След експлозията: 4 руски станции за радиация замлъкват

От инцидента насам те не са предавали информация
20 авг 2019 14:45, Нели Христова
140
След експлозията: 4 руски станции за радиация замлъкват
Снимки: Reuters

Четири станции за измерване на нивата на радиация в Русия мистериозно са "замълчали“ след 8 август. Тогава, във военна база при тест, избухна ядрената ракета "Буревестник“.

Инцидентът предизвика страх не само у местните, но и сред властите в близките държави. Самият президент Владимир Путин успокои света преди срещата си с Макрон, че изтичане на радиация няма, но организациите за мониторинг не са толкова сигурни.

CTBTO има близо 300 станции по цял свят, които да следят радиационните нива. От 8 август двете руски станции Дубина и Киров не са предавали информация на организацията.

"Действахме според процедурата и се свързахме с операторите на станциите веднага след като установихме, че има проблем с тях. Те ни предадоха, че имат проблеми с връзката и предаването на информация. Сега очакваме допълнителни данни кога системите за комуникация ще бъдат напълно възстановени“, каза пред CNN говорителят на CTBTO. От организацията предават, че другите две руски станции – Билибино и Залесово, също са спрели да предават информация след 13 август.

"Опитваме се да работим съвместно с руските си колеги, за да възстановим работата им възможно най-скоро“, твърдят от CTBTO.

Мистериозното затихване на станциите за мониторинг идва след като руските власти дадоха противоречиви данни за това има ли изтичане на радиация след експлозията или не.

Според Министерството на отбраната, нивата са били нормални. Според властите в градчетата около базата, както и организации като „Гринпийс“, нивата на радиация са скочили до 20 пъти над нормата за кратък период от време.
Достъпът до военната база за външни лица също е забранен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
21
 
14
 
! Отговори
2233 преди 4 години
Само припомням на плюещите тиквари ,че в тоталитарна Русия когато решиха да вдигнат възрастта за пенсиониране ,хиляди излязоха на протест и номера не мина.А в демократична и европейска Тиквария ,Боко вдигна възрастта с над 5 години , но даже и медиите не посмяха да гъкнат.Пълзящата диктатура на Боко вече е задушила всяка свободна мисъл.Хайде , отивайте да колите прасетата , че чумата "Герб" идва!
23
15
 
11
 
! Отговори
Кашчей Безсмъртни преди 4 години
Западняците нали искат война с Русия. Да свикват с радиацията тогава, какво пищят.
22
4
 
8
 
! Отговори
йкхкгх преди 4 години
СлОчаЕноС?! Не мислА! Явно някой има ползва да крие информация... а информация не се крие за без нищо!
21
21
 
10
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
До "Само САЩ"Бегай при рижавия дядка ,сдухан герберски ***!Бегай и не се обръщай назад.Че от такива продажни душици като теб и Тиквата ,вече не се живее в тази държава.Ако въобще страната ни може да се нарече държава.Само близачи на краварски задни части ни управляват вече 10 години.Станахме колония на алчните кравари.
20
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия си я карат както преди 30 години - цензура, пък хората да ***...
19
1
 
15
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Убедих се, че под подобни статии, си дават среща фанатизирани русофили, и американофили... На 90% откачaлки10% изказват - трезво, обмислено мнение..От Чернобил, и Фукушима стана ясно, че радиоактивния прах може да прелети стотици.. ако не... и хиляди километри...И двете държави са си отврат... в това.. и доста други отношения
18
4
 
17
 
! Отговори
аз преди 4 години
Белене е новият Буревестник, здраствуйте друзя. За всички ***, можете да посетите района, да свиквате с лъчението от новопостроеното ви Белене. За децата си няма какво да се притеснявате, те няма да имат нормално родени деца...НЯМА НОРМАЛЕН ЧОВЕК КОЙТО ДА ПОДКРЕПЯ НОВА АЕЦ БОМБА СРЕЩУ КУХИ ОБЕЩАНИЯ ЗА 5ст ПО-ЕВТИН ТОК!
17
9
 
18
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
Русия трябва да бъде изключена от ООН и всички световни организации. Вън от Г20, вън отвсякъде, няма място за тях щом живеят още в миналия век.
16
1
 
22
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
някой да е очаквал нещо по различно от типичните действия в опит за прикриване?
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин вчера във Франция твъдеше,че нямало радиация. И понеже,ще се съюзява с ЕС няма да разберем има ли,или няма радиация.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тук ли няма кой да ни информира за въздуха? Как зимно време *** като започнат да се топлят с гуми, веднага тичкат да предупреждават , какъв въздух дишаме. Не ги оправдавам, само казвам, давам пример.
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та не можа ли този Буревестник да се изцвъка над Кремъл?Така хората по света биха заживели спокойно и щастливо!
12
11
 
20
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
Абе много го увъртам. Накратко Русия е враг на човечеството.
11
7
 
23
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Русофил съм,писъл съм го многократно,но и аз,като всеки нормален човек съм крайно против некоректната им политика към света след ГРАНДИОЗНИТЕ им издънки!!!
10
8
 
22
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
И русофилите искат да ги докараме да строят там в гьола край Дунава. Русия е враг на хората, природата, мира и просперитета.
9
5
 
14
 
! Отговори
200 000 евакуация преди 4 години
Заради новият ЧернобилОбаче искат и белаНЕПозор!
8
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Хирошима,Нагасаки,Буревестник....Каква е разликата?..Светът ТОТАЛНО се е побъркал!..Всички обвиняват другия за това,че не спират "надпреварата"....Демек,МЕЧТАНОТО "Перпетуум Мобиле"....А "Нашия" се бави......
7
5
 
19
 
! Отговори
РакРосАтом тровят преди 4 години
Рушнаците Искат и нас да тровятНе на БеляНЕ!
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На по учените хора ту давали някоя жълтица, ту ги прокуждали в страх и мизерия. Когато нещо лошо се случело винаги врагове от вън били виновни, а никога Господарят. Всички много обичали страната си и прокудените и поданиците, за това все още и казват България на тази прекрасна земя.....
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зимата била прекрасна в тази земя и снеговете късали далекопроводи и пропадали пътища, а срутища затваряли селата, които седмици стоели без хляб. Глашатаите на Царя Господар казвали кой е лош и кой добър, за да се знае волята му и да се радват хората. Леки жени кълчели телата си за радост на народа, а пехливаните получили болярско достойнство.