Колко кандидати има България? Съветът за сигурност пита

Ирина Бокова остава в списъка на кандидатите за шеф на ООН
Обновена: 30 сеп 2016 09:23 | 30 сеп 2016 08:55, Елка Василева
81
Колко кандидати има България? Съветът за сигурност пита
Ирина Бокова. Снимка: БТА

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова остава в списъка с претендентите за поста генерален секретар на ООН въпреки решението на българското правителство да издигне нов кандидат в лицето на европейския комисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Това заяви пред журналисти новозеландският постоянен представител в световната организация Джерард ван Бохемен, ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН през септември, цитиран от ТАСС.

Възникналата ситуация е била обсъдена на закрито заседание на Съвета за сигурност, заяви Ван Бохемен. "Хората искаха да разберат един или двама кандидати ще има от страна на България. В резултат се получава така, че имаме един кандидат, официално подкрепян от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата", каза Ван Бохемен, като добави, че нито един от членовете на Съвета за сигурност на ООН не се е изказал против това, след като е получил необходимите разяснения.

Още по темата

По този начин Ирина Бокова продължава да участва в изборите за генерален секретар на ООН в лично качество, отбелязва ТАСС. Както поясни председателят на Съвета за сигурност, такава ситуация е допустима. "Не съм експерт по въпроса, но полученият от нас юридически съвет е, че след като страна издигне даден кандидат, той сам решава дали да продължи да участва в надпреварата. Тоест страната не може да го отзове, ако той сам не поиска това", отбеляза Ван Бохемен.

Решението си да замени своя кандидат за генерален секретар на ООН българското правителство обяви на 28 септември. Както заяви българският министър на външните работи Даниел Митов, при създалата се ситуация "Бокова трябва да анализира създалото се положение и да оцени своето участие в това състезание (в изборите за генерален секретар на ООН)", припомня ТАСС.

Руската агенция отбелязва, че самата Бокова е изразила намерение да продължи борбата. "Благодаря на всички, които ме подкрепят, изцяло ангажирана съм да продължа участието си в състезанието за поста генерален секретар", написа генералният директор на ЮНЕСКО в социалната мрежа Тwitter.

Снощи председателят на 71-ата сесия на Общото събрание на ООН Питър Томсън представи официално кандидатурата на Георгиева, като помести резюме за нея и съпроводително писмо от българското правителство на официалния си сайт.

"Кристалина Георгиева има огромен опит в управлението на ръководни постове, дългогодишен опит във вземането на решения и осъществяване на политики на глобално равнище и в международни организации като Световната банка и Европейската комисия", се казва в резюмето. В съпроводителното писмо на българския премиер Бойко Борисов се отбелязва, че благодарение на опита в работата на високи международни постове Георгиева е "уникално квалифициран кандидат за това да се справи с предизвикателствата, които стоят пред ООН".

Вчера редица дипломати от държави членки на Съвета за сигурност оцениха критично шансовете на Георгиева за успех, отбелязва ТАСС.

"Мисля, че тя закъсня твърде много. Така мислят много колеги", каза пред журналисти постоянният представител на Украйна в ООН Володимир Елченко, цитиран от ТАСС.

Венецуелският му колега Рафаел Рамирес се съгласи с него.

Вече с Георгиева списъкът с претендентите за поста на административен ръководител на ООН включва десет души. Фаворит сред тях е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до 2015 г. заемаше поста върховен комисар на ООН за бежанците, отбелязва ТАСС. Той победи във всеки един от петте кръга на предварителното гласуване, които се състояха в Съвета за сигурност през последните месеци.

Следващото събеседване с членовете на Съвета за сигурност ще бъде на 5 октомври. В хода му ще бъдат използвани разноцветни бюлетини за постоянните и непостоянните членове на съвета. На този етап мнението на петте постоянни членове (Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция) ще има решаващо значение, тъй като те имат право на вето и са в състояние да блокират всяка кандидатура, посочва ТАСС.

Постът на генерален секретар на ООН, който от 2007 г. заема южнокореецът Бан Ки Мун, ще стане вакантен на 1 януари. Според съществуващите правила, за да бъде назначен на тази длъжност, съответният претендент трябва да събере девет гласа "за" в 15-членния Съвет за сигурност, в това число на всички пет постоянни членове. След това той трябва да бъде утвърден от Общото събрание на ООН.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ти си ударник - длъжен си да станеш член на БКП.ти си пиноер, а посел комсомолец със завиден успех - длъжен си да станеш член на младежкото БКП, за да даваш примерти си ахитект, инжинер, лекар, учен и искаш да расетш в кариерата а не да тъпчеш на едно място - запиши се в БКП, ако не искаш разни ***-оти да те изпреварват.БКП може всичкоЦялата нация - БКП....Гласуване - БКП, 99,7 процента БКП
30
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 47 - били ми посочил кой точно не е комунист.СДС - родиха се от БКП, както и егогласност, и зеленитеЦаря - прави съюзи с комунистите, бойко и компания са най-големиет комунистиДПС - Луканов ги създадеАБВ - креатура на БСПБСП- преродени комунистивсеки човек над 40 години по една или друга причина е членувал в БСП, бил е комсомолец, ударник, пионер и т.н.БЗНС-арите са били общо 1000/2000 човека за цяла България - имало е квота, пък и те са се водели ОФбезпартийните са били рядкост-.
29
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По същия начин бойко се правеше на мъж - как ще осъди Русия за договор. Е, Русия осъди нас, сега освен че ще платим ще поемем разноските по делото и ще поемем И ЛИХВИТЕ.
28
3
 
