Руснаците – най-многобройни сред джихадистите

Всеки трети джихадисктки боец се е върнал у дома, в Европа
Обновена: 19 мар 2018 11:28 | 16 мар 2018 19:52, Екип на Dnes.bg
138
Руснаците – най-многобройни сред джихадистите
Снимка: архив Reuters

Руските граждани са най-голямата група чужденци сред джихадистките бойци в Ирак и Сирия. Това се казва в доклад на Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

Според анализ на рисковете поне 3417 граждани на Русия се бият на страната на ислямистите. Те са следвани от 3244 джихадистки бойци от Саудитска Арабия, 3000 йорданци и 2926 тунизийци. Листата от Европа се води от французите с 1910 бойци с френски паспорт.

Смята се, че поне 400 руснаци вече са се върнали след големите загуби, претърпени от ислямистите през 2017. Като цяло, в бившите съветски републики броят на потенциалните терористи също е най-висок – около 8717 души.

За сравнение около 7000 терористи се намират в Близкия изток и около 5718 - в Европа. За Балканите се посочват 845 възможни терористи

След като през миналата година „Ислямска държава“ загуби голяма част от териториите си в Ирак, Сирия и Либия, терористичната заплаха става по-децентрализирана, се казва в доклада. Това ще затрудни проследяването на потенциални тероисти, тъй като те могат да дойдат от всички посоки.

Докладът цитира изследване на Центъра "Суфан", според което 40 0000 граждани на 110 държави са се били на страната на ислямистите. Поне 5600 от тях вече са се върнали вкъщи. По данни на Мрежата за привличане на вниманието към радикализацията близо една трета от 5000-те бойци на "Ислямска държава" с европейски паспорти, са се прибрали в Европа от бойните полета на Сирия, Ирак и Либия.

Докладът на европейската агенция предупреждава, че ислямистката радикализация вече не е само „мъжка работа“, тъй като жените се занимават с обучението и набиране на жени за военните зони. Те се стремят да играят и по-активна роля в терористичните атаки, твърди евроагенцията, припомняйки подготвяното през декември 2016 г нападение срещу катедралата "Нотр Дам" в Париж.

Почти 1000 жени от Европа са се включили в различни джихадистки групи в Близкия Изток. Няколко стотин малолетни са доведени или родени в региона. Смята се, че много от тях вече са вдовици и сираци.

"Независимо дали е подхранван от доморасъл екстремизъм, от провалили ли се джихадисти, на които е попречено да стигнат до конфликтните зони или от върнали се муджахедини, заплахата от вдъхновени или преки терористични атаки, вероятно ще расте", е неутешителният извод на доклада на Европейската агенция, който оценява рисковете през настоящата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се знаят /интересно от къде/точно колко и от кои държави са джихадистите,защо не са в затвора?Всичката тази информация е фалшива новина!
70
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 67 Завода за който пишете ,че са участвали американци за унищожението на запасите и инсталациите за производство на ,,навичок" е в Узбекистан.Един от руските учени се преселва в щатите и в научни списания описва формулата за производство!Въпросното вещество може да е произведено и в Англия!
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
69 Защото са в Сирия
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този, който е правил доклада е цитирал точен брой 5718 терористи, които живеят в Европа. Точна бройка може да има само с поименен списък. Щом има такава точна информация защо не са арестувани?
67
11
 
4
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
67 Това за джихадистите е стара новина . Това беше и една от целите на Путин . Да разкара в Сирия родните си джихадисти за да не му правят атентати . И наистина втори език в Идил е руският
66
5
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
В следващата статия очаквайте да прочетете, че в Русия всеки трети е канибал, а инструкторите на Ал Кайда, на Бин Ладен, и по-късно-на Идил, са офицери от КГБ...За тероризма и "обгазяването " в Лондон-някак си между капките и без да се разгласява много много, мина информацията, че един завод, в който се е произвеждал "новичок" е бил в една от кавказките републики на СССР, и при утилизацията на веществата, след разпадането на СССР са участвали американски специалисти.Сценария е ясен.
65
4
 
2
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
63 Няма нищо общо между ЕСС и Русия стига глупости
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Qui bene?Нищо не вдянах, признавам! Да не би да почнеш да разправяш колко добре се чувстваш с късия си? Не можеш да убедиш никоя! Пърси Биш Шели е писал "...девет инча и тя е доволна!".И още нещо - като прочета поредната дрisня за бояришника ме хващат братята - само да ми паднеш!
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Лозунг 41 И тук сисе наврял с пиджин-русиша си .
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ами как няма да ги съберат, нали избират един и същи велик президент на световните терористи?"Забравяш, че ЕС също си има президент, а евродирективите стоят над националните законодателства. Така че на практика положението на ЕС е същото като на Русия. :)Е, почти същото де- ЕС има общо два пъти повече терористи от Русия.
61
1
 
5
 
! Отговори
proroka Oleg преди 6 години
mnogo mi e interesno ot kude gi imat tia danni - hahhaha
60
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 59Ти на китайските заглушители на кленъчни телефони руски РЕБ ли му казваш?
59
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 56Ами как няма да ги съберат, нали избират един и същи велик президент на световните терористи?
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 55И как ще стане това, мечтател безумен? Русия показа на янките какво става с "Томахавките" като задействат средствата за РЕБ. Научи български - определителен член и т.н.
57
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма държава в света в която Русия да не е правила терористичен акт. Няма такава държава. Освен тия в които никога не е имало тероризъм.
56
4
 
0
 
! Отговори
Qui bene? преди 6 години
Мога да ти изброя няколко ползи за късия, но в предвид обояришничаването ти едва ли ще вденеш.
55
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"поне 3417 граждани на Русия се бият на страната на ислямистите.""и около 5718 - в Европа."Интересна стъкмистика на европейската агенция. Гражданите на руските републики ги събрали накуп, гражданите на републиките на ЕС ги раздробили на "французи" еди колко си, "балканци" еди колко си, за да изглеждат по малко. :D
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39А ние им отговаряме с най-мощното си оръжие - "Глупачок"!Крети, ако можеше да мислиш, щеше да си зададеш въпроса "Qui bene?" или както го е казал товарищ Ленин "Кому это выгодно?". Не се сещам една причина това да му е нужно на Путин преди изборите. Просто, британците са изпростели ужасно и си го просят!
53
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само една томахавката в Кремъл и тероризмът изчезва от самосебе си!!!
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До българинаПо най-добрата метоки на света съветката методика.