В Кремъл Москва получила повече от Анкара

Експерти коментират срещата между Путин и Ердоган
Обновена: 7 мар 2020 14:16 | 7 мар 2020 14:08, Петя Славова
94
В Кремъл Москва получила повече от Анкара
Снимка: БГНЕС

Срещата в Кремъл между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган по ситуацията в Идлиб влезе във фокуса на вниманието на редица западни медии, коментира РИА Новости. Много чуждестранни журналисти заключиха, че Москва е получила повече, отколкото Анкара.

Според германския "Дойчландфунк", руската страна в крайна сметка е постигнала всичко, което е искала.

„Турската страна запазва контрола върху част от региона, руската военна полиция създава буферна зона. Това е сценарият, базиран на споразумението от преди година и половина в Сочи, и той е изцяло в интерес на руснаците. Москва получава онова, което иска”, коментира германски наблюдател.

Според него, от 2015 г. насам Русия методично постига целите си в Сирия.

Още по темата

Русия е по-силна и вероятно по-мъдра от Турция и владее по-добре ситуацията, се казва в коментара.

Според автора на материала, Москва е в по-изгодна позиция от Анкара по отношение на конфликта в Сирия. В същото време ходът на преговорите показа, че руските методи за въздействие върху ситуацията не е безгранично.

Френския "Льо Монд" пише, че примирието в Идлиб, договорено между руския и турския лидери, може да се възприема като провал на Анкара.

"Договорът е поражение за президента Ердоган, тъй като не отчита неговите основни искания", смята изданието. В документа не се говори нищо за обкръжените от режима на Асад турски наблюдателни постове и появилите се след началото на боевете бежанци.

В крайна сметка, Дамаск оставя за себе си завзетите територии, въпреки че Анкара настояваше за отстъпление на сирийските сили, пише в статията.

Подчертава се, че в Русия няма усещане за триумф, въпреки че Путин успя да постигне основните си цели.

Експерти се опасяват, че постигнатото между двамата лидери споразумение ще бъде доста нестабилно.

Американското списание „National Interest” коментира, че споразумението между Путин и Ердоган е в пълно противоречие с исканията, огласени от държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Авторът на материала го определя като „провал на турския гамбит” на Вашингтон.

"Това споразумение поставя край на поредния опит на Помпео да сключи американско-турски съюз срещу Асад, който е подкрепян от Иран и Русия", пише в статията.

Помпео настояваше Асад да се върне към линията на прекратяване на огъня, действаща в Североизточна Сирия през 2018 г. Само след няколко часа, обаче, руският и турският президенти сключиха споразумение, което бетонира завоюваното от сирийските войски след 2018 г., смятат наблюдатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин за сега получи ДВА провалени договора за панцири Хубаво е да каже какво аджеба е иска та да видим нещо реано получено ли е не да се хвали кат дърт ром А султаня квато зона искаше си я взе Другото е вятър и вонящи вaтeнки
51
11
 
4
 
! Отговори
Аскерът изтрепа преди 4 години
Тигри и ихТамНетовци в Идлиб И *** клекна на примирие С голо дупе не се настъпваМда
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин кожената близалка
49
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе два три реда мини и кьорав бежанец няма да мине ..Пък и Бойко и Ердоган са си аверчета тук проблеми нямаме но в макарона и баба меркел ги е налегнал корона вирус на марксизма и хич не се оправят ...путин си проси боя и ще си го получи мурафетите му са до време след като има мекици да му се връзват няколко показно резнати руски глави ще го кротнат ..
48
3
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА: Турция "взе парче от Сирия"? Засега, но не за дълго.
47
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости Ердо си взе кото изкаше зоната за сигурност ...80 км по границата и на 30 дълбочина ...а путин получи кожена близалка
46
8
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Ние границите си от бежанци не можем да опазим, Турция се опълчи на Русия, САЩ , ЕС,Взе парче от Сирия,За Какво Изобщо ГоворимХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
45
5
 
