"Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България

Фирмите имат работни места... но не и кандидати за тях
31 окт 2016 19:13,
228
"Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България
Снимка: архив Reuters

Открай време насам германската икономика се оплаква - има недостиг на квалифицирани кадри. Според данни на онлайн изданието finanzen.net, 49% от фирмите не могат да запълнят незаетите работни места.

Но още по-драматична е ситуацията в някои страни от Централна и Източна Европа. Продължаващото вече години изтичане на мозъци в западна посока изостря допълнително проблема с недостига на експерти, информират агенция Ройтерс и австрийският вестник "Ди Пресе". В Унгария например недостигът на специалисти е достигнал нов рекорд - 57% от унгарските фирми посочват, че не успяват да попълнят незаетите работни места. Това е с 10% повече, отколкото преди година, сочи актуално изследване на посредническата компания ManpowerGroup, посочва "Deutsche Welle".

Недостиг на можещи хора

"Унгарските компании не се конкурират само с фирмите на местния трудов пазар, но и с работодатели в Западна Европа", е цитиран да казва шефът на унгарското представителство на ManpowerGroup Ласло Далани. По думите му, най-големият недостатък на местния трудов пазар са ниските заплати, които не позволяват на унгарските компании да задържат или привличат високо квалифицирани кадри. Фирмите се опасяват, че по-високото заплащане ще се отрази зле на тяхната конкурентоспособност. Но в същото време недостигът на експерти е достигнал размери, които застрашават конкурентоспосбността на компаниите в не по-малка степен, предупреждава Далани.

Показателни са следните примери: за да не затвори производството във фабриката си в Унгария, Samsung се видя принуден да привлече работници от Украйна. Германските автопроизводители Audi и Daimler също се оплакват от недостиг на кадри в страната на Виктор Орбан.

Една трета от унгарските фирми, включили се в допитването на ManpowerGroup, са посочили, че не могат да попълнят вакантните си места, защото изобщо не е имало кандидати за съответния пост. Много други пък се оплакват, че кандидатите за работа са били с по-ниска от нужната професионална квалификация. Най-много се търсят специалисти в следните професии: електротехници, инженери, лекари, IT-специалисти и счетоводители, показва проучването на ManpowerGroup, според което с още по-големи проблеми се сблъскват работодателите в Румъния и в България - 72 процента от румънските компании и 62 на сто от българските фирми изпитват трудности да попълнят незаетите работни места.

Лошото образование, пропастта между търсените и предлаганите на пазара квалификации и тъй нареченото "изтичане на мозъци" са основните причини за задълбочаването на проблема с недостига на квалифицирани кадри. Това установява и друг анализ - на UniCredit Лондон, в който се твърди, че ниската трудова квалификация и недостигът на експерти в редица области отказва многобройни потенциални инвеститори от намерението да вложат парите си в тези страни.

И още един фактор

Проблемът с недостига на кадри се дължи и на демографската криза в Източна Европа, твърдят още авторите на анализа. Особено тревожно е развитието в България и в Румъния: населението на България е намаляло с 15 процента спрямо 1995 година, а в Румъния - с 12 процента, изчислява в тази връзка "Ди Пресе".

В България недостигът на квалифицирана работна ръка се отразява пряко на процеса по привличането на чужди инвестиции, казва зам.-министърът на икономиката Любен Петров, цитиран от електронното издание owc.de. Страната се опитва да противодейства с промени в образователната система, с насърчаване на дуалното обучение, както и с финансови стимули за фирми, които предлагат стажове в районите с висока безработица.

Друг проблем е свързан с растящите изисквания в много области на икономиката, като например IT-технологиите. По този повод шефът на Германо-българската промишлено-търговска камара Митко Василев цитира данни, според които между 10 и 15 процента от българите са слабо квалифицирани или дори без всякаква квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боку ще изпрати инженерите у Канада сегар да живее СЕТАр а ние ще си внесем качествена бежанска работна ръка от Афганистан и Сомалиял
77
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз познавам хора които искат да се върнат и да работят....Но Шуро и Муро решават,че са застрашени от квалификацията и ще бъдат изместени....Тая държава е пълна пародия
76
5
 
9
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До смех(84)Тези с минималните никой не ги търси, търсят тези с максималните, а те липсват.Иначе *** за по 400-500 лева с лопата да ги ринеш..
75
1
 
20
 
! Отговори
тик так преди 7 години
Работодателите в България търсят работници които да им плащат за това че имат работа.Или ако иска работника да не плаща а да получава трябва за средна заплата да изпълнява няколко длъжности поне 5,като с първите две длъжности избягва плащането на шефа че има работа а с другите 3 заработва средната заплата и така работодателя е прибуден да плаща
74
0
 
28
 
! Отговори
аз преди 7 години
Можещите напускан и ще продължават да напускат страната. Тук ще останат роми, турци и чалгари - да блокират орлов мост по на Станчо учиндолския чалго-митинго-концертите.Хахахаха
73
2
 
