Тръмп и Русия – да играеш по свирката на Владимир Путин

"Гардиън": Руският лидер иска да отслаби демократичните държави
Обновена: 10 яну 2017 06:54 | 9 яну 2017 21:52, Елка Василева
248
Тръмп и Русия – да играеш по свирката на Владимир Путин
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Първата чуждестранна сила, намесила се пряко в президентски избори в Съединените щати, не е била Русия, а Франция. Това е станало не през 2016 г., а през 1796 г. и човекът, в чиято полза е била предприета намесата, не е бил Доналд Тръмп, а Томас Джеферсън. Френският посланик в САЩ се опитал да подкрепи демократа и франкофил Джеферсън в битката му с федералиста и англофил Джон Адамс. Този ход обаче имал обратен ефект и помогнал на Адамс да спечели.

Сега бързо да се пренесем 150 години напред. През Студената война и дори след нея както САЩ, така и Съветският съюз са се опитвали, предимно тайно, на моменти с кръвопролития, понякога успешно, да оказват влияние върху избори в много части на света. Затова, каквото и да има още да се каже за предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г., не правете грешката да заявявате, че подобно нещо било безпрецедентно, защото не е така, пише в редакционна статия в. "Гардиън".

Все пак, както и да анализираме и от която и страна да разглеждаме този въпрос, предполагаемата намеса на Русия в изборите в Америка през 2016 г. не може да бъде оправдана. Обвинението, отправено в разсекретен доклад на разузнаването, оповестен във Вашингтон в края на миналата седмица от ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност, е сериозно. То гласи, че руският президент Владимир Путин лично е разпоредил да се предприеме кампания за оказване на влияние през 2016 г., за да подкопае вярата в демократичната система на САЩ, да очерни Хилари Клинтън и да помогне на Доналд Тръмп.

В доклада се твърди, че Русия е направила това както чрез тайни, така и чрез явни средства, включително финансирано от Москва хакерство, използване на тролове и друга мръсна работа, а също чрез получаване на достъп до подготовката на изборите на щатско и местно ниво, макар и не до броенето на гласовете.

Според доклада намесата на Русия през 2016 г. е била "много по-директна, по-активна и обхватна", а успехът й е сигнал за "новото нормално" състояние на нещата, което ще бъде изпробвано и на други места, особено в Европа, където в Холандия, Франция и Германия тази година предстоят избори.

Това е сериозна работа. Би било наивно проблемът да бъде отхвърлен просто като пропаганда или фалшиви новини, или да бъде пренебрегнат като нещо, което всички правителства правят винаги, както някои може да се изкушат да заявят покрай случая с "ужилването" на израелски дипломат в Лондон от "Ал Джазира", за което беше съобщено в края на миналата седмица. Оценката на разузнаването не само изрично отхвърля тези възможности, но самото й оповестяване, което наистина е безпрецедентно, най-малкото предполага, че обвиненията са сериозно обосновани.

Ако са верни, обвиненията биха потвърдили наличието не само на заплаха от държава към държава, а и на заплаха от една система към друга. Те биха показали, че руската държава методично се опитва да подкопава демократичните системи и вярата на хората в тях. Тези системи и тази вяра трябва да бъдат защитавани. Не бива да се пренебрегват доказателствата, че те са заплашени.

Това не значи да се претендира, че оповестената оценка на разузнаването доказва това, което твърди. Не е така - отчасти защото това не може да стане, без да се изложат на риск източниците и методите, чрез които се е стигнало до нея, отчасти и защото доверието в службите е толкова разклатено от различни събития - от войната в Ирак до разкритията на Сноудън. За съжаление, това значи, че тя оставя място както за основателен, така и за неоснователен скептицизъм.

Отговорът на Тръмп на оценката на службите попада във втората категория. Той реагира като кандидат, а не като държавен лидер. Пренебрежителното му отношение към брифинга, който получи в петък, изглежда показва, че той се интересува повече от това да укрепи легитимността на избирането си за президент, отколкото да се заеме със заплахата от дестабилизиращите действия на Путин. Може би именно това искат да чуят неговите избиратели. "Ако това е било необходимо, аз се радвам, че са го направили", беше цитиран да казва избирател на Тръмп за намесата на Русия.

Избирането на Тръмп беше смайващо, но легитимно. От него могат да се извлекат някои поуки. Нехайното отношение на Тръмп към заплахата от Путинова Русия не е една от тях. Руският лидер иска да отслаби демократичните държави и да срине общественото доверие към тях. Оръжията му включват лъжливи твърдения, деморализация и гангстерски похвати. Никой няма интерес от това Тръмп да отхвърля руската заплаха освен Путин. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ей тоя путин много лош *** се разкъсва да преписва материалчета за негоами като са толкоз слаби и глупави тия неизтрезняващи руснаци какво ли ще е ако изтрезнеятна нормалните хора подобни материалчета предизвикват смях и съжаление за творците им
47
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще кажа нещо, на което никой няма да повярва. Интернет и персоналния компютър са руско изобретение доста преди американските им аналози. Лошото е,че веднага са засекретени и се използват само за военни нужди. Наскоро разсекретени материали в Русия ясно показват това. Персоналният компютър в Русия е произведен три години преди този в САЩ, но докато в Русия е засекретен САЩ заляха света с компютри.Същото става и с ел.лампа. Откривателя й не намира пари в Русия за масово производство и отива в САЩ.
46
10
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 56Ей, аре стига вече, разкрит си!Ей, това не е хибридна война а хибриден апокалипсис бре!!!Ама веднага си личи почерка на руските служби - кого мислиш че заблуждаваш? А, Щирлиц? Поне нямаш ли капка въображение бе, чивече?Това за загниващия капитализъм го пишеше в учебниците по история още преди 1989 г., пък той пусто на - не ще да загнива! Хеле че и аз тогава вярвах на тази лъжа преди 30 години обаче. Сега няма начин обаче пак да вярвам... умря Марко!
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 36 Ние енергийната си независимост си я имаме.Я разкажи за нашата енергийна независимост, че ми стана интересно :)
44
4
 
