Какво мислят руснаците за СССР 25 години по-късно? Съжаляват!

Путин: Който не съжалява за разпадането на СССР, няма сърце, а който иска да го върне, няма глава!
22 дек 2016 22:09, Елка Василева
285
Какво мислят руснаците за СССР 25 години по-късно? Съжаляват!
Снимка: архив, Reuters

Двадесет и пет години след края на СССР голяма част от руснаците съжаляват за разпадането на съветската империя - чувство, подхранвано от Кремъл, който от години се мъчи да реабилитира съветското минало, пише Франс прес.

На въпрос "Съжалявате ли за разпадането на СССР" 56 процента от запитаните отговарят с "да", 28 процента с "не", а 16 на сто нямат мнение в допитване, осъществено през ноември от независимия институт "Левада".

"Споменът за лишенията и бедността у възрастните хора е изчезнал, а идеализираната картина от съветската епоха служи за сравнение, за да критикуват сегашното положение", казва директорът на Център "Левада" Лев Гудков.

Младото поколение трудно може да си представи какво представляваше Съюзът на съветските социалистически републики, ръководен повече от 70 години от една-единствена партия (комунистическата партия) с марксистко-ленинска идеология, без политическа или религиозна свобода, с репресии, взели милиони жертви - разстреляни, изпратени в трудови лагери или изтребени с глад.

"Представата на младите е пропита с носталгия, предадена им от старото поколение или от идеологически клишета, разпространявани от телевизията", отбелязва със съжаление Гудков.

Грандиозен социален експеримент

Какво мислят хората за СССР 25 години по късно? Директорът на държавната издателска група "Русия днес" Дмитрий Кисельов зададе тона в средата на декември по телевизия "Русия 24": "Целта му беше създаването на земен рай. Успяхме да постигнем много".

Това беше "грандиозен социален експеримент", отбеляза той в репортаж, озаглавен "Благотворният опит на СССР".

По телевизията, както и в киното, много филми представят положителна картина на Съветския съюз, независимо дали става въпрос за документални филми за бивши ръководители като Леонид Брежнев или Юрий Андропов, или за сериала "Тайнствена страст", излъчван в момента по първи канал, където агентите на КГБ, следящи дисидентите, са представени в благоприятна светлина.

Обратно, онези, които днес се занимават с тъмните страници на това "далечно минало", като неправителствената организация "Мемориал", която изследва репресиите по време на съветския строй от 1917 г. до 1991 г., редовно биват обвинявани, че се занимават с "непатриотични" дейности.

Но защо Кремъл залага толкова на съветското минало?

От една страна чувството, че Русия по начало е призвана да бъде Империя, продължава да битува в съзнанието на населението. От друга страна, поддържайки "съветския мит", властите се надяват "да противопоставят Русия на останалия свят", за да оправдаят по-убедително политиката си на "обсадена крепост", казва историкът Никита Петров от "Мемориал".

Отровните отношения между Москва и Запада, особено по сирийския и украинския въпрос, също събуждат спомена за годините на конфронтация между СССР и страните от НАТО, подсилвайки идеята за естествено противопоставяне между двата лагера.

Никога от разпадането на Съветския съюз досега руснаци, американци и европейци не са говорили толкова за нова Студена война.

Сталин и Ленин на Червения площад

СССР престана да съществува и комунизмът вече не е официална идеология, но хиляди улици и паметници в Русия продължават да почитат паметта на болшевики, начело с Ленин.

Балсамираното тяло на вожда на революцията от 1917 г. и основател на съветската държава и днес почива в своя мавзолей на Червения площад, пред стените на Кремъл, на метри от гроба на Сталин.

"Запазвайки символиката от съветската епоха, както и Ленин и Сталин на Червения площад, властите искат да създадат връзка, която тръгва от руските князе и стига до генералния секретар на комунистическата партия на СССР, за да стане ясно, Русия винаги е била една и съща, но в различни превъплъщения", отбелязва Никита Петров.

Прокремълският политолог Дмитрий Орлов отхвърля това виждане за нещата: "Властите не се стремят да реабилитират СССР. Присъствието на Ленин и Сталин на Червения площад е просто маловажен факт. За младото поколение мавзолеят е като египетските пирамиди - далечно минало", казва той.

През 2005 г. Владимир Путин обобщи своето верую така: "Рухването на СССР беше най-голямата геополитическа катастрофа на века". Малко след това той допълни: "Който не съжалява за разпадането на СССР, няма сърце, а който иска да върне СССР - няма глава".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: СССРразпадане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
3
 
0
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Централната грешка на руснаците беше,че се полъгаха по западния модел и катастрофата бе неизбежна!Те просто не са такива хора и демокрация там няма как да върви.Правилното решение бе да се отчете китайският опит и да се следва.Вярно и там има проблеми-пияните руснаци не си приличат с работливите китайци,но все щеше да е по-добре.Иначе да се връща СССР е смешно!Путин държи Ленин и Сталин в Москва,защото му носят поне 15% вот,а и не пречат на никого,като всички мъртъвци.Даже привличат туристи!
178
2
 
