Не, мъртвият не ви е враг!

За провала Неделковски и костите на над 3 000 мъже
26 сеп 2016 11:44, Красимир Ангелов
227
Не, мъртвият не ви е враг!
Снимка: БТА

"Истинският войник се бие не защото мрази онова, което е пред него, а защото обича онова, което е зад него”, гласи една мъдра мисъл на британския писател, поет и публицист Гилбърт Кийт Честъртън от началото на XX век. Близо 100 години по-късно, за разлика от него, съвременният балкански не войник, а псевдонационалист, е готов да се бие, защото мрази онова, което е пред него, а не защото обича онова, което е зад него. И е готов да руши паметта с чук в ръка. Защото не му харесва.

Още по темата
Случаят с рушащия българска паметна плоча македонски псевдогерой Миленко Неделковски от последната седмица отново показа елементарното ниво на първенците на т.нар. македонска нация – първичното мислене на нейните уж първи и най-умни мъже. Да търсиш врагове сред близо 3 000 български мъже, оставили костите си далеч от родината и които от век са покойници, е повече от жалко. А да поругаваш паметта на който й да е починал, е варварско. Да не говорим, че изобщо не е християнско. Ако изобщо християнството значи нещо за нелепата група от десетки крайни сърбомани, които се движат из елита в иначе все по-грандоманско изглеждащото Скопие.

За капак на всичко македонската държава не се разграничи от действията на Неделковски, дори и чисто морално! Нещо повече – отговори назидателно на "нашите приятели от България”, като им препоръча “институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите". И нито дума за това, че действията на въпросния телевизионер най-малкото не са етични и човешки. Не са и "братско християнски". Да не говорим изобщо за добрите междусъседски отношения между двете държави, едната от които така, между другото, първа призна своята съседка и й спести доста "съседски" главоболия.

Не, не сте за ЕС, господа. И Слава Богу, скоро няма и да бъдете с тази си политика! Всъщност вие много добре го знаете и затова продължавате в този дух! Разбира се, външната политика на вашата си държава си е ваша работа, не българска. Жалко обаче за хилядите нормални и приятелски настроени жители на вашата Македония, които страдат от вашата плоска псевдонационалистическа политика. И понеже страдат от нея, а малцина са Миленконеделковци, мнозина от тях се принуждават да подават документи за омразното вам българско гражданство. Каква ирония, нали?

И за финал, дребнави ми г-н Неделковски, бих завършил с още един цитат. По-точно стих на един подпоручик, с чийто паметник със сигурност вие с радост бихте се изгаврили, както направихте с паметта на 3 000 български войници, част от които с македонски корен. Този подпоручик Дебелянов загива в битка на същия този Солунски фронт точно 2 дни след края на въпросната Каймакчалански битка, чийто паметник на жертвите в нея толкова ви тревожи. И този подпоручик загива в земи, които вие сигурно и до днес бълнувате, че са македонски.

Жалко е, защото вероятно само за вас мъртвият може да бъде враг. А не собствената ви глупост.

"И нима под вражи стяг
готвил е за нас пощада? -
Не, той взе що му се пада,
мъртвият не ни е враг!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нарочно ни настройват едни срещу други!Много голяма част от жителите на Скопие и околностите - Охрид, Струга, да не говорим за Гевгелия - знаят истината и родовата си история, но всичко нарочно се потиска и се създава напрежение между хората!
132
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"АМИ ДА, ТАКА Е - ВИНАГИ ОТСТЪПНИЦИТЕ МРАЗЯТ СВОИТЕ ДЕДИ."Няма "отстъпници", братле. Със сигурност я няма и омразата за която говориш. Даже логично е да е обратното на това, което казваш. Някой си сменил религията - ами негова воля!!! (Освен ако не дойде един християнски цар и да му сложи главата на дръвника и да го принуди да стане християнин. Например насилственото приемане на християнството по нашите земи). После човека имал някви блага, щото силните на деня били като него и другите мразят!
131
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
155 - Къде точно е имало костници на български войници от Балканската и Междусъюзническата война?
130
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Маке,дедо ми е българин,на дедо ми дедо му е българин и така поне от 165 година след Христа."От когато е немало българи, викаш от тогава родата е сите българи юнаци... Много знаеш какъв е бил... Ахахах
129
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така навремето тези тенгристи, които са приели християнството са мразили другите, които са запазили вярата си. И на които 864 година Цар Борис 1 е отсякъл главите и е изклал жените и децата им. Ибаааааа.... колко християнскоАМИ ДА, ТАКА Е - ВИНАГИ ОТСТЪПНИЦИТЕ МРАЗЯТ СВОИТЕ ДЕДИ.
128
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕЗИ, КОИТО МНОГО ПРИКАЗВАТ И ПИШАТ, ДА ВЗЕМАТ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ В ГРУПИ И ДА ОТИДАТ НА КАЙМАКЧАЛАН. НЯМА ДА ИМ ПАДНЕ ПОЗЛАТАТА.ЕДНО МАСИРАНО ПОСЕЩЕНИЕ НА ВЪРХА ЩЕ БЪДЕ ДОСТОЕН ОТГОВОР НА МИЛИНКОВЩИНАТА
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Така навремето тези християни, които са приели исляма са мразили другите, които са запазили вярата си"Така навремето тези тенгристи, които са приели християнството са мразили другите, които са запазили вярата си. И на които 864 година Цар Борис 1 е отсякъл главите и е изклал жените и децата им. Ибаааааа.... колко християнско!
126
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ, ДОБРЕ. ИМАТЕ ДЪРЖАВА.АМА ЗАЩО ТОЛКОВА МРАЗИТЕ ДРУГИТЕ? знаете защо - защото сте родоотстъпници, отрекли сте се от дядовците си. Защото знаете, че това е грях. Така навремето тези християни, които са приели исляма са мразили другите, които са запазили вярата си
125
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На руските паметници все имат амбразури
124
1
 