31
 
! Отговори
Борисов Смешника преди 7 години
"аз не съм питал защо парвителството на Орешарски взе реше без да обсъжда кандидатурата на Бокова""Ако Стойнев не бе сключил договар за Аец Белен"международните договорите трябва да сее ИЗПЪЛНЯВАТ независимо кое правителство ги е сключило. Бокова бе подготвена от българско правителство, а дали е било на Орешарски няма значение. Бойко обаче реши да работи СРЕЩУ българска кандидатура каято света хвали.По същия начин навремето работеше СРЕЩУ Кунева, докато тя беше еврокомисар.А ЕС я хвалеше.
27
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ирина Бокова съвсем не е бита карта, след като Русия стои зад нея. Тя е много известно име по света, въпреки опитите да се очерни името й. Ако се оттегли ще почне кампания за очерняне на Юнеско - всъщност тя вече е в ход. А сега поне ще стане очевидно, че Сталинак е по-слабия кандидат и бе Борисов провали България.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Разединени можем повече" - новият ни девизразединяваме се на комунисти и антикомунисти (въпреки че всичик излизаем от една партия)разединяваем се на българи и турциразединяваме се на леви и десни, макар че в българия няма леви партииразединяваме се на Левски и ЦСКА, а шампионът е Лудогорецразединяваем се на софиянци и провинциалисти.имаме два синодаимаме управляващи и опозиция....но най-забваното е, че който дойде на власт обръща палачинката.
25
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все повече заприличваме на Южноамерикансак република или дори на Индия с нейните касти.Имаме тук-таме някоя мутра за феодал, неговата мутреса, петнадесет-двадесет охранители в някое частно имение в Боян, Боровец, Бистрица, Владая, Сапарева баня и т.н. въоръжени до зъби и частните закони само за тях, а осталите нормални хора да ***.
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Елит няма къде го видя този елит? има една каста, която се е отделила от народните маси и се самообслужва. За нея гласуват турците, джипситата и бедните старци, младите и способин хора или не гласуват или избягаха навън. България се стопява, беше 9 милиона стигна малко под 7 и на една година губим около сто-двеста хиляди души. след десетилетие тук ще сме под 6 милиона, от които само половината ще сме българи.
23
0
 
26
 
! Отговори
сефте преди 7 години
Доброволно си занулихме шансовете за този толкова важен пост. Защо винаги така се получава у нас? Елита ли не чини 5 пари, мнатряла ли е лопш, както се оправдават болярите.... Май май рибата се вмирисва от към главата.
22
0
 
20
 
! Отговори
??? преди 7 години
Странна работа. Бойко Борисов обикновено добре усеща накъде духa вятърът и е прави такива елементарни гафове, като този с Кристалина Георгиева. Може би яко са му дръпнали ушите задокеанските му господари, знам ли?!
21
1
 
11
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Самата ООН е една ненужна и нефективна структура!! Отдавна се вижда и разбира от всички нейни членове. Единственото добро идва от възможността на всички да шпионират всички. Когото и да изберат за главатар, трябва да е послушен и да си трае ,докато САЩ , Русия,Китай и други по-нахални вилнеят по целия свят. Избиването на цели народи, унищожението на държави - какво е спряла или осъдила тази ООН. А, има хуманитарни помощи за същите райони на света -- браво !!!
20
2
 
5
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Самата ООН е една ненужна и нефективна структура!! Отдавна се вижда и разбира от всички нейни членове. Единственото добро идва от възможността на всички да шпионират всички. Когото и да изберат за главатар, трябва да е послушен и да си трае ,докато САЩ , Русия,Китай и други по-нахални вилнеят по целия свят. Избиването на цели народи, унищожението на държави - какво е спряла или осъдила тази ООН. А, има хуманитарни помощи за същите райони на света -- браво !!!
19
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
комисията по досиетата да информира обществеността кр георгиева имали картонче от дс или няма
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми нека да участват и двете бре, що ривети?
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 18Не знам дали Боци е решил, че "Бай ***" е наръчник, или Алеко е можел да вижда в бъдещето и е описал Боци като бай ***
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5Щото "Тикваров" е толкова евроатлантик!Винаги с едното ухо и двете бузи слуша Мордор на североизток какво казва!Даже и оня ден, преди издигането на Георгиева, имаше телефонен разговор с бигбоса...
15
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До писна миВикаш, издънка е щото България предпочита друг кандидат а не този на Русия ?!
14
0
 
19
 
! Отговори
цирка герб преди 7 години
Идват избори там покажете за кой сте,о чакайте голямата партия ГЕРБ нямат още кандидати,както каза онзи няма материал.....
13
1
 
27
 
! Отговори
писна ми преди 7 години
Какво лошо има Русия да има свой кандидат защо само за нея говорите,нима другите членки на съвета за сигурност нямат кандидати и лобита?стига вече клишета и да търсим все другите да са виновни за тази грандиозна издънка на ГЕРБ.
12
0
 
25
 
! Отговори
#КОЙ преди 7 години
#КОЙ!!! нареди на #ТОЙ!!! да направи гафа с КръстКАЛИНКА. #КОЙ!!! #КОЙ!!! #КОЙ!!!