След експлозията: 4 руски станции за радиация замлъкват

От инцидента насам те не са предавали информация
20 авг 2019 14:45, Нели Христова
140
След експлозията: 4 руски станции за радиация замлъкват
Снимки: Reuters

Четири станции за измерване на нивата на радиация в Русия мистериозно са "замълчали“ след 8 август. Тогава, във военна база при тест, избухна ядрената ракета "Буревестник“.

Инцидентът предизвика страх не само у местните, но и сред властите в близките държави. Самият президент Владимир Путин успокои света преди срещата си с Макрон, че изтичане на радиация няма, но организациите за мониторинг не са толкова сигурни.

CTBTO има близо 300 станции по цял свят, които да следят радиационните нива. От 8 август двете руски станции Дубина и Киров не са предавали информация на организацията.

"Действахме според процедурата и се свързахме с операторите на станциите веднага след като установихме, че има проблем с тях. Те ни предадоха, че имат проблеми с връзката и предаването на информация. Сега очакваме допълнителни данни кога системите за комуникация ще бъдат напълно възстановени“, каза пред CNN говорителят на CTBTO. От организацията предават, че другите две руски станции – Билибино и Залесово, също са спрели да предават информация след 13 август.

"Опитваме се да работим съвместно с руските си колеги, за да възстановим работата им възможно най-скоро“, твърдят от CTBTO.

Мистериозното затихване на станциите за мониторинг идва след като руските власти дадоха противоречиви данни за това има ли изтичане на радиация след експлозията или не.

Според Министерството на отбраната, нивата са били нормални. Според властите в градчетата около базата, както и организации като „Гринпийс“, нивата на радиация са скочили до 20 пъти над нормата за кратък период от време.
Достъпът до военната база за външни лица също е забранен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хангелск е на 4000 км от България, има 10 държави дотам - Румъния, Беларус, Литва, Латвия, Естония, наоколо са Финландия, Швеция и Норвегия, ако имаше радиация досега поне 10 държави щяха да се изревали, дори братушките да се бяха опитали да скрият нещо.Много елементарно се оставяте да ви манипулират и да ви настройват срещу Русия.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 53,ама савецката радиация е полезна, не чу ли?
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най страшното е че правителството иска тия да строят ядрена централа, която просто ще експлодира още при пускането (
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква радиация, в България ТЕЦ Брикел отрови цяла община и никой нищо !!!!Медиите споменала два пъти за ситуацията в гр.Гълъбово и замлъкнаха !!!!!!Тръгнали другите държави да оправят а нашата *** до раменете в л....на !!!
40
3
 
12
 
! Отговори
Туристически гид преди 4 години
Руските туристи по Черноморието са направо като радиационен облак, до един са бъкани с свръхдоза радиоактивност! Затова българите хукнаха към Беломорието.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво може да се очаква от тези империалисти? За тях човешкия живот е без значение още от раждането на Московската империя през ХV в.Сталин цинично е казвал, че 10 000 убити на ден са допустима загуба. Знаел е, че Хитлер и при три пъти по-малко загуби на ден и ще претърпи поражение в крайна сметка.
38
2
 
11
 
! Отговори
Хехе преди 4 години
Легасов още навремето преди да го очистят беше изнесъл пред Ханс Бликс доклад как руснаците си нямат и на представа как се строят Атомни централи.Сега е същото нискотехнологична дътжава си останаха.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки руснак с личен гайгеров брояч!!! За всеки случай, не че ядрените им джелеза се самовзривяват и има радиацийка.
36
1
 
13
 
! Отговори
Сергей преди 4 години
Нищо няма бе, там един резервоар леко е гръмнал, нищо му няма на реактора! НЕ Е възможно да се случи нещо с нашата техника и Чернобил не е имало, всичко е пропаганда на запада!
35
2
 
19
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Всички знаем как работят руснаците.
34
3
 
20
 
! Отговори
акуд преди 4 години
отработено мероприатие от чернобил. радиация няма. всичко е точно. третата ръчичка е недъг
33
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре кажете за новия държавен заем! Не ни баламосвайте с простотии!
32
17
 
13
 
! Отговори
ТОВА Е ВСЪЩНОСТ преди 4 години
Организирана атака срещу най-великата държава на света (Русия)! Западните империалисти (САТАНАТО и Еврогейския съюз), начело с говедарите САЩ за пореден път правят опит да дискредитират единствената застъпничка на свободните народи - свещена Русия! Една православна държава, която просто не толерира сатанинските ритуали, *** и не продава деца на цветнокожи гей двойки! Ето за това атакуват имиджа на страната за пореден път! И междудругото това с радиацията, дори да е имало тек, не е голям.
31
10
 
8
 
! Отговори
11 преди 4 години
До човекИ досега щеше да ходиш с потурите и фeса. Освен, ако не си вече чалмар. Мюсли си ти, то е ясно.
30
2
 
1
 
! Отговори
ABRAHAM преди 4 години
НЕ СИ ПАЛЕТЕ МАГИСТРАЛИТЕ! МОЖЕ ДА СМЕ БИЛИ ХУНИ НО ЧАК ТАКАВА ПРОСТОТИЯ!?2173
29
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да. Те утре ще изхвърлят и дрегерите за 24 часа ще се превърнат в най-трезвата нация, за пример. Ще намразят алкохола, няма да го понасят. Радиацията като изчезне набързо. Ще започне една имиграция към Русия, екологичен район.
28
7
 
22
 
! Отговори
до 33 преди 4 години
Бе кой ти плюе по любимата ти Русия бе???Ти сам си плюеш по твоята глава!Не съм длъжен да ти обичам Русията не го ли разбра?Или си мислиш, че можеш да накараш всеки българин насила да обича чужда държава???Е, това просто няма как да стане.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
днес бг,дайте инфо за разговорите на Путин и Макрон.
26
21
 
16
 
! Отговори
САМО РУСИЯ преди 4 години
САЩ трябва да бъдат изключени от ООН и всички световни организации. Вън от Г20, вън отвсякъде, няма място за тях щом живеят още в 19 век.
25
17
 
33
 
! Отговори
човек преди 4 години
От Русия получаваме само атомни бомби и радиация!!!Какво добро сме видяли някога от Русия?Нищо! Затова сме толкова бедни - защото винаги сме били с Русия!!!