18
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Ами като погледна какво учат в БГ та ми става ясно защо: психология, социология, филология, бизнес, история и т.н. ...А се търсят инженери, програмисти, лекари... аме тези не се учат лесно, като ония по-горе.Хората така и не се научиха, че освен мерак за "висше" има и реализация според търсенето.
72
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са пълни глупости,моя приятелка която живее и работи много години извън БГ кандидатства за работа и познайте какво и казаха.....Прекалено сте квалифицирана,искахме да видим такъв човек...но няма какво да ви предложим....Всеки в тая *** страна си пази хляба и не допуска квалифицирани кадри.....
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема нее в образиванието а във връзките колко кадърни хора избягаха що зарад тия що теглим във вида услуги зарад тия мърди де са вътре че ги избирали с конкурс на маса
70
2
 
34
 
! Отговори
смех преди 7 години
2017 г. БГ мин.заплата 460 лева (235евро),Македония 16000 денара(252евро),Румъния 1400 леи(309 евро),Турция 1647 лири(509 евро),Черна гора 288 евро,Хърватска 3120 куни(407евро),за Гърция 683 евро(586 при 14 заплати),Словения 792 евро.В следващите 5 години държавите в ЕС ще повишават минималните си заплати,респективно и средните ,а тук правителството на Боко(не зависимо коя партия е същото) клякат на работодателите начело с Кирчо Гела и после се чудят че хората емигрират.
69
1
 
34
 
! Отговори
ъъ преди 7 години
То не само инженери няма, май просто вече няма хора. Във фирмата, в която работя, имат проблем и с каките от административен отдел... Една забегна да работи в Кипър, друга отиде да бере марули в Англия и не се върна. Шефовете са се хванали за глават. И аз бих избягал, но стоя заради родителите си.
68
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите работодатели винаги искат да дават минимална заплата независимо, колко неща им правиш през месеца
67
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите работодатели търсят да им работят за без пари това е истината. А когато отидем по Европата да бачкаме дават ни по малко от техните граждани ама повече от тук и ние се радваме а онези ни се смеят
66
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има недостиг на качествени работни места. Предлагам парламента да разшири на 1500 човека а полицията на 5 милиона човека и проблема е решен аз лично мисля да работа учен от БАН ама няма места там.
65
3
 
20
 
! Отговори
за каракачана преди 7 години
Недостиг на можещи има в дойчланд! На можещи да задоволяват жените си! Затова канцлерката им покани араби! Нас да не ни мислят! 2дни няма да оцелеят с нашите доходи! А ние някак и деца храним с тях! Така че не сме тошкова неможещи колкото тях!!!
64
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ли тази тема захванахте господа робовладелци? докато не започнете да плащате както трябва няма да си намерите работници.
63
0
 
3
 
! Отговори
защо преди 7 години
51, благодаря за разбора. Даде ми пълен разбор на първото изречение. Моля продължи и с второто.
62
2
 
38
 
! Отговори
Аз съм българче преди 7 години
Бай *** БГ работодателя не осъзнава че вече се конкурира с фирмите на запад.От 2014 българските работници могат свободно да работят в ЕС+Швейцария и Норвегия.От 9 млн. през 1989 г. сега сме 7,като 2,2 млн.са пенсионери и 1млн.са необразованите етноси,които Кунева ще прави стипендианти.Точно до 5 години ще бъдете притиснати в ъгъла освен ако не увеличите двойно заплатите,не престанете да ревете за мин.заплата и минималните осигурителни прагове,ще назначавате стипендиантите от малцинствата.
61
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
населението на България е намаляло с 15 процента спрямо 1995 година !!!!!!!! !!!!! !!!!! И ТОВА Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА М***ЛОУМНИЯТ БЪЛГАРСКИ *** "НАРОД" - 5 ВЕКА ПОД РОБСТВО + 26 ГОДИНИ ПОД НОВО РОБСТВО! ВСЕ МРЪНКА, ВСЕ НЕДЕВОЛСТВА, НО ВСЕ В ИНТЕРНЕТ, ВСЕ ЧАКАЙ НЯКОЙ ДРУГ ДА МУ ОПРАВИ ПРОБЛЕМИТЕ, ВМЕСТО ДА СЕ ВДИГНЕ И ОБЕДИНИ!НАРОД САМО ОТ РУСОФИЛИ И НАТО-ФИЛИ, НИКАКВА БЪЛГАРОФИЛИ! ТРИЙТЕ ГО ОТ КАРТАТА!ТОВА ЗАСЛУЖАВА, НИЩО НЕ СТРУВА!
60
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Недостиг а на можещи в България" Нали имигрантите бяха само лекари и инженери? Нали имаше Еврофондове за интергриране на малцинствата? Нали имаше най-различни програми за преквалификация на трайно брезработните? Та да попитам управляващите, как сега няма "можещи"? Някой ще поеме ли политическа отговорнос? (Спокойно въпросите са реторични)
59
2
 
34
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
В началото на прехода имаше много кадри,но алчния и некадърен БГ бизнИсмен изгони близо 2 млн.души които се реализираха на запад(кой как може,да има и ниско квалифицирани,но те също са по-добре от БГ),сега ревът през ден че няма кой да работи.Другари и другарки работодатели през 2021 е следващото преброяване и ще се установи че населението е намаляло с 400-500 хил. души предимно заради миграцията ,ще отидат на запад а вас ще ви изместят чуждите компании.*** е умиращ вид за радост на служители