След успеха с Ким Тръмп с нова цел – топи ледовете с Путин

Двамата ще се видят следващия месец на срещата на НАТО
159
След успеха с Ким Тръмп с нова цел – топи ледовете с Путин
Снимка: Reuters, архив

Броени дни след историческата среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, администрацията на президента Доналд Тръмп прави стъпки към нов диалог с друг дългогодишен противник - Русия, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Още по темата

Очаква се президентът Тръмп да се срещне с руския президент Владимир Путин следващия месец, докато е в Европа за срещата на върха на НАТО, според висш служител на администрацията и двама дипломати, запознати с графика. В съответствие с тези планове Тръмп заяви пред репортери вчера, че "е възможно" да се срещне с Путин това лято.

Инициативата за диалог с Кремъл последва месеци на опипване на почвата от страна на Тръмп, изправен пред съпротива от висши политически съветници и дипломати, оспорващи стойността на срещата с Путин, и опасения, че разговорът тет-а-тет може да хвърли сянка върху съмита на НАТО в Брюксел.

От гледна точка на Тръмп, той имаше една успешна среща с Ким Чен-ун и сега иска да постигне същото с Путин, обяснява Анджела Стент, експерт от администрацията на президента Джордж У. Буш. По думите й съветниците на Тръмп са били скептични от самото начало.

Интересът на президента да се срещне с Путин стана публично известен през март, когато Кремъл разкри, че Тръмп е отправил покана в телефонен разговор с руския лидер. Американски представители обаче в частни разговори твърдят, че Тръмп неофициално искал от сътрудниците си да уредят среща с Путин още откакто разговарял с него във Виетнам в кулоарите на многостранен икономически форум.

"След тази среща президентът каза, че иска да покани Путин в Белия дом. Ние го игнорирахме", заявява служител от администрацията, цитиран в статията.

По онова време висшите сътрудници от Съвета за национална сигурност били против идеята за двустранна среща и не възприемали интереса на Тръмп като заповед да я уредят. "Те решиха: нека да изчакаме да висим дали той ще повдигне въпроса отново", казва източникът на "Вашингтон пост".

Сега Тръмп е открит застъпник за диалог с Русия.

Вчера той повтори становището си, че Русия трябва да бъде върната в групата на индустриалните икономики.
Висши служители от Държавния департамент признават, че среща между двамата лидери би могла, теоретично, да помогне за решаването на дългогодишни противоречия относно Украйна, Сирия, киберсигурността и намесата в чужди избори, но някои изтъкват, че среща на върха е преждевременна предвид липсата на напредък в уреждането на дребни проблеми като връщането на руските дипломатически имоти по Източното крайбрежие, иззети в наказание за намесата на Москва в изборите.

Междувременно посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман урежда визита в Москва на делегация американски сенатори републиканци след продължително затишие в конгресните посещения в страната заради руска намеса в президентските избори през 2016 г. Той е сред малцината активни поддръжници на диалог с Русия сред сътрудниците на Тръмп. Той организира посещение в страната на сенаторите, сред които Ричард Шелби от Алабама, Джон Нийли Кенеди от Луизиана и Джон Ховън от Северна Дакота.

"Посланик Хънсман иска няколко сенатори да отидем в Москва, за да разберем какво се случва", казва сенатор Ховън пред "Вашингтон пост". "Все още работим по детайлите".

Според източник, запознат с намеренията на Хънтсман, той цели да покаже на руснаците от първа ръка, че дори най-големите хардлайнери в Конгреса желаят диалог с Русия, стига тя да положи усилия да демонстрира добра воля.

Но организирането на подобна визита се оказа трудно, отбелязва вестникът. През декември двама републиканци отмениха планирано посещение в Русия, след като Москва отказа виза на сенаторката от Демократическата партия Джийн Шахийн, яростен критик на Кремъл.

Представител на Държавния департамент, с когото разговаряли авторите, не казал дали демократи са поканени за новото пътуване. Според Кенеди, който потвърдил интереса си към посещението, то би могло да помогне на сенаторите да разберат как САЩ могат да имат по-добри отношения с Русия.

