ако ги затруднява събиране,изваждане,умножение и делене, извинете но тогава се пита как са стигнали до 7-ми клас.Часове съм имал 4 седмично, и решавахме сто пъти по-трудни задачи.Госпожата ни обясняваше леките задачи,а за домашно Б и В група.
2
4
 
42
 
! Отговори
Все тая преди 8 години
До Т. ГеоргиевПроблемът е, че много го дават на самоподготовки и частни уроци, за сметка на учителите, които поне при мен НЕ ИСКАХА да обясняват, а само да си преподадат урока!
1
4
 
51
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Часовете в училище не са малко. Малко са часовете, които децата отделят за самоподготовка и решаване на задачи вкъщи.