След експлозията: 4 руски станции за радиация замлъкват

От инцидента насам те не са предавали информация
20 авг 2019 14:45, Нели Христова
140
След експлозията: 4 руски станции за радиация замлъкват
Снимки: Reuters

Четири станции за измерване на нивата на радиация в Русия мистериозно са "замълчали“ след 8 август. Тогава, във военна база при тест, избухна ядрената ракета "Буревестник“.

Инцидентът предизвика страх не само у местните, но и сред властите в близките държави. Самият президент Владимир Путин успокои света преди срещата си с Макрон, че изтичане на радиация няма, но организациите за мониторинг не са толкова сигурни.

CTBTO има близо 300 станции по цял свят, които да следят радиационните нива. От 8 август двете руски станции Дубина и Киров не са предавали информация на организацията.

"Действахме според процедурата и се свързахме с операторите на станциите веднага след като установихме, че има проблем с тях. Те ни предадоха, че имат проблеми с връзката и предаването на информация. Сега очакваме допълнителни данни кога системите за комуникация ще бъдат напълно възстановени“, каза пред CNN говорителят на CTBTO. От организацията предават, че другите две руски станции – Билибино и Залесово, също са спрели да предават информация след 13 август.

"Опитваме се да работим съвместно с руските си колеги, за да възстановим работата им възможно най-скоро“, твърдят от CTBTO.

Мистериозното затихване на станциите за мониторинг идва след като руските власти дадоха противоречиви данни за това има ли изтичане на радиация след експлозията или не.

Според Министерството на отбраната, нивата са били нормални. Според властите в градчетата около базата, както и организации като „Гринпийс“, нивата на радиация са скочили до 20 пъти над нормата за кратък период от време.
Достъпът до военната база за външни лица също е забранен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С Фукушима и Русия направо ми иде да си купя гайгеров брояч да ходя на пазара с него.
83
13
 
27
 
! Отговори
фоборус преди 4 години
Никога в човекоподобната Раша човешкия живот не е имал стойност. Когато само САЩ имаха атомна бомба, можеха да приключат със Злото веднъж завинаги. Но те проявиха най-фаталното великодушие в историята на човечеството. Дано Бог ни опази от Джуджето!
82
4
 
32
 
! Отговори
TT преди 4 години
В днешна Рассия нещата са по-зле даже от някогашния СССР. Тогава нещата се потулваха с мълчание,а сега просто се лъже най-безсрамно...
81
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако има ад и раи то русия са адът за българия колкото по далече от тях толкова по добре
80
10
 
24
 
! Отговори
До 84 преди 4 години
Щеше добре наистина Русия да не се беше намесвала за да ни "освобождава" защото тогава това щяха да направят Британците които освободиха Гърция. Те даже са искали, но Руснаците са отказали. Така, че преди да плямпаш прочети туй онуй, не си ти когато си *** ;)
79
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чернобил-2, болшевишките питекантропи докато не съсипят целия свят с прословутата си световноизвестна простотия и некадърност няма да мирясат.
78
5
 
27
 
! Отговори
Мразя Русия преди 4 години
БЪЛГАРИЯ Е НАД ВСИЧКО!ДОЛУ РУСКИЯ ЯДРЕН РЕКЕТ!
77
6
 
11
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Striker"И тия искат да строят АЕЦ, при това в България?! Чернобил, Курск, тазгодишната подводница, сега ядрена експлозия!?!"Чернобил стана заради това че някой си играеше на ВЕЛИК.Курск Ядрените реактори Гръмнаха ли или се изключиха по инструкция? 18 ракети с ядрени бойни глави Гръмнаха ли?Таз годишната подводница преживя ПОЖАР - Разберете ПОЖАР В ПОДВОДНИЦА е по-лошо от това да стреля противника по теб.Сега ядрена Авария с Рактор/двигател който съдържа макс 10-15гр активно вещество.
76
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Рассия идва само радиация и простотия!
75
2
 
18
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Алоу, тролетариата. Много се разплюнчихте бре. От пасольството няма ли кой да ви обясни, че когато се пише с главни букви, това означава, че крещите. Недейте така дрогаре, ще докарате я инфаркт, я инсулт, и челядта дето работи на запад ще трябва да се връща да ви гледа! 91973
74
2
 
16
 
! Отговори
АЕЦ-А Е РЕКЕТ... преди 4 години
Така руснаците само ще ни РЕКЕТИРАТ!!!!!ПАК ЩЕ ЗАПОЧНЕ РУСКАТА СОЦ-РОБИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ.БЪЛГАРИЯ--ПАК ЩЕ Е СОЦ--КОНЦ--ЛАГЕР!!!!
73
2
 
