Не, мъртвият не ви е враг!

За провала Неделковски и костите на над 3 000 мъже
26 сеп 2016 11:44, Красимир Ангелов
227
Не, мъртвият не ви е враг!
Снимка: БТА

"Истинският войник се бие не защото мрази онова, което е пред него, а защото обича онова, което е зад него”, гласи една мъдра мисъл на британския писател, поет и публицист Гилбърт Кийт Честъртън от началото на XX век. Близо 100 години по-късно, за разлика от него, съвременният балкански не войник, а псевдонационалист, е готов да се бие, защото мрази онова, което е пред него, а не защото обича онова, което е зад него. И е готов да руши паметта с чук в ръка. Защото не му харесва.

Още по темата
Случаят с рушащия българска паметна плоча македонски псевдогерой Миленко Неделковски от последната седмица отново показа елементарното ниво на първенците на т.нар. македонска нация – първичното мислене на нейните уж първи и най-умни мъже. Да търсиш врагове сред близо 3 000 български мъже, оставили костите си далеч от родината и които от век са покойници, е повече от жалко. А да поругаваш паметта на който й да е починал, е варварско. Да не говорим, че изобщо не е християнско. Ако изобщо християнството значи нещо за нелепата група от десетки крайни сърбомани, които се движат из елита в иначе все по-грандоманско изглеждащото Скопие.

За капак на всичко македонската държава не се разграничи от действията на Неделковски, дори и чисто морално! Нещо повече – отговори назидателно на "нашите приятели от България”, като им препоръча “институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите". И нито дума за това, че действията на въпросния телевизионер най-малкото не са етични и човешки. Не са и "братско християнски". Да не говорим изобщо за добрите междусъседски отношения между двете държави, едната от които така, между другото, първа призна своята съседка и й спести доста "съседски" главоболия.

Не, не сте за ЕС, господа. И Слава Богу, скоро няма и да бъдете с тази си политика! Всъщност вие много добре го знаете и затова продължавате в този дух! Разбира се, външната политика на вашата си държава си е ваша работа, не българска. Жалко обаче за хилядите нормални и приятелски настроени жители на вашата Македония, които страдат от вашата плоска псевдонационалистическа политика. И понеже страдат от нея, а малцина са Миленконеделковци, мнозина от тях се принуждават да подават документи за омразното вам българско гражданство. Каква ирония, нали?

И за финал, дребнави ми г-н Неделковски, бих завършил с още един цитат. По-точно стих на един подпоручик, с чийто паметник със сигурност вие с радост бихте се изгаврили, както направихте с паметта на 3 000 български войници, част от които с македонски корен. Този подпоручик Дебелянов загива в битка на същия този Солунски фронт точно 2 дни след края на въпросната Каймакчалански битка, чийто паметник на жертвите в нея толкова ви тревожи. И този подпоручик загива в земи, които вие сигурно и до днес бълнувате, че са македонски.

Жалко е, защото вероятно само за вас мъртвият може да бъде враг. А не собствената ви глупост.

"И нима под вражи стяг
готвил е за нас пощада? -
Не, той взе що му се пада,
мъртвият не ни е враг!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
18
 
5
 
! Отговори
фърфуй преди 7 години
В библията пише:Който е безгрешен пръв да хвърли камъка!Преди да заклеймяваме макето,нека се запитаме за паметниците на съветската армия у нас- боядисване,къртене,свастики и др. художествени дейности известни като "В крак с времето"Едното с другото няма общо ще ревнете веднага!Да няма!Едното е паметник на победители,може би и окупатори а това в Македония е на загубилите войната.Това е все едно на Шипка да има паметник на загиналите войни на Сюлейман паша, доста са над нашите 3000 в Шар планина!
152
5
 
13
 
! Отговори
Стефан преди 7 години
Кога сърбите са ни били приятели??? Никога!!!!! Помните ли 1885 г.!!!!Помните ли 1999 г. как комунистите начело с Първанов и Слави Трифонов митингуваха пред американското посолство в защита на Милошевич и Сърбия!!!!Хак да ви е този сърбоманин Миленко с ***, така той ви благодари за подкрепата дадена от вас през 1999 г. на Сърбия.
151
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е да му върнем жеста на тоя юнак с приятелско посещение на бригадата с чуковете...И ако може с клипче !!!
150
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една свястна и човешка статия в това забатачено издание!
149
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мароканците... ааааа, извинявам се, македонците... Малко ги бъркам двата щата...
148
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко извратен трябва да си за да поругаеш военен гроб.. или въобще гроб!
147
2
 