10
 
! Отговори
нн преди 4 години
Американците въобще не им пука за Сирия. ЕС не ги бива за нищо. Какво останта-Русия. Турция ще си подвие опашката. Толкова просто.
44
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това Путин да ти е съюзник не е добра идея.Няма как да не те излъже.
43
2
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Анонимен: Жалък *** си ти, драги. Коварно, лъжливо - ръсиш г'лупостите каквито ти дойдат.А това че Русия е спечелила повече, означава, че и Сирия е спечелила повече. Конфликтът в Сирия ще приключи, когато Сирийската правителствена армия достигне до границата с Турция. Рано или късно това ще станеА до Анонимен 37: Конфликтът в Сирия не е на религиозна основа. Каква е разликата между сунити и алеуити, та заради нея да воюват помежду си. Заради четвъртият халиф Али? Война заради външна намеса
42
0
 
1
 
! Отговори
Румен преди 4 години
До 44. В дипломацията е така. Турчина се е огънал в Москва. Сега ще търси помощ от НАТО. И войната продължава. Русия,Турция,Сирия и др. Без САЩ.
41
4
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Чудно, защо Султана се репчи на европедията, а се моли на Императора ? За един приятел питам, де !
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"въпреки че Анкара настояваше за отстъпление на сирийските сили"..............турчулята настояват сирийците да отстъпват от собствените си територии!!!!!!!!!!!!!!!!! някой да е чувал по-голяма г-лу-по-тевина и наглост!!!!!!!!!!! Е, наглостта на краварите е по-голяма, ама тази на турците въобще изби рибата! Вместо да си вземе партакешите и да се разкара тоя султан поставя и условия КОЙ, КЪДЕ И КАК ДА СЕ ДВИЖИ ПО СОБСТВЕНАТА СИ ТЕРИТОРИЯ!!!!! МИЛИ БОЖЕ!!! А нашичкия пък го и "подкрепя"....предател
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Do 37 Циничният ти начин на изказване не те краси.Зад Асад стои арабската социалистическа партия (БААС), която има дълбоки корени в Сирия. В Сирия има не само сюнити, но и шиити, алевити, кюрди, друзи и християни, за които никой не говори. Асад има подкрепа също в Дамаск и Алепо. Конфликтът в Сирия се поддържа от оръжия и големи пари от чужбина и чужди интереси. Путин иска да създаде нова сирийска конституция и да проведе избори с участието на умерените ислямисти
38
14
 
9
 
! Отговори
Ердоган ще изгуби! преди 4 години
Щом се е съюзил с руските окупатори, а и оръжие купува от тях, тоя човек води Турция към разпад, нищо ,че по едно време турската армия беше от 5 милиона войници. В съюз с примитивна Русия никой не е прокопсал, та и Ердоган...
37
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 37Алоо арабистта, ако не бяха САЩ подтиквани от Исрел да подпалят войната в Сирия с платени терористи още щяха да си живеят спокойно в Сирия! И тука сме били много време под робство пък сега си живееме нормално с българските турци!
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24 казваш, избирахме Тодор Живков. Точно това е истината, на избори такива като тебе пускаха бюлетина за бай Тошо, а сега много плямпате. Само два процента от населението гласуваха против него на избори.
35
2
 
0
 
! Отговори
cunimi ku... преди 4 години
До АнонименКак може да има толкова *** народ.
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе разбирачи, как ще има Мир в Сирия като 50 години 2 милиона алауити, е..бът и се гаврят с 15 милиона сунити.Само да ви го обясня *** ***, Мир няма да има до като няма честни избори. А такива отказаха и Асад и Русия.
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЛъжеш,лъжеш,писна ни от пропагандата и лъжите ви,писна ни и от войни!Човека е българо-сириец,той няма да излъже българите и каза,че хората в Сирия са за Асад!Искаме МИР на планетата!Стига страдащи и войни,стига!МИР!МИР!МИР!