"Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България

Фирмите имат работни места... но не и кандидати за тях
31 окт 2016 19:13,
228
"Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България
Снимка: архив Reuters

Открай време насам германската икономика се оплаква - има недостиг на квалифицирани кадри. Според данни на онлайн изданието finanzen.net, 49% от фирмите не могат да запълнят незаетите работни места.

Но още по-драматична е ситуацията в някои страни от Централна и Източна Европа. Продължаващото вече години изтичане на мозъци в западна посока изостря допълнително проблема с недостига на експерти, информират агенция Ройтерс и австрийският вестник "Ди Пресе". В Унгария например недостигът на специалисти е достигнал нов рекорд - 57% от унгарските фирми посочват, че не успяват да попълнят незаетите работни места. Това е с 10% повече, отколкото преди година, сочи актуално изследване на посредническата компания ManpowerGroup, посочва "Deutsche Welle".

Недостиг на можещи хора

"Унгарските компании не се конкурират само с фирмите на местния трудов пазар, но и с работодатели в Западна Европа", е цитиран да казва шефът на унгарското представителство на ManpowerGroup Ласло Далани. По думите му, най-големият недостатък на местния трудов пазар са ниските заплати, които не позволяват на унгарските компании да задържат или привличат високо квалифицирани кадри. Фирмите се опасяват, че по-високото заплащане ще се отрази зле на тяхната конкурентоспособност. Но в същото време недостигът на експерти е достигнал размери, които застрашават конкурентоспосбността на компаниите в не по-малка степен, предупреждава Далани.

Показателни са следните примери: за да не затвори производството във фабриката си в Унгария, Samsung се видя принуден да привлече работници от Украйна. Германските автопроизводители Audi и Daimler също се оплакват от недостиг на кадри в страната на Виктор Орбан.

Една трета от унгарските фирми, включили се в допитването на ManpowerGroup, са посочили, че не могат да попълнят вакантните си места, защото изобщо не е имало кандидати за съответния пост. Много други пък се оплакват, че кандидатите за работа са били с по-ниска от нужната професионална квалификация. Най-много се търсят специалисти в следните професии: електротехници, инженери, лекари, IT-специалисти и счетоводители, показва проучването на ManpowerGroup, според което с още по-големи проблеми се сблъскват работодателите в Румъния и в България - 72 процента от румънските компании и 62 на сто от българските фирми изпитват трудности да попълнят незаетите работни места.

Лошото образование, пропастта между търсените и предлаганите на пазара квалификации и тъй нареченото "изтичане на мозъци" са основните причини за задълбочаването на проблема с недостига на квалифицирани кадри. Това установява и друг анализ - на UniCredit Лондон, в който се твърди, че ниската трудова квалификация и недостигът на експерти в редица области отказва многобройни потенциални инвеститори от намерението да вложат парите си в тези страни.

И още един фактор

Проблемът с недостига на кадри се дължи и на демографската криза в Източна Европа, твърдят още авторите на анализа. Особено тревожно е развитието в България и в Румъния: населението на България е намаляло с 15 процента спрямо 1995 година, а в Румъния - с 12 процента, изчислява в тази връзка "Ди Пресе".

В България недостигът на квалифицирана работна ръка се отразява пряко на процеса по привличането на чужди инвестиции, казва зам.-министърът на икономиката Любен Петров, цитиран от електронното издание owc.de. Страната се опитва да противодейства с промени в образователната система, с насърчаване на дуалното обучение, както и с финансови стимули за фирми, които предлагат стажове в районите с висока безработица.

Друг проблем е свързан с растящите изисквания в много области на икономиката, като например IT-технологиите. По този повод шефът на Германо-българската промишлено-търговска камара Митко Василев цитира данни, според които между 10 и 15 процента от българите са слабо квалифицирани или дори без всякаква квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
17
 
10
 
! Отговори
Геле преди 7 години
Какво ревете като сарански мечки ? Заплатите в България са такива по ред причини , но най-важната е , че има кой да се хваща да работи за тези пари. В тая система има две страни - работника , който си продава труда и работодателя, който го купува. Ако няма кой да продава евтино - цената на труда ще се вдигне, докато има - няма. И още нещо - заплата не се дава , заплата се заработва. Няма как да изкарваш 500лв а да искаш 2500. Няма как магазинче с 500лв дневен оборот на дава 1500лв заплата.
117
0
 
16
 
! Отговори
Qwerty преди 7 години
За тия пари дето предлагат да си гледат работата. А да не говорим, че повечето не взимат кадърни, че да не ги изместят. А за човешките ресурси да не говорим.
116
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От чужбина питат "български специалист" и той разбира се не им казва, че проблемът е в заплащането. За жалост не предвиждам нищо добро за България. Заплатите ще са все ниски. Даже сега може и да паднат още, като измислят нова рецесия. И без това слушах по CNN, че кризата от 2008 г. не била отминала, а вече щяла да е перманентна. Просто светът от тук нататък нямало да може да се оправи с кризата. Което значи, че съвсем реално е да се свият още заплатите. На тази база обаче трудът ще се повиши.
115
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До меринджей :)Меринджей, даваш ли си сметка, че сред тия "многото разбирач" има хора, които отиват на интервю, държат се там нормално, дават им 5 теста, като ги правят на 120% верни. И за разлика от други 120 кандидати, са единствените които са се справили с тестовете. Накрая ги привикват, питат ги каква заплата очакват... хората казват 1200 лева, като знаят по-добре от работодателя какво ще работят, щото имат повече опит от него. И накрая не ги взимат на работа. И тия 1200 лева за ква ралта!
114
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се сетят! Те можещите няма да работят за 500 лв.Е това е хубавото на ЕС и на глобализацията - като не могат да ме оценят тук, ще ме оценят в друга държава.
113
21
 