25
 
! Отговори
Македонска смелост преди 7 години
Макетата са много смели - На загинали войници - чук вадят.
146
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 175 "Грък и елин обаче са лееееко различни неща. Макар и Грък да има произход от Елин." Не чак до толкова -тия и днес си се самонаричат елини.Ἑλλάς е иначе държавата.
145
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добра статия, много красноречиво. Похвално за атора.
144
0
 
16
 
! Отговори
extremist преди 7 години
НЯМА МАКЕДОНИЯ (АКО НЕ СЪМ ГО ПИСАЛ, ДА НАТЯКНА)
143
1
 
22
 
! Отговори
extremist преди 7 години
СТАТИЯТА СЕ ПОДКРЕПЯ ОТ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА...ДИСКУСИИ: ИМА МАКЕДОНИЯ-НЯМА МАКЕДОНИЯ СА БЕЗСМИСЛЕНИ; НЯМА МАКЕДОНИЯ, НЯМА МАКЕДОНИЯ, НЯМА МАКЕДОНИЯ
142
2
 
11
 
! Отговори
до 176 преди 7 години
Една дивизия докарана зорлем и знаеш ли защо.Така англофренците мислели, че когато българите разберат, че отсреща има руснаци да станат по милостиви. Прочети във Фокус какво е писал нещастният Жак Оливие, пленен от нашите момчета на 28 октомври 1916 година и не пиши повече глупости.
141
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Телевизия КАлфа, цитира западни източници - Руски ракети ,,Калибър'' са убили 30 израелски и западни разузнавачи, даващи акъл на Свободната сирийска опозиция в района на Алепо.А ние се занимаваме с няколко пияни македонски буклука. Те дори нито могат нито искат да дадат свястно обяснение защо видни дейци на ВМРО,, въпреки враждуващи помежду си почти всички имената им завършват на ОВ и ЕВ - Делчев, Дрангов, Кляшев, Татарчев, Чекаларов, Поптрайков, Чеков,Петров, Груев, Постол Петков.Е, има и Санд
140
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Българския ДАНС--172;Taм на западния фронт българите освен с Англичани и Французи се бият и с руснаци няколко дивизии.
139
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Александър Македонски е грък според съвременните гърци и грък по самоопределение.Фен на всичко гръцко и родно му.Има лек нюанс с древните гърци обаче."Грък и елин обаче са лееееко различни неща. Макар и Грък да има произход от Елин.
138
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толстой каза истината,че бандитите от Масква на пазарят.Другият проблем е корупционната сделка която ограби Българите Белене,после мега грабежа и милионите от КТБ,това всичко нагнети анти руски настроения,то за това бандитие от москва пуснаха македонската димка,си главоното участие на мишоците от ВМРО,НФСБ АТАКА ,БСП И ГЕРБ.Ако не знаете новата плоча щяла да струва 50 000 лева хаха дааа не се майтапя,сигур ще е позлатена
137
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пешо биратаНяма лошо бе, майна! Александър какъв е? Грък, тракиец, илир?
136
3
 
20
 
! Отговори
пешо бирата преди 7 години
тия варвари имат наглоста да си измислят че са потомци на алексанър.
135
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МаймунМаймуне, България официално се счита за създадена 681 година СЛЕД Христа. Ти сам каза, че родата ти е от 165 година след Христа. Колкото и аванс да ти дам, едва ли знаеш кой си е хвърлял семката, че да те има днес теб. Още повече пък да е "българин".Василий 2-ри е роден около 950-тата година СЛЕД Христа. Няма значение как го наричат. Ако ще и марсианоубиец да е.3 и 4 век са СЛЕД 165 година след Христа! Измишльотини поредни. На шовинисти.
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знаеш! Попитай старите хора. Под всички паметници на Българо - Съветската Дружба.