Модерни кръстоносци: Да се бориш срещу джихада

Разказът на един британец, който вместо да реже рози се бие с екстремисти
Обновена: 10 авг 2015 20:11 | 10 авг 2015 20:00,
89
Модерни кръстоносци: Да се бориш срещу джихада
Джим Атертън. Снимка: DailyMail

Изглежда сякаш целият свят е вперил поглед в борбата с Ислямска държава. 53-годишният Джим Атертън обаче не просто проследява военните действия в Близкия Изток, а самият той се включва в тях. И за разлика от многото британци, които заминават за Сирия и Ирак, за да се включат в редиците на терористичната групировка, той е там с друга мисия –  присъединява се към военната организация Dwekh Nawsha, което буквално преведено означава ''Онзи, който се жертва''. Тяхната мисия е да опазят християнското население на Ирак от набезите на ИД.

Атертън става част от тях, въпреки че в продължение на 20 години е бил просто шофьор на ван. Без военна подготовка, мъжът, който дори има двама внука, оставя удобният си дом в Североизточна Англия и отива на фронта, въоръжен с автомат, гранати и експлозиви.

За да замине той продава колата си, два мотора и лодка. Така изплаща бойното си снаряжение, което включва 22-ри калибър Глок, автомат Калашников и пушка.

Дните му, вместо в подрязване на храстите пред дома, сега преминават в пълно бойно снаряжение, докато заедно с останалите от християнската военна организация, дошли от САЩ, Австралия или Западна Европа, също се борят с ИД.

Джим, син на военен, коментира пред британското издание "Дейли Мейл", че е възприел за своя мисия борбата, след като брат му Шон умира при сражения в Ирак през 2006 г.

''Беше нещо, което почувствах, че трябва да направя. Исках внуците ми да знаят за какво се боря. Да гледам какво правят ИД просто ме съсипва. Помислих си – ако ще направя нещо с живота си, ще е сега!''

Атертън решава да напусне Великобритания и в продължение на една година спестява всичко, което може. Не му пречи фактът, че няма военно обучение, както и че през 2007 г. преживява инфаркт.

Вече 3 месеца 53-годишният англичанин е на фронта. Групата ''саможертвеници'' защитава местното християнско население и има стройна система на работа. Винаги половината от бойците почиват, а другите са на пост, което пък означава, че Джим прекарва доста време в четене или пък да държи в течение приятели и семейство си, посредством Facebook. В един дълъг пост от май той разказва как вижда себе си и останалите бойци като ''модерни кръстоносци'' и ''борци за свобода''.

Той вярва, че е намерил своето призвание в живота, смело разказвайки как никога не се е чувствал толкова горд от себе си.

''Аз не съм трениран войник, дори не бях в достатъчно добра форма, за да се разходя по магазините, но знаех, че с идването ми тук ще бъда от полза за някой. Аз не съм антиислямист. Не съм агресивен човек и не съм убиец. И ако моят живот приключи тук и се събера с брат си Шон, ще знам, че съм допринесъл за това светът да се освободи от всичкото зло''.

Атертън наскоро се завърнал за двуседмична почивка във Великобритания и въпреки настояването на офицери от Специалните служби, както и призивите на семейство и приятели, той е решен, че ще продължи да се бори с ИД, докато екстремистката групировка не бъде победена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПИТАМ АКО МОЖЕ НЯКОЙ ДА КАЖЕ ПОВЕ4Е КАКВА Е ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ КАКВА И Е КАЛЗАТА КОЙ Я ПОДКРЕПЯ И ТЕМ ПОДОБНИ ОТ СТАТИЯТА НЕ СТАВА ПО4ТИ НИЩО ЯСНО .
33
12
 
14
 
! Отговори
Окупатора преди 8 години
Англосаксонците са най-големите *** в историята на човечеството . Почти всики беди и войни идват от тях . Те никога нищо не са постигали сами . Винаги са гледали да предизивкат други 2 страни да се карат . А ако случайно видят зор , ходят и л***т до топките . И нека сега 1-во да се разберат - те домокрация ли носят там или религия . Както един Американец казва ние се бием за G.O.D. - Gold Oil Drug . Те те това е истината . Язък че има толкова забклудени като това прасе .
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-простичко казано - едни се молят на Бога, другите на мамоня. Среден вариант няма. И докато Бог е Истина, княза на този снят е лъжец и човекомразец. Каквито са и последователите му. И режат глави и рушат съдби на цели народи без окото им да мигне. Не че ще получат нещо по-различно от 2-та метра, но поради красивити лъжи за бедсмъртие, пари и власт са готови и на всичката мерзост. Политиците да се замислят.
31
14
 
