Медведев, Собянин, Шойгу... Кой ще е следващият президент на Русия?

Руските медии коментират темата деликатно и предпазливо
21 авг 2017 19:45,
124
Медведев, Собянин, Шойгу... Кой ще е следващият президент на Русия?
Снимка: Reuters

Руският фонд "Петербургска политика" направи класация на най-влиятелните политици - евентуални приемници на президента Владимир Путин.

Сред целия кадрови резерв от висшия ранг най-близо до Путин стои премиерът Дмитрий Медведев, отбелязва "Комерсант" във връзка с очакваните догодина в Русия президентски избори.

Експерти смятат политиците, включени в класацията, за участници в бъдещата управляваща коалиция от периода 2018-2024 г. Те анализират също успехите и несполуките на политиците в Русия и честотата на срещите им с Владимир Путин през лятото.

Втори след министър-председателя Медведев е кметът на Москва Сергей Собянин. В първата петорка виждаме още губернатора на Тулска област Алексей Дюмин, министъра на отбраната Сергей Шойгу и председателката на горната парламентарна камара - Съвета на федерацията, Валентина Матвиенко.

На 18-о от общо 20 места е поставен известният опозиционер Алексей Навални, при все че той никога не се е срещал с руския президент, отбелязва изданието, цитирано от Би Би Си.

За смяна на поколенията в руската власт спомена този месец на среща с млади политолози шефът на Фонда за развитие на гражданското общество Константин Костин, съветник на Сергей Кириенко - първия зам.-ръководител на президентската администрация.

"Всички много се страхуват да говорят за това, но трябва да признаем, че след 10-15 години Русия ще има друг президент и правителство, други хора ще са на командните постове", каза той.

Фонд "Петербургска политика" представя нещата деликатно и предпазливо, коментира наблюдателят Константин Калачов.

"Темата за приемници (на Путин) напоследък звучи все по-често, което не е най-добрият фон за мартенските избори", цитира експерта "Ведомости". Има схващане, че Путин на практика е изчерпал дневния си ред, вече е вписан в историята и се налагат промени - Путин изглежда почти несъвместим с някакъв иновационен сценарий, смята Калачов.

Темата за приемник на Путин изобщо не се обсъжда днес, твърди обаче Андрей Колядин, изследовател от близкия до Кремъл неправителствен Експертен институт за социални проучвания.

Според него перспективите Путин да бъде сменен са далечни и никой, освен политолозите, не рискува да планира нещата до 2024 г. - до следващия вот за президент.

Според него "е риск да обсъждаш темата за приемник, докато имаш жив, здрав и деен президент" и дори да се намеси случайността, промените все едно ще тръгнат по непредвидим сценарий.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
24
 
10
 
! Отговори
Русия тудей преди 6 години
Русия съвсем затъна икономически и политически заради Путин.Пълна международна изолация.Повсеместни санкции.Нямат приятели.Вицето Рогозин опитва да се крие сред майки с деца в частни самолети, за да лети в ЕС, щото му е забранено, но стана за смях като го изритаха над Румъния и Унгария.Кузя го теглят през целия свят, Армата не пали, убиват жени и деца в Сирия...
76
12
 
28
 
! Отговори
Гласоподавател преди 6 години
Аз гласувам за Путин. Харесва ми това, че издигна авторитета на Русия и сега всеки я гледа с респект. Нека да изкара още един мандат, но да си подготви достоен заместник, за да има равновесие в света.
75
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да назначат Куроедов!Поне името му има дълбок смисъл!Не е такова странно като на ... Путин.
74
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормалните руснаци, ако изтрезнеят, ще продължат да бягат към ЕС и Америка.
73
23
 
