"Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България

Фирмите имат работни места... но не и кандидати за тях
31 окт 2016 19:13,
228
"Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България
Снимка: архив Reuters

Открай време насам германската икономика се оплаква - има недостиг на квалифицирани кадри. Според данни на онлайн изданието finanzen.net, 49% от фирмите не могат да запълнят незаетите работни места.

Но още по-драматична е ситуацията в някои страни от Централна и Източна Европа. Продължаващото вече години изтичане на мозъци в западна посока изостря допълнително проблема с недостига на експерти, информират агенция Ройтерс и австрийският вестник "Ди Пресе". В Унгария например недостигът на специалисти е достигнал нов рекорд - 57% от унгарските фирми посочват, че не успяват да попълнят незаетите работни места. Това е с 10% повече, отколкото преди година, сочи актуално изследване на посредническата компания ManpowerGroup, посочва "Deutsche Welle".

Недостиг на можещи хора

"Унгарските компании не се конкурират само с фирмите на местния трудов пазар, но и с работодатели в Западна Европа", е цитиран да казва шефът на унгарското представителство на ManpowerGroup Ласло Далани. По думите му, най-големият недостатък на местния трудов пазар са ниските заплати, които не позволяват на унгарските компании да задържат или привличат високо квалифицирани кадри. Фирмите се опасяват, че по-високото заплащане ще се отрази зле на тяхната конкурентоспособност. Но в същото време недостигът на експерти е достигнал размери, които застрашават конкурентоспосбността на компаниите в не по-малка степен, предупреждава Далани.

Показателни са следните примери: за да не затвори производството във фабриката си в Унгария, Samsung се видя принуден да привлече работници от Украйна. Германските автопроизводители Audi и Daimler също се оплакват от недостиг на кадри в страната на Виктор Орбан.

Една трета от унгарските фирми, включили се в допитването на ManpowerGroup, са посочили, че не могат да попълнят вакантните си места, защото изобщо не е имало кандидати за съответния пост. Много други пък се оплакват, че кандидатите за работа са били с по-ниска от нужната професионална квалификация. Най-много се търсят специалисти в следните професии: електротехници, инженери, лекари, IT-специалисти и счетоводители, показва проучването на ManpowerGroup, според което с още по-големи проблеми се сблъскват работодателите в Румъния и в България - 72 процента от румънските компании и 62 на сто от българските фирми изпитват трудности да попълнят незаетите работни места.

Лошото образование, пропастта между търсените и предлаганите на пазара квалификации и тъй нареченото "изтичане на мозъци" са основните причини за задълбочаването на проблема с недостига на квалифицирани кадри. Това установява и друг анализ - на UniCredit Лондон, в който се твърди, че ниската трудова квалификация и недостигът на експерти в редица области отказва многобройни потенциални инвеститори от намерението да вложат парите си в тези страни.

И още един фактор

Проблемът с недостига на кадри се дължи и на демографската криза в Източна Европа, твърдят още авторите на анализа. Особено тревожно е развитието в България и в Румъния: населението на България е намаляло с 15 процента спрямо 1995 година, а в Румъния - с 12 процента, изчислява в тази връзка "Ди Пресе".

В България недостигът на квалифицирана работна ръка се отразява пряко на процеса по привличането на чужди инвестиции, казва зам.-министърът на икономиката Любен Петров, цитиран от електронното издание owc.de. Страната се опитва да противодейства с промени в образователната система, с насърчаване на дуалното обучение, както и с финансови стимули за фирми, които предлагат стажове в районите с висока безработица.

Друг проблем е свързан с растящите изисквания в много области на икономиката, като например IT-технологиите. По този повод шефът на Германо-българската промишлено-търговска камара Митко Василев цитира данни, според които между 10 и 15 процента от българите са слабо квалифицирани или дори без всякаква квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По времето на тато придобих 3 професии които владея перфектно. Телевизионе и радио техник. Асансьорен техник и третата ми професия е автомобилен техник по инсталацията на автомобилите. Всички мои колеги отдавна се изнесоха от кочинката включително и аз. С тези професии ако бяхме останали там при вас щяхаме да работиме за смешни пари на мутрите. В момента работя като асонсьрен техник и взимам чисти 3 000 евро! В допълнение работя и в авто сервиз и там взимама за 3 часа работа на ден 2 000 евро.
97
6
 
13
 
! Отговори
Безпартиен преди 7 години
Япония има много външен дълг, но 95% от него го държат японски компании, докато дългът примерно на САЩ 60% го държат китайски компании. Ей за тва САЩ налагат демокрации на тоя и оня ,защото хептен са баталясали.
96
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Викайте индийците да ви бачкат!! :-) :-)
95
1
 
36
 
! Отговори
Гост преди 7 години
За пет пари петел, за пет лева пее! С други думи, като даваш пет лева, намираш човек за пет лева! Докато нашите бизнесмени икономисват от ФРЗ, така ще е, а и по-зле ще става. Не току така в БГ и Румъния е най-зле! Защото труда е най-ниско платен!
94
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунистите изгониха кадърните, после самите те се направиха доц. и професори, а някои и академици. Малко могат да се похвалят със смислена продукция, а безсмислени специалности бол, заради няколко комунисти, като библиотекарския университет. Примерно, Пръмова, ако не в политиката с какво би се занимавала, ще чете романа "глад" или ще гледа да прикотка някой като Ил. Павлов!
93
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопарите ще работят ако им спрете помощите и от сега нататък също и стипендии те които Кунева ще им дава
92
1
 