11
 
! Отговори
1912 - 1913 преди 7 години
Що съдим макето бе? Ами къде отидоха костниците на българските войници от Балканската и Междусъюзническата война? Нали всичките ги събориха и на мястото им издигнаха паметници на руските завоеватели. Така Русия възтържествува върху костите на Българите. Сега в Македония ще издигнат на мястото един на Сръбско- Руската Дружба и после *** да правиш паметник на българските войници!Виждате ли дивата омраза?
123
0
 
7
 
! Отговори
скj преди 7 години
Трябва да му благодарите на миленко Сега всички знаят за битката на каймакчалан.Видяха и отношението на бурмите е правителството .И какви хора има.изобщо по ония земи.
122
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До юбералесотдавна ги признахме за нова самостоятелна независима държава, защото само така имат шанс да оцелеят без да ги претопят с кьотеци и кървища за албани, гърци или сърби. тия обаче като взеха сякаш улави да магерят историята ха тъй, ха инък, ама тя въджишката никак не пасва на бог Македон, който незнайно защо ненавижда българите по коминтерновски кат същински сърбел. и тъй не могат вече 25 години да дадат смислен отговор - защо Български паспорт вземат, ами не гречки.
121
8
 
0
 
! Отговори
Чоновски преди 7 години
Е па като ни нема след 2-3 годин, откъде дошло там отишло, но това не променува фактите за бугарите и техното дередже.
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"богомилите, които не се спасяват на Запад, за да оцелеят някак половината стават алиани, а другите католици"Кажи за богомилите, които се спасяват на запад, че искам да чуя :))) Кажи в Босна какви хора се съсредоточават, че искам да е на всеслушание... :))) Кажи и какъв вид Ислям се изповядва в Босна и ще се сетиш сам къде ти е грешката в това, което си казал. Не забравяй, че основните суни школи са 4 на брой. Тоя Уахабизъм от който всички днес ги е страх е далеч от тях.
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе чоновски,сеги шиптърите ви дупат,а како сте я подкарале след 2-3 години нема и да ви има
118
1
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Makето го каза точно: ''не е важно дедо ми каков е бил, аз сум македонец." С което признава че македонците произлизат от българите. А ние трябва да признаем неговото право на националност, така щото някой от нашите внуци ще се самоопределят като американци или европейци. Това не е проблем. Но трошенето на надгробни плочи е талибанщина - това е проблема и затова не ще искаме да живеем с талибани като Миленко.
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименбогомилите, които не се спасяват на Запад, за да оцелеят някак половината стават алиани, а другите католици - и двете форми дразнят сунитите, но ги използват и търпят по политически причини
116
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МакетоГледай сега, Маке... Уважавам те, щото си човек. Нека си македонец! Нека си живееш в Македония! Не ти искам държавата, не ти искам земята! Бъди щастлив какъвто си и където си!Искам само честно да кажеш... дедо ти българин ли е бил? Ти нека си македонец... мене това не ме интересува. Интересува ме дедо ти.Не искам много нали?
115
11
 
0
 
! Отговори
Макето преди 7 години
На бугарите дедовците им какви со? Славяне, тракици, прабугаре от изток? Световните карти се изменуват по една или друга причина. Сега има држава Македония и точка. Какво е било що е било едно време, нема значение. Много турци са произлезли от потурчени бугаре, но днес са си турци и не ги интересува каков е бил дедо им, нали? Каков и да е бил бугаре немаа се пишуват.
114
0
 
11
 
! Отговори
Добруджанец преди 7 години
До Чоновскиа, най-сетне един се писал антички братчед. Чоне, що куберци не вземате гречки паспорти, толкоз ли един дедо немаш грък, хем гърците по-уредени и по им се радват из света, с повече привилегии са?и като не искате в НАТО и ЕС преди сърбите, що не кажете пряко в Брюксел, ами се мъчите по баирите с чукове, или вие тъй по нашенски за актив според опорните точки по изборите.