Русия с троен шлем: Пуска газопроводи към Китай, ЕС, Турция

Те ще бъдат в експлоатация до няколко седмици
2 дек 2019 17:30, Елка Василева
130
Русия с троен шлем: Пуска газопроводи към Китай, ЕС, Турция
Снимка: Reuters

Русия, която е най-големият износител в света на природен газ, и нейният гигант Газпром пускат в експлоатация един след друг през идните седмици три големи газопровода, които стигат до Китай, Германия и Турция, информира АФП.

"Силата на Сибир"

През над 2000 километра борови гори и замръзнала земя първият участък от този титаничен газопровод, който се открива днес, свързва газовите находища в Източен Сибир с китайската граница в района на Амур.

Китайският участък се очаква да бъде завършен през 2022-2023 година и по тръбата да се транспортират 38 милиарда кубични метра газ годишно до Шанхай, за да се утоли ненаситният апетит за енергоизточници на китайския гигант, който е най-големият вносител на въглеводороди в света.

"Северен поток-2"

Европа продължава да бъде приоритетът на руския газов гигант въпреки напрежението през последните години, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Проектът за газопровода "Северен поток-2", който стана обект на критики в ЕС и трябва да стигне до Германия, планира да доставя синьо гориво на Северна и Западна Европа, минавайки през Балтийско море, заобикаляйки Украйна. Капацитетът му е 55 милиарда кубични метра газ годишно, какъвто е и на по-големия му брат "Северен поток-1".

Тръбата, която струва 9,5 милиарда евро, се финансира наполовина от Газпром и наполовина от европейците: германските Wintershall и Uniper, англо-холандската Shell, френската Engie и австрийската OMV.

Газопроводът, който е построен над 80 процента, трябваше да бъде пуснат преди края на 2019 година, но тъй като разрешението на Дания да мине през нейните води бе дадено в края на октомври, новата дата за старта му все още не е уточнена.

Газпром се надява това да стане скоро, но приключването на тръбата ще зависи от метеорологичните условия през зимата.

Пускането му в експлоатация трябва да стане скоро, тъй като договорът, обвързващ Русия и Украйна за транзитиране на газ към Европа, изтича в края на 2019 година. А Западна Европа не иска да преживее отново прекъсванията на доставките на газ от началото на първото десетилетие на 21 век, причинени от руско-украинските спорове.

"Турски поток"

Южната част на Европа и Турция не се изплъзват от погледа на Русия: газопроводът "Турски поток", който също заобикаля Украйна, трябва да бъде пуснат през януари тържествено от руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

С капацитет от 31,5 милиарда кубични метра той преминава по трасе от 930 км през Черно море като предшественика си "Син поток". Една от двете тръби на "Турски поток" е предназначена за Турция, а другата - за Югоизточна Европа. Изграждането му става при по-благоприятни условия, отколкото на северния и източния му събрат.

Протоколът за намерение за изграждането на "Турски поток" бе подписан между Газпром и Botas през 2914 година, но след това руско-турските отношения рязко се влошиха, след като Анкара свали руски бомбардировач през 2015 година.

При все това Путин и Ердоган подписаха договора през 2016 година. Днес проектът е символ на сближаването между Русия и Турция, още повече че сега Анкара има сложни отношения с ЕС и НАТО, отбелязва АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
1
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Ураа
105
2
 
11
 
! Отговори
некъфф преди 4 години
А ние го духаме под вода за да не вдига пепел , с тия наши управници.....
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Санкции!Глоби!Хайде бе,Дечо Булгуров има пари да си плати една глоба.....,"
103
0
 
10
 
! Отговори
Капитан Петко войвод преди 4 години
Да не дава Господ европейска армия да ти е гарант за Турция, Бойко правилно прави, приятел с всички, другото са глупости
102
5
 
10
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Напред с братска Русия!
101
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До116Ако Турция излезе от НАТО това само ще ускори създаването на обща европейска армия, което отдавна трябваше да стане. Разбира се, това ще помогне Европа да уплътни южния си фланг като укрепи българо-турската граница без повече въпроси. Също така, Турция ще гледа ЕС през крив макарон, тъй че, а дано Турция напусне НАТО, ама де такъв късмет
100
1
 