5
 
! Отговори
меринджей :) преди 7 години
тук у форума както винаги много разбирач , еле па от заплати и работа :) ... значи масовката е гола вода (повече от 75%) идва и казва: искам 1200лв и после пита какво ще работи :) ... на такива директно вратата посочвам, даже и не разговарям. а за сведение има хора на които плащам по 200лв на ден, но си разбират от нещата и каквото искаш това получаваш! ха със здраве! :)
112
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НаблюдателИ ти ли си специалист човешки ресурси?Прочети първото изречение... "Хора можещи и подготвени има."Какво означава това? Казваш, че не знаят... Напротив - знаят! Могат и са подготвени! А че не искат да вършат работа, това си зависи от много неща - от как ги е мотивирал работодателя, от галoшите с които работят дали ги дразнят, от колко са натоварени, от дали им е предоставена добра работна среда и т.н.
111
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тотално ще фалшифицират изборите! Милиционерските коли на Бъчварова/Цветанов, Борисов/ ще разкарват в изборната нощ насам-натам чувалите с бюлетини и протоколи и ще ги фалшифицират НА КУП! За това не приеха да се гласува по пощата от чужбина, защото трябва да ги фалшифицират ЕДНА ПО ЕДНА-няма как! СЛЕД ИЗБОРИТЕ-ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА! СОФИЯНЦИ, ПРЕД ПРЕЗИДЕНСТВОТО/ЦИК/
110
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"показва проучването на ManpowerGroup"АХахах! Страшна реклама е тая статия на МенпауърГруп. :)))Докато професионалистите биват избирани от непрофесионалисти, до тогава ще има такива статистики.Не може съдбата на един инженер да бъде решавана от посредствен човек, който от нема и къде е станал HR специалист!
109
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Анонимен(129)Ами не казват швабите че няма, а че не вършат работа понеже не знаят.А иначе хленчат, че нямат пари, а не работят!? Че как успяват?
108
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изборите-лекарство за шизофреници! Гледат на Изток, бягат на Запад!Трайков-Президент!
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Запомнете, НЯМА НА СВЕТА университет, който да произвежда кадри тип "Панацея за всички проблеми в съответния бранш"!Имаме както добри университети, така и лоши университети. За жалост, населението ни е доста глупаво и мързеливо и повечето хора ходят в лошите университети, където си плащаш и получаваш диплома. Казват "ама то ако искаш да научиш, ще научиш навсякъде". Ами недей да ходиш в университет, стой си вкъщи тогава и се научи вкъщи! Работодателя трябва да ги обучи после! Това е навсякъде!
106
5
 
6
 
! Отговори
Прекрасна статия! преди 7 години
Прекрасна статия! Благодарение на нея всички ние намразихме САЩ, НАТО и обамовата Хилъри, станахме русофили и заобичахме Путин, Тръмп и Русия! И гледаме само Россия 24!
105
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора можещи и подготвени има. Обаче Биг Боса не иска да плащаааа. Общо взето има някакъв негласен картел между големите фирми, да плащат на медиите, за да се говори как "няма ИТ специалисти, няма Инженери, няма Доктори". А то си има от всичките! Ама целта на това е да се навъдят повече, щото си мислят, че наистина се взимат обещаните 10 000 лева заплати... и да им падне цената. И е модерно днес да не се взимат хора по специалността си. За програмист викат, хайде да вземем някой, който не разбира
104
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мили ми другарки, другари, господа инвеститори, бизнесмени, шефове, мениджъри, министри и останалата ненаяла се сг ан. Населението на Европа към 2015г е 743,1 милиона. Освен да се опитвате да си продавате стоката и да точите еврофондове, може да се опитате да се включите и в пазара на труда, като си наемете хора отговарящи на вашите изисквания от тези 743 милиона, все ще се намери няколко стотин квалифицирани. Стига ревали нали искахте достъп до евро пазарите и капитализъм...
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ли трябва да се направи ?
102
1
 
24
 
! Отговори
ха ха ха преди 7 години
Ние които отидохме "да мием чинии" не искаме да работим на разни некадърници които ни гледат наставнически. Да си стягат задниците и да се учат да работят, че има някои дето са трето четвърто поколение комунисти и не са хвашали работа от поколения. Миенето на чинии го може всеки, ама на запад хората имат миялни машини и не търсят такива. И камъните ги търкалят с машини. А да видим сега партийците какво ще правят.
101
0
 
3
 
! Отговори
Kredi преди 7 години
Koito investitor nema pari za personal, ima problem. Ama v Bg ima hramove za chudesa.
100
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Илюстрация на социалистическия начин на живот. Уровниловка, администрация и няма кой да работи. Колко социолози има в България? Колко профсъюзи, колко социални работници. Те искат да им работим за да се грижат за нас. А пък ние гласувахме с краката си и не искаме да им работим.
99
0
 
10
 
! Отговори
Stoka prim преди 7 години
Nali sa investitori?! Da si investirat personal i experti.:-)