11
 
! Отговори
Мрачно бъдеще преди 6 години
Няма значение кой е начело на Русия.Ще е избран от Путин, ще му е послушен.Народа ще продължи да мизерства, да пие Боярищник и антифриз. Да яде само капуста и картошки. Да плаче за Ленин и Сталин.... няма спасение.Батюшка ще се показва по Первий канал да показва на мужика как плаши с война целия свят, а всъщност ще се моли да му свалят санкциите заради кражбата на Крим от Украйна. Това е сега, това и бъдещето на Русия!
72
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващия ще е Покемон Пикачукски.
71
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо бе! Путин ще бъде вечно жив като Ленин! Ленин, Сталин, Путин. Вечна слава на гениалните вождове!
70
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НфбЗащи русофилските умници винаги пришивате Китай към руската ***, като някакъв съюзник в безумната и борба с Америка? Китай си има собствени интереси и те не съвпадат с руските. А нежду другото "икономисте", две трети от световнитр валутни заоаси са в долари, около 20% в евро, 7% в йени, следва британски паунд, швейцарски франк , канадски и австралийски долари и юан. Ако можеш да мислиш си прави изводите, не прави само руска пропаганда.
69
7
 
9
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
русия и китай не трябва да инвестират в американски акции и ценни книжа..защо да подпомагаш неприятелска страна...защо да създаваш в сащ нови работни места...кради технологии и развивай Родината си нали я обичаш.защо да изнасям парите си в сащ...
68
2
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 81 преди 6 години
Ами отвори един речник ве, умньо. "Путь" и "Дорога" са синоними, но се използват различно , в зависимост от фразата,контекста...Във всеки език има особености,силогизми,аналози и какви ли още не части на речта и лексиката, за които ти не си чувал нищо, защото си блял в часовете по български, а други езици очевидно не влаеш...освен може би практически френски...А сета ми кажи каква е разликата между "road" и "way"...Оххлюв неграмотен...
67
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скучна новина с ясен край. Соц поведение.
66
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не похвали Щатите.Но русофилите благославят Русия.По това си личат кремълските ***.
65
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много елементарни коментари. Чул Бае ти ***, че Copoc давал пари за тролене срещу Русия и решил и той пари да прави. Само че Copoc дава пари само на такива като Иво Инджев, а останалите са на сухо. Най-жалкото в случая е, че тези които пишат тези гадни коментари против Русия са синове на червени партийци; да не говорим, че след година когато Ердоган реши да си връща вилаета, същите тези ще се пребоядисат за трети път и ще възхваляват Султана."Не народ, а мъpшa", както е казал поета.
64
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кораба си потъва без значение кой е капитана.
63
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако погледнем в Тубата,този Путин,няма много общо с оригинала на Путин,дори очите им са различни и формата на лицето.И пак от Тубата се вижда,че те също са част от световното правителство,ръководено от евреи.Това ме шокира.И се питам,тогава за какво точно се борят помежду си,след като всички са от един кръг?Или просто си играят на монопол.А ние сме публиката.
62
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По стара кремалска традиция вожда напуска поста си само напред с краката. Путинчо заради това се снима гол та да покаже на руските *** че няма намерение да рита камбаната.
61
24
 
9
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Путин е обратното на Распутин - демек не е разпътен, а върви в правия път.Но всъщност е един безскрупулен шиббаняк.Или най-точно ***.
60
7
 
13
 
! Отговори
мухахахха преди 6 години
А защо не Сергей Шойгу? Въпреки, че отново ще бъде Владимир Путин! Сърби ли ви соро са ан ално?
59
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до пущиняк,Той крадеца вика- дръжте крадеца, така че по внимателно с обидите, че сам де издаваш какъв си! Българин съм си, не се безпокой, а предателите сте вие, западопоклонниците! Набийте си в главата едно- западняците никога няма да ни имат за равни и винаги ще гледат на България като на колония!
58
1
 
6
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Все пак сигурно името има значение. Ястребовски, Орелски, Соколов, капитан Буревестников! Не е като Генчо Гунчев!"За къде с това име, гражданино следовател!?"- както казваше Тодор Колев.