22
 
! Отговори
Sasho преди 8 години
Българските русофили и анти европейци не могат да разберат че има неща по ценни от парите и затова бълват глупости пред компютрите. Жалки нещастници. Браво на тези "кръстоносци"!!!
30
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕЗИ ЗА КАКВА ВЛАС СЕ БИЯТ НЯКОЙ ЗНАЕЛИ ПОВЕ4Е
29
3
 
9
 
! Отговори
малко от хрониките преди 8 години
До Анонимен до 42 ако КАРАМЕ ПО ХРОНИКИТЕ ВОЙНАТА С ЛАТИНИТЕ КЪСТОНОСЦИ ЗАВЪРШВА С СЪВМЕСТЕН ПОХОД СРЕЩУ СЪРБИЯ И КАРАНИЦИ КОЙ КАК И КЪДЕ ДА ПРОДАДЕ 9000 СРЪБСКИ РОБИ . НАКРАЯ ИМА И ЦАРСКИ БРАК
28
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво казва ИТАР-ТАСС, това пропаганда ли е или не е
27
4
 
20
 
! Отговори
до 42 преди 8 години
Не забравяй , че и ние сме кръстоносци - православни..И все пак кръста е един..
26
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на този англичанин, трябва да има повече такива хора, накрая народите в Европа ще прогледнат и тежко на управниците.
25
20
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като иска да спре ИД - първо трябва да мине през САЩ, да убие Джон Макейн и с него Белия дом. Ако няма САЩ, няма и ИД. Ето тогава ще има свтовен мир!!!
24
20
 
6
 
! Отговори
Баце Гацов преди 8 години
Оно да си ***, акъл не требе!
23
0
 
43
 
! Отговори
браво джим преди 8 години
нямам никакво съмнение,че хората се делят на свестни и ***-независимо каква е тяханта народност...
22
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледал е много филми
21
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма наемник по света,който да се бие за"без пари".Този юнак отдавна си е изплатил лодките и моторите,че и розите в двора си.Истината е че не трябва да има войни и агресия по света.Това е.
20
19
 
11
 
! Отговори
асоциации преди 8 години
като гледам снимката се сещам за филма "Планетата на маймуните"....
19
6
 
17
 
! Отговори
// преди 8 години
Има само един критерий да се разбере искрени ли са намеренията на този господин.Подкрепя ли героичната борба на Сирийската армия срещу световен тероризъм от 80 държави на наемници и зад която е подкрепата на Сирийските християни които са били най-защитавани в Сирия(иИрак преди разрухата)или би стрелял срещу тях.ТОВА Е ВЪПРОСА???Защото тази армия се бори за оцеляване на човешката цивилизация!!!
18
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
щастлив като оса, ужилила кравешки рог!
17
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахах по плоска пропаганда не бях, от времето на филмите с Чък Норис и Ван Дам ... продал колата, два мотора и т.н. напрово ми се насълзиха очите, ми ако отворите един електронен магазин ще видите глог 1500 лева, калашник 7.62 1700 лева и една пушка макс 2 бона ко прави сметката не излиза... абе много плоско като разказ... Москва не вярва на сължи да бегат да си ги разказват на ония английски и хамерикански *** сапунките, а главният редактор е голем *** щом допуска такива смешни материали
16
4
 
16
 
! Отговори
първопричината преди 8 години
Господин Атертън нямаше да има нужда да прави това,ако Ирак не бе разрушен и което после се придвижи към Сирия,лежаща обляна в кърви от наемните тероисти на заплати и наркотици,добре въоръжени и рекламирани,а да,пропуснах и Либия,която нато бомбардира под лъжлив претекст и сега е терористка база и място за инвазия в Ивропа.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАтентат в Турция. Цял свят говори за това тези тука спят. 10% от турците са на път да минат на страна на кюрдите и Ердуган да си остане само с плановете. Ясно е че над Асад обръча се стеснява но ако Ердуган се възползва от войната за да разчисти сметки с кюрдите ще изгуби изборите