4
 
! Отговори
пак ли за рашките? преди 7 години
Руснаците са едни промити мозъци които в огромното си мнозинство са все още на дырка на двора. Още вярват че в телевизора живеят малки човечета които ги разсмиват и т.н.Не ме е грижа за тях.
177
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На въпроса " какво мислят руснаците за СССР " - ами те въобще не могат да мислят ( самостоятелно) .
176
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До св.св.Маркс и Енгелс - Ами те сега финансират терора в Европа , но никой не им го казва в прав текст , а само някакви санкцийки и толкоз .
175
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До do 164Вижте, само за морето не ни убеждавайте, че са се подобрили нещата. Соцът имаше и добри, и лоши страни. Сегашното време също. Но бетонирането и съсипването на българското Черноморие през последните 20 години е престъпление. Ай да се не лъжем.
174
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КикиПри капитализма човек за човекът е вълк. При комунизма е обратното.:)
173
13
 
11
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Лошо стана , много лошо...Гледам и не вярвам на ушите си. Пред големите търговски вериги няма място на паркинга.Пълнят количките като не виждали 45 г. По 8 часа висиш пред КАТ и не можеш да си регистриращ колата.Имаш чстна банка , личен лекар ,личен асистент и пак недоволен.А едно време...Е-хеее, шапка на тояга.Мъка , мъка...Боже ще се разплача.Затова гласувайте за БСП.Така повече не може.
172
11
 
9
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Анонимен...Когато го имаше СССр в Европа нямаше тероризъм...Айде бе-не думай! СССР го имаше и през: 1.1974 когато на олимпиадата в Мюнхен бяха убити маса спортисти. 2.Когато Червените бригади в Италия убиха министър председателя Алдо Моро. 3.Когато Баадер майнхоф стреляше из цяла Европа. 4.За руския храненик Карлос Чакала да не говорим... И точно СССР ги финансираше всички тия,и точно за това накрая яде...
171
5
 
10
 
! Отговори
лсд преди 7 години
Дух и ум се каляват в тежки времена! Разбирам защо плюете срещу комунизма - много лошо са се отнасяли срещу сбърканите трансджендери и меки китки... Но за ваша радост тези времена са отминали!
170
2
 
11
 
! Отговори
Кики преди 7 години
Темата, за или против Социализма или Капитализма е много дълга. Бих обобщил в едно изречение :Зависи от гледната точка на човека. За едни е така, за други е иначе!
169
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам какви глупости се пишат все повече се убеждавам че Георги Марков трябва да бъде преподаван на всички ученици в часовете по литература.
168
6
 
13
 
! Отговори
Осно Вателен преди 7 години
Наскоро Путин заяви, че Русия нямала граници. Обаче Радио Ереван веднага го опроверга: "Границите на Русия са до там, до където се пие битова химия - одеколони, препарати за баня и прочие".А сериозно - жертвите на препарата за баня в Русия вече са 74. Бог да ги прости.
167
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До лустрацияA представяш ли си ,че има реално съществуващ свят в който във фирмите си има "отдел за личностно развитие" и всячески стимулират развитието на специалиста като професионалист, а не като бюрократ. Някой хора това не си го представят и твърдят, че е лъжа. Вярват, че на всякъде е като при тях.
166
1
 
11
 
! Отговори
лустрация преди 7 години
С липсата на пълна лустрация и изчистването от пазара на труда на хора, които са израствали служебно с доноси и мръсотии, държавата МОЖЕШЕ да даде път на можещите и знаещите, а така ТЯ, държавата , сама създаде предпоставки, обслужвалите някога една тоталитарна и нечовешка организация, да съсипва съдби на хора, които имат знания и амбиции, за да не конкурира силните, част от службите са. Сбъркана държава. Така за пореден път изпусна шанса да върви обществото напред и ценноститите да са други.
165
2
 
11
 
! Отговори
лустрация преди 7 години
Когато осмисля след години това, което преживях от новите стари хора на ДС в управлението в работата ми , явно ще мога да обобщя по-спокойно. Бе чудовищно. Не даваха на никой да се развива и да върви напред като специалист, ако не обслужва тях и не крадат от труда му. Психиката ми е още разбита от тези хора. Добре, че намирах сили в работата си, иначе полудявах. То не бе човешко просто. Като не ставаш за това, не ставаш, защо трябва да пречиш на тези, които могат. Махни се. Държавата ги пази.
164
2
 
7
 
! Отговори
лустрация преди 7 години
Липсата на ПЪЛНА лусррация създаде чудовища в управлението на България, а тези чудовища разбиха психиката на хората. За мен не е нормално всичко, което ми се случи в една институция, дето старите ченгета подписаха, че пак служат на службите и така. Действаха с нас както едно време- разбиха всичко. Може би животът ми щеше да е много по-лек, ако тези хора не ме управлявах в работата ми. Те просто приватизираха всичко, а то все пак е държавно, и искаха да работи з атях. Ама как един добър специалис
163
9
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
както руснаците така и старите западногерманци сьжаляват за това което сеслучи 1989 сьбират си марките в буркани и чакат нещо да се случи
162
0
 
5
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
До Станимир 199,Прав си, Станимирчо! И да ни съдиш си прав. Не че нема смекчаващи вината обстоятелства или че всички са под общ знаменател, но като цяло си прав. Всеки народ си заслужава участта.
161
2
 
2
 
! Отговори
помнещ преди 7 години
Не съм бил в Москва или Ленинград. Голям пропуск от моя страна. Градовете, които съм посещавал, са - Кишинев, Тираспол, Болград, Киев, Харков, Красноград, Ялта, Сочи.
160
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си изберат период 1917-1924 - глад и война1924-1941- глад и терор1941-1945- глад и война1945-1975- глад и репресии1975-1989- дефицит и репресии