18
 
! Отговори
Абе, еййй... преди 4 години
ИЗГОНЕТЕ РУСКИТЕ ИНЖИНЕРИ ИНАВЛЯЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ. АЕЦ-БЕЛЕНЕ Е ЧИСТ РУСКИ РЕКЕТ!ТОВА Е ЯДРЕНА БОМБА, СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ, С КОЯТО ЩЕ ВИРЕКЕТИРАТ РУСНАЦИТЕ, ДОКАТО СТЕ ЖИВИ, ЗА ДА ВИ ДЪРЖАТ В ПОДЧИНЕНИЕ!
72
15
 
3
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
И край Филаделфия има инцидент с АЕЦ,но за USA нищо не пишете!
71
21
 
2
 
! Отговори
до шопчето 82 преди 4 години
ПИШЕ СЕ СМЯХ НЕ СМЕШ ШОПЧЕ .....РУСИЯ ТРЯБВАШЕ ДА ВИ ОСТАВИ В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ НЕБЛАГОДАРНИЦИ ПОРОБЕНИ ПОД ОКУПАЦИЯ АМЕРИКАНСКА ЖИВЕЕ МНЕНИЕ ДАВА ЕДИН РОБ КАКВОМНЕНИЕ МОЖЕ ДА ИМА??????ПОКАЗАТЕЛНО ПО КОМЕНТАРА НА РОБА.
70
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чернобил стана на територията на Украйна вследствие на грешки на украинските оператори. Така че това си е в края на краищата украински инцидент
69
3
 
21
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
АБЕ, ТОВА НАЙ-НОВИЯ ВИЦ ЛИ Е...???!!!!ЧЕ... "РУСИЯ СТРОЯЛА НАЙ-БЕЗОПАСНИТЕ АЕЦ".... ХАХАХААААА...СМЕХ!!!!!!!!!!!!
68
18
 
3
 
! Отговори
ДО 79 преди 4 години
*** КОЯ ГЛАВНА БЕ ***???РУСНАКА НЕ Е РЕШИЛ НЕ ТА Е СМАЧКАЛ БЕ .МНОГО СИ ПОВЯРВАХТЕ КАТО УКРАИНЦИТЕ И ВИЕ БЪЛГАРСКИТЕ ФАШИСТИ СЛУГИ НА АМЕРИКА И ПОРОБЕНИ ГЛАДНИЦИ БЕДНИ .БЕДЕН СКЪСАН АМА СЕ ПЕРЧИ.ЖАЛКА КАРТИНКА.
67
11
 
2
 
! Отговори
150 преди 4 години
Само да вметна краваруте редовно хвърлят отработени радиоактивни материали насред пустинята без да ги заравят, дори са се снимали как го правят. А руснака мухлясъл хляб ще яде, 100 поколения напред внуците ще си отрови, само някой да се страхува от него. Мачо бе. По главната е фул с руснаци по-ниски са от тревата без оръжия, ама иначе мачовци.
66
13
 
4
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
Сега ,като ни построят и Белене с руските чаркове и рашанската мисъл станциите ще млъкнат от първият ден---------Абе, необразован..., единствената държава в света която строи най-безопасните АЕЦ в света е Русия!!!Питай японциците с тяхната Фукусима построена от единствената американска компания "Уестенхаус" която строеше АЕЦ-ове и вече фалира!!!Без "рашенските реактори" в Бг щяхме да живеем като в пещерния век!А, цената на електроенергията в Бг щеше да бъде най-високата в света!!!
65
19
 
2
 
! Отговори
ДО ФАШИСТА преди 4 години
ЕЙ ФАШИСТЕ ТИ НЕ МОЖЕШ ДА СЕ РАВНИШ НА МАЛКОТО ПРЪСТЧЕ НА ДР.ТОДОР ЖИВКОВ .....АМЕРИКАНСКИ АГЕНТИ ВЗРИВИХА ЧЕРНОБИЛ С ПЛАТЕНИ УКРАИНСКИ ФАШИСТИ КОИТО СЛЕД ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЪКЛЕНИЯ ПЛАН-ТЕРОРИЗЪМ БЯХА ЗАХВЪРЛЕНИ КАТО МРЪСНИ КОТЕТА ТАКА ЩЕ БЪДЕШ ЗАХВЪРЛЕН И ТИ ОТ ЗАПАДНИТЕ ТЕРОРИСТИ....