"Опитайте се да отгатнете как мисли Русия, какво е отношението на руснаците, до каква степен Путин говори от името на средния руснак!", пояснява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До к0нсерваСъс сигурност Доналд се опитва да съсипе ЕС. И Русия няма нищо против да съдейства. Спасението е мощна европейска армия с която да ви натрошим канчетата. Но няма да го позволят. Прекалено много американски и руски агенти има в ЕС. Европа за трети път в рамките на 100г. се изправя пред апокалипсис.
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин ще трябва да идва на крака при началника си.
28
6
 
2
 
! Отговори
1337 преди 5 години
Доналд Тръмп, най-добрият приетел на Европейците, най-големият враг на Брюкселските бюрократи поробили Европа! Да живее Тръмп!!
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35Mного, ама много си се объркАл, таварищ!
26
5
 
2
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
Брюксел, как е? 500 дена минаха, ще може ли да остискате още 500 дена, а втори мандат 2020. Май Роналд съсипа СССР, Доналд ще съсипе Европейският СССР, то с политбюро от калинки и централно планиране не за 5, а за цели 7 години, май не става!!
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
32, САЩ ясно показаха че са враг на ЕС. Може да са ни били съюзници по време на ВСВ и Студената война, но сега са ни враг. Налагат ни мита и се опитват да ни дестабилизират. Тръмп подкрепи Брекзит. Играят в един отбор с Путин. Ясна е работата - искат нова Ялта. Лошото е че тук е пълно с американски бази и руски агенти. ЕС изглежда обречен, може би трябва да потърси стратегически съюз с Китай и Индия? Незнам. Но света се обърка и най-губещи от цялата работа сме ние европейците. Жалко.
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА РУСИЯ НЯМА НИКАКВО ХУБАВО БЪДЕЩЕ ТЯ Е НАПЪЛНО ОПОЗОРЕНА ЗАВИНАГИ!!! ПОЛОЖЕНИЕТО ЩЕ СТАВА САМО ПО-ЗЛЕ И ПО-ЗЛЕ С ВСЯКА ГОДИНА!!!!РУСКАТА РУБЛА ЩЕ СТАВА С ПО 10% ПО -ЕВТИНА ВСЯКА ГОДИНА НАЙ-МАЛКОТО!
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе САЩ, а Тръмп е враг на Европа!За Русия и Путин - всичко е ясно!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдаа работата отива на 3 рубли за бургер на МакДоналдс в центърана Ню Йорк. Да продължава перчема да си подритва трудовара книжка от Брюксел.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално-Русия не е конкурент на САЩ в икономиката.И с разбирателство Тръмп може да постигне много повече отстъпки,отколкото с репчене.
20
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ПОДПИСАН ДОГОВОР ЗА НЕРАЗШИРЯВАНЕ НА НАТО НА ИЗТОК!!!ПУТИНОФИЛИТЕ ПАК ЛЪЖАТ!!!1500 МЕТАЛНИ КАМШИКА НА ГОЛО ЗА ВСЕКИ ПУТИНИСТ Е МНОГО МАЛКО!!!!
19
5
 
4
 
! Отговори
ЕС-осовец преди 5 години
а Мекрон вече разбраха кон боб яде ли, какво и сина на Фидел Кастро - Джъстин от Канада!!
18
5
 
2
 
! Отговори
Гражданин на света преди 5 години
Тръмпи почва да променя мнението ми за него.
17
4
 
8
 
! Отговори
Помните ли? преди 5 години
Бившият шеф на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър:Путин се държи като офицер от руското разузнаване, ръководещ Тръмп, който пък се държи като негов агент.
16
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РЕЖИМА В КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА РУСИЯ ЩЕ ИЗПАДНЕ В СЪСТОЯНИЕТО НА СЕВЕРНА КОРЕЯ АКО СЕ НАМАЛИ ЗНАЧИТЕЛНО ПРОДАЖБАТА НА ГАЗ ЗА ЕС!!!!ЦЯЛОТО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ НАРЯЗАНО ЗА СКРАП АКО ИСКАТ ЗА ОЦЕЛЕЕ РЕЖИМА В КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА РУСИЯ!
15
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
сащ нарушиха договора за не разширяване на нато на изток и сбьркаха сега щеберат плодовете на недалновидната си политика балканите нямат никакви интересиот нато и ес нато как ще ги откьсне от русия като по трьбите тече и ще тече рускагаз кои хвьрляше бомби над сьрбия кои гледаше сеир докато избиваха мюсюлманитев босна
14
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЕРКЕЛ Е ЗАЩИТНИЦА НА РЕЖИМА В РУСИЯ В ЗАМЯНА ПОЛУЧАВА 30% ПО ЕВТИН ГАЗ ОТ НЕЙНИТЕ СЪСЕДКИ!АКО МЕРКЕЛ СЕ МАХНЕ МОЖЕ БИ ЩЕ ЗАПОЧНЕ НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА РУСИЯ!!!!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н Тръмп е изключително точен и коректен бизнесмен - оправдава парите, инвестирани в него!
12
5
 
13
 
! Отговори
факт преди 5 години
Никакъв успех няма Тръмп всичко е пропаганда и шоу,истинския победител е Ким.
11
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия превъзхожда САЩ във военно отношение и Тръмп търси начин да преговаря и печели време докато го настигне. Путин спечели изборите, докато Тръмп е притиснат от новите избори които почват в 2019 г.