27
 
! Отговори
Нееееее...ха,хаааа преди 7 години
АЗ, ...НА ТИЯ БЪЛГАРСКИТЕ "КОМУНИСТИЧЕСКИ-КАПИТАЛИСТИ"......НЕМА ДА ИМ РОБУВАМ...ТА АКО ЩЕ И КАМЪНИ ДА ЯМ..ХА,ХА,ХААААААААА.....СВЕТА Е ШИРОК И КРАСИВ ...И ИМА ПАРИ ЗА ВСИЧКИ...!!!!!ВИЕ , АКО ИСКАТЕ ....ДУШЕТЕ ИМ ПРЪД.НЯТА ,ЧЕРВЕНА.... АЗ---НЕ!!!!!!!
91
0
 
47
 
! Отговори
L преди 7 години
Не е проблем на инженерите колко печели фирмата в която работят. Това е проблем на менаджерите и собствениците. А за специалистите трябва да си плащат. Какво е това ? Наел кадри, ама щото печалбата му не била колкото искал нямал да плаща...
90
2
 
24
 
! Отговори
тик так преди 7 години
До Юли ЦезарТова не само Киро ще ти го каже ами и децата в градината знаят че един немец със същата професия като българина живее в пъти по добре ,не просто по добре а в пъти по добре
89
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Юли Цезар.Япония е с най голям външен дълг в света.
88
1
 
12
 
! Отговори
Ethereum преди 7 години
Аз си копая етер и ме боли **** за българските работодатели. Робувах една година за 600лв. на месец, накупих си видео карти. Сега с парите от етера си продължавам образованието и след това дим да ме няма.
87
0
 
41
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Едно уточнение : Става въпрос за можещи знаещи и кадърни бизнесмени ! Тук са някакви *** които и хал хабер си нямат представа от управление и развитие на бизнес и само ревът ,че нямало работна ръка ! А те всъщност търсят някои да им слугува без пари и ад реализират печалби за сметка на нищожно платения труд !
86
9
 
12
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До до Американ(97)Няма как заплатите да растат с много, а производителността с нищо.Нивото на заплатите зависи И от общото състояние на страната, като престъпност, правна система, инфраструктура и т.н. и точно оттам би могло да дойде в Бг.
85
1
 
28
 
! Отговори
Бг преди 7 години
Ами това е ангажимента на работодателя - да ги обучи. В Я пония и Германия има доста хора с прости функции, но при правилна система са много ефективни. Не е нужно да измисляме нещо ново, а да върнем на хората трудовите навици и коректно заплащане
84
4
 
17
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Бг(96)А необразовият помощен персонал с 800 лева за който говориш с какво ще помага? Ще държи ибрика ли? Понеже друго не може. А вече и ибрици няма. И товага от къде ще дойдат тези 800 лева, ако не от дйоба на тия, които реално работя?Това е проблемът - малкото полезни издържат многото безполезни.
83
4
 
12
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ПАРАДОКС, НАЙ-НЕМОЖЕЩИ СА ГЕРБАДЖИИТЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА, А ПО НЕПОНЯТНИ МАФИОТСКИ ПРИЧИНИ УПРАВЛЯВАТ СТРАНАТА.
82
0
 
14
 
! Отговори
хи хи хи преди 7 години
Мутра на посещение в завод за автомобили.Обръща се към някакъв шеф:А бе батка не мое ли напраите голяма кола като камион,ама да прилича на джип.Някои от тях са бизнесмени-работодатели.
81
1
 
20
 
! Отговори
до Американ преди 7 години
Напротив и неквалифициран труд много се търси по складове,продавачки,готвачи и т.н.В София можете да минете по Графа,Пиротска,Витошка или някой Мол и ще се учудите че през магазин и ресторант търсят персонал,но хората се научиха че трудът е СТОКА която има цена.А *** не осъзнава че доста фирми и трудови борси се правят за набиране на кадри в България от чужди фирми,така че след 5 години заплатите ще са с 30%нагоре,а производителността с макс.5% и това е защото всичко що годе кадърно емигрира.
80
6
 
14
 
! Отговори
Бг преди 7 години
Ами сложно е положението, но сме си и мрънкачи. Всички сме професори и искаме по 5 бона. За да се случат нещата трябва хора специалисти в производство да взимат 1500-2000, а необразования помощен персонал да стартира с 800 и така отиваме на 1500-1800средно заедно с инж и тн. Между другото има производствени фирми в Пловдив, които са горе-долу на това ниво
79
0
 
34
 
! Отговори
аз не знам защо преди 7 години
Аз не знам защо се оплакват родните работодатели ЕС е 510 милиона и както казват по долните коментари +Норвегия и Швейцария а скоро Исландия и Черна гора може пре спокойно от там да си набавят квалифицирани кадри съвкупно това са 525 милиона потенциални работници ,а може и клиенти на колосалният им бизнес.Сигурен съм че от ЕС веднага ще дойдат да работят за българския работодател с големите си претенции и,,ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ,,Дерзайте другари вашето е капитализъм по Съветски.