15
 
! Отговори
Джона преди 7 години
Гуардиан = Правда от преди 1989
43
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До по-далече от РусияХората искаха да станем нормална европейска държава...Даа, и аз исках това. А се превърнахме в протоколония на новите ни братя...Всички с акъл и образование бягат към протектората да се спасяват поединично. Нещо като турчетата от кърджалийските села , които идват на гурбет в столицата...Жалко, но не ни позволиха да станем нормална европейска страна. И не само руските , но и европейските и другите по-големи братя.
42
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, аз не мога да разбера кой лъже.Само преди месец Обама заяви,че Русия е регионална държава с разбита икономика, а сега се оказва,че тя върти на пръста си САЩ, започва същото в Европа и разбира се ще се намеси утре в нашите избори. Износът на аграрна продукция и ИТ оборудване и софтуер от Русия вече надвишава износа на военна техника с около 80%.Твърде много станаха политиците и журналистите на запад, които лъжат тотално.Явно Русия много им пречи и усещат силата й.
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не вземе Тръмп да се смее последен, че...
40
5
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
западната пропаганда ще влезна в учебниците за това как се прави пропаганда за да настроиш хората против себе си и в подкрепа на Русия :)
39
7
 
17
 
! Отговори
ДисисЛав преди 7 години
ЗАПАДЪТ СЛЕД 50 ГОДИНИ ЩЕ БЪДЕ СЪСТАВЕН ОТ 90% НЕ'ГРИ И МЮСЮЛМАНИ, ПРИ МНОГО ПО МАЛЪК ПРОЦЕНТ В ОБЩЕСТВОТО ЗАПОЧВАТ НЕОБРАТИМИ ПРОЦЕСИ НА РАЗПАД... ПРИМЕРИ:ЛАТИНСКА АМЕРИКА, БЛИЗЪК ИЗТОК
38
3
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 49Силикон можеш да намериш само в бомбите на твоята поп-фолк мадама.А ти се върни обратно в училище да разбереш какво има в Силициевата долина (не, и силиций няма там), или по-скоро защо се нарича така!
37
13
 
3
 
! Отговори
До 49 преди 7 години
Айде..и тази опорна точка ни писна вече.И ние сме най-бедната страна в Европа, но имаме не лошо ИТ. С.Корея гладува, но има ядрено оръжие.А, че еуснацитв в болшинството си са аборигени...това е истина.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анон преди 7 години
До Руский ОНАН-КАКВО ИМ Е "ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧНОТО" НА РУСКИТЕ АТОМНИ БОМБИ!Ха ха :))) Няма нужда от диалог , колега ....:)
35
11
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 40Да, американците не са винаги добри самаряни. Понякога решават да махнат тоя или оня и го правят.Само Кастро не можаха да го очистят.То пък за куриоз той сам се оттегли.А още по-голям куриоз е че Обама установи дипломатически отношения с Куба!Русия обаче е родина на виртуози превратаджии и мафиоти.Ненадминати са! А Путин си мечтае за световна империя: Мир во всем мире!
34
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ които са измислили интернета, компютъра и там е силиконовата долина се оплакват че никакви ниско грамотни руски хакери са им хакнали непробиваемата система. Или лъжат или руснаците не са такива аборигени дето се мъчат да ги изкарат. Американците сами си плюят на сурата. Не всеки ден се вижда такова нещо, съвсем изтрещяха горките демократи че им вземаха кокала републиканците.
33
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е ква стана тя, хамериканците с трилиони долъри за оръжия не успяха да превземат Русия, а Путин с няколко хакера успя.Смех
32
17
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 7 години
Ние енергийната си независимост си я имаме. Но такива като теб искат да ни я продадат на Путин, с проекти като АЕЦ Белене, ю потоци и др.
31
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На джуджето играта е ясна. Защо, обаче, Запада му позволява това!?
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е държава като държава. С плюсове и минуси. Щатите също. Само се чудя на българaka, живеещ в най-бедната, обрулена и корумпирана държава, с кои очи и на какво отгоре съди другите и им намира кусури!?!?!?! Мега изпаднали индивиди! Не случайно живеят заедно с ромите. Лика прилика са.
29
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо не напишете колко пъти САЩ са се месили в изборите на други страни?!И въпреки това, ако намесата им не е дала исканият резултата, се е стигало до физическо отстраняване на демократично избраните!!!