14
 
! Отговори
До116 преди 4 години
Ако Турция излезе от нато край с нато, тва е ясно и другото ясно е, че на балканите всички ги е страх от Турция, да не говорим, че държи в шах сега и цяла Европа, пък вие си гледайте класациите, то там не пише кво ще стане ако нещо се обърка между Турция и Гърция примерно, гърците обаче знаят имат и такова предание от някакъв техен монах и те като нашите революционери на 1 име се надяват и ще чакат Русия, господа атлантиците Евро либерасти ха, ха, хас
99
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русия=Бананова държава
98
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тва да го обясниш на Турция, 2 рия по сила член на нато, ха ха ха"Бъркаш понятията "сила" и "численост". Това не са ти средновековните сражения. По сила се пада някъде на девето място. Тъжно, тъжно. Много бабаит, аа с лопатки срещу ядрени оръжия се не рипа...
97
4
 
18
 
! Отговори
13 преди 4 години
Тръбата за Сърбия скоро ще е готова. България няма да взима газ от нея, но за сметка на това я плати накуп, а Сърбия ще покрие безлихвения заем с транзитни такси за приблизително 15 години. Ние имаме хелуински плод с четворен шлем.
96
23
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
ТО ....ГАЗОПРОВОДИ МНОГО , АМА ТРЕБВА И ДА СЕ ПЪЛНЯТ С ГАЗ!НА ТУРЦИЯ ГАЗТА НЕ И ДОСТИГА , ЗАТОВА Е "ТАНАБ" И ДОСТАВКИТЕ ОТ АРАБСКИЯ СВЯТ!ПРЕДСТОИ , СТРОЕЖ НА ТЕРМИНАЛИ ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ ОТ БЛИЗКИЯ ИЗТОК И АМЕРИКА, КАКТО В ТУРЦИЯ , ТАКА И В ГЪРЦИЯ!МОНОПОЛА НА ГАЗПРОМ РУХВА!БАВНО, НО СИГУРНО!А , ТОВА Е ДОБРЕ ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До104Ко рече?
94
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Ние продаваме интелектуален продукт, което е обратното на тикви, но тиквите това не го загряват .... щото са тикви.
93
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се беше реализирал Южен поток, сега всеки български пенсионер щеше да бъде газов магнат.
92
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъка, мъка. Русофобите горко плачат - ред сълзи, ред сополи. Хем боли, хем сърби. Ами то днес Вовата и Си пуснаха "Силата на Сибир", до няколко дни е и откриването на "Турски поток". Датчаните дадоха разрешение за "Северен поток". Наистина троен шлем, което е понятие от бриджа. Но бриджът не е белот за ора за махлата, а нещо като шахмата - игра за гросмайстори с акъл в главата
91
2
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Ами, имат руснаците какво да продават и продават.Ние какво да продаваме ? Тикви ?
90
2
 
9
 
! Отговори
До104 преди 4 години
Тва да го обясниш на Турция, 2 рия по сила член на нато, ха ха ха
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При сегашната конюнктура, *** е по-скъп от газъ.
88
1
 
3
 
! Отговори
До атлантиците преди 4 години
99и то нката, направо кефят, истински атлантиците ха ха, Бойко при Тръмп удържа балкански поток и аеца, от Гешев ги е страх нпо тата и дб, същите дето на избори са се в на кучето ***, а за аеца и балкански поток нали знаете къде ходи наш Бойко да моли да се възобновят проектите, В Русия, ами струват си 8 хвърчила за аеца и потока, нищо, че са на хартия и няма кой да свалям с тях както каза Бойко:))
87
19
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
От спирането на СП2 и Белене България досега е на печалба от 10 милиарда долара. Щяхме да сме ги набутали тия пари без никакъв резултат и най-лошото е, че щяха да са заеми и то от руснаците. Които пък имат интерес по-дълго да им плащаме лихви. Омагьосан кръг.