Руснаците – най-многобройни сред джихадистите

Всеки трети джихадисктки боец се е върнал у дома, в Европа
Обновена: 19 мар 2018 11:28 | 16 мар 2018 19:52, Екип на Dnes.bg
138
Руснаците – най-многобройни сред джихадистите
Снимка: архив Reuters

Руските граждани са най-голямата група чужденци сред джихадистките бойци в Ирак и Сирия. Това се казва в доклад на Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

Според анализ на рисковете поне 3417 граждани на Русия се бият на страната на ислямистите. Те са следвани от 3244 джихадистки бойци от Саудитска Арабия, 3000 йорданци и 2926 тунизийци. Листата от Европа се води от французите с 1910 бойци с френски паспорт.

Смята се, че поне 400 руснаци вече са се върнали след големите загуби, претърпени от ислямистите през 2017. Като цяло, в бившите съветски републики броят на потенциалните терористи също е най-висок – около 8717 души.

За сравнение около 7000 терористи се намират в Близкия изток и около 5718 - в Европа. За Балканите се посочват 845 възможни терористи

След като през миналата година „Ислямска държава“ загуби голяма част от териториите си в Ирак, Сирия и Либия, терористичната заплаха става по-децентрализирана, се казва в доклада. Това ще затрудни проследяването на потенциални тероисти, тъй като те могат да дойдат от всички посоки.

Докладът цитира изследване на Центъра "Суфан", според което 40 0000 граждани на 110 държави са се били на страната на ислямистите. Поне 5600 от тях вече са се върнали вкъщи. По данни на Мрежата за привличане на вниманието към радикализацията близо една трета от 5000-те бойци на "Ислямска държава" с европейски паспорти, са се прибрали в Европа от бойните полета на Сирия, Ирак и Либия.

Докладът на европейската агенция предупреждава, че ислямистката радикализация вече не е само „мъжка работа“, тъй като жените се занимават с обучението и набиране на жени за военните зони. Те се стремят да играят и по-активна роля в терористичните атаки, твърди евроагенцията, припомняйки подготвяното през декември 2016 г нападение срещу катедралата "Нотр Дам" в Париж.

Почти 1000 жени от Европа са се включили в различни джихадистки групи в Близкия Изток. Няколко стотин малолетни са доведени или родени в региона. Смята се, че много от тях вече са вдовици и сираци.

"Независимо дали е подхранван от доморасъл екстремизъм, от провалили ли се джихадисти, на които е попречено да стигнат до конфликтните зони или от върнали се муджахедини, заплахата от вдъхновени или преки терористични атаки, вероятно ще расте", е неутешителният извод на доклада на Европейската агенция, който оценява рисковете през настоящата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нормално. Най-терорирстичната държава, която има традиции в тероризма(за справка взривената църква Света Неделя) Русия да има най-много джихадисти. Пък и нали ИДИЛ те си го създадоха.
50
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия създател на ИДИЛРусия ядрен терорист и терорист с БОВ номер едно в света, убиващ чужди граждани с радиоактивни материали и забранени отровни газове в ЕСЗа да се победи тероризма необходимо и достатъчно е да се унищожи Русия.
49
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е. Все пак путин си е интимно близък с ердоган у аятолаха. Руслямски съюз в действие.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой сега ще каже - Русия бомбардира само болници с немощни болни, опашки за хляб с бременни жени и училища с невръстни деца в тях? А сега и трови Европа с БОВ! Моля!
47
3
 
10
 
! Отговори
българина преди 6 години
по коя методология ги преброихте до 3247! или 3185?!?!? значи ги знаете по именно но не искате да умрът за? щото са агенти на сащ нали? отделно съгласно разсъжденията на Симеонов, те не руснаци сам защото са имали руска лична картa, всички знаем че товаса хора с двойно гражданство едно от което е руско, хора от републиките. а финландците и поляците не знам да са били с двойно гражданство. новината е некоректна
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И джихадистите сред руснаците са най-много. След байрям, не могат да измият Москва и Питер от кървища по улиците една седмица. Докарват овцете с камиони и ги колят по площадите.
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3000+ руснаци и 5000+ европейци!!! Ама някои тука плюят само ей така за спорта, без даже да си направят труда да четат, камо ли да мислят. Явно са жертви на американското оръжие за масово поразяване "дурачок"
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Листата от Европа се води от французите с 1910 бойци с френски паспорт."Колко удобно го представя Брюксел- руснаците били 3000, французите 2000, немците били 1000, британците били 900, балканците били 800 (ама дайте да не обявяваме че общо гражданите на Европейския съюз са 2 пъти повече то руските)
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Русия-146млн.-3400джихадистиФранция-60млн-1900джихадистии т.н..Процентно от населението руските граждани са най-малко!"ЕС-500 милионаРусия 140 милиона те. процентно от населението руските граждани са най-много
42
5
 
1
 
! Отговори
Крим не е руски преди 6 години
Все сър Пичук -терористи.
41
0
 
0
 
! Отговори
Гн Миташки преди 6 години
Хората са полудели
40
4
 
6
 
! Отговори
Лозунг преди 6 години
Руское участие в ИД - самое большое участие во вес мире!
39
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Пиздак ами ЕС какво е бе кратун да не е държава?
38
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19:Русия наследи Ислямска държава !И не само, че я наследи, а и продължи терористичните атаки в Европа, но вече с оръжие за масово поразяване - Новичок !
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия-146млн.-3400джихадистиФранция-60млн-1900джихадистии т.н..Процентно от населението руските граждани са най-малко!
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как Русия да победи себе си? То затова участието на Русия в Сирия беше фактически бомбандиране на цивилни граждани, жилищни квартали, училища, болници, детски градини, пазари и навсякъде където има събрани повече от 10 цивилни. Срещу въоръжени руснаците хич ги няма, ядат бой като празни брашняни чували.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАбе руски пиздак, гражданите на ОНД са над 10000.Абе сорчак, да те светна - ОНД не е Русия!
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Твърде е възможно,всичко е възможно.Защото всичко е пара,а силните на деня не са държави,а групи,за които държавите нямат особено значение.
33
6
 
5
 
! Отговори
горно коле преди 6 години
Нормално,все пак Русия е държавата в Европа с най много мюсулмани.Там има цели области и градове които живеят според закона на шериата.Има го и това че всички са бедни и е логично да тръгнат да трепат за копейки.В България също има руски ислямисти,така наречените русофили.Те мразят християнския Запад и се въззхищават на Иран,Сирия,Ирак и Либия.Спящи клетки готови да трепат украинци,българи,европейци и всичко що не е ислям.
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Листата от Европа се води от французите с 1910 бойци с френски паспорт."По интересен начин четат в Брюксел данните- француизите били толкова, германците били толкова, белгийците толкова, всички имали по-малко бойци от руснаците хахаха.Ало, "обединената" Европа, "голямото семейство на ЕС", не така със селските хитринки. :DВсичките са граждани на ЕС и бройката им сумарно е 2 пъти повече от на руските граждани.