Навални обвини Шрьодер, че защитава убийци и приема пари от Русия

Опозиционерът нарече бившия канцлер на Германия момче за всичко на Путин
8 окт 2020 11:07, Нели Христова
126
Навални обвини Шрьодер, че защитава убийци и приема пари от Русия
Снимка: БГНЕС

Руският опозиционер Алексей Навални нарече бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер "момче за поръчки" на руския президент Владимир Путин, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В интервю за вестник "Билд" Навални, който е в Германия, където се лекуваше в болница след предполагаемото си отравяне в Русия през август, обвини Шрьодер, че защитава убийци и че приема пари от Путин.

Бившият германски канцлер отхвърли категорично обвиненията, отправени му от руския опозиционер.

"Разбирам трудната ситуация в личен план, в която се намира, Навални. Неговите изявления в интервюта за "скрити плащания" са неверни. Самият той казва, че няма доказателства за своите твърдения", заяви Шрьодер по адрес на Навални.

Руският опозиционер обвини президента Путин, че лично стои зад неговото предполагаемо отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок". Руските власти отричат да са замесени в каквото и да било покушение срещу Навални.

Миналата седмица Шрьодер, който има много връзки в Русия, заяви, че няма "твърди факти", които да доказват кой стои зад атаката. Тестове, проведени в Швеция, Франция и от Организацията за забрана на химическите оръжия, потвърдиха, че Навални е бил отровен с "Новичок".

Като канцлер на Германия в периода 1998-2005 г. социалдемократът Герхард Шрьодер поддържаше близки отношения с руския президент и остава приятел с него. След като напусна политиката, Шрьодер работи в руския енергиен сектор и сега е председател на управителния съвет на проекта за газопровод "Северен поток 2" с единствен акционер Газпром, на руската държавна компания Роснефт и на вече готовия проект "Северен поток", отбелязва ДПА.

Нидерландия подкрепя предложението за въвеждане на санкции срещу Русия заради предполагаемото отравяне на критика на Кремъл Алексей Навални, предаде междувременно ТАСС.

Вчера министрите на външните работи на Германия и Франция обявиха, че страните им ще предложат наказателни мерки срещу конкретни хора, смятани за отговорни за покушението срещу Навални. Това стана, след като експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия потвърдиха, че в кръвта на руския опозиционер са били открити следи от отровни вещества.

"Споделяме извода на Германия и Франция, че не съществува друго правдоподобно обяснение за отравянето на Навални, освен намеса и отговорност на Русия. На следващото (заседание) на Европейския съвет ще подкрепим призива за санкции", написа в Туитър нидерландският външен министър Стеф Блок.

Той подчерта, че използването на химическо оръжие е недопустимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АБЕ ДРУЗЯ, КВИ СА ТИЯ САМОУБИХЦИ, ДЕТО ДИСКРЕДИТИРАТ НЕВИННАТА РУСИЯ - Г. МАРКОВ, ГЕБРЕВ, НАВАЛНИ, ПОЛИТКОВСКАЯ И Т.Н... *** БИЛ НАРКОМАН НАВАНИ - ТИПИЧНА ЛЕНИНСКА ПРОПАГАНДА С ОБИДИ НА СЕЛСКО НИВО! АМИ ОК, НАРКОМАН ДА Е, ТОВА ПРОМЕНЯ ЛИ ФАКТА, ЧЕ СЕ ОПИТАХТТЕ ДА ГО УБИЕТЕ, ПРИ ТОВА АМАТЬОРСКИ?НЕЩАСТНИ КОПЕЙКАДЖИИ!
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРАВО!И ТОЯ ВЕБЕР , И БАБИЧКАТА С МЕКИТЕ КОЛЕНЕ СА РУСКИ КАВАЛИ!НО ТЯ ПОЛША ИМ СПРЯ ПОТОКА- НАЛОЖИ НА ГАЗПРОМ 16 МЛДР. ЕВРА ГЛОБА И ГО ПРИКЛЮЧИ НА ПРАКТИКА - НОВИНА, КОЯТО ТУК НЯМА ДА ПРОЧЕТЕТЕ, ЩОТО СИ ПАЗЯТ ЛЯБА ОТ ДОГАН, РАЗБИРАЙ КРЕМЪЛ!
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шрьодер смята Путин за приятел, но дали Путин го смята за приятел ?Приятелство с ченге няма - при най-малко съмнение за лоялност - Новичок !
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя нещастен наркоман Навални тотално откачи! Сега пък Шрьодер му виновен! Така са го инструктирали от сороското НПО. Сорос трябва да бъде ликвидиран до девето поколение колкото се може по бързо
5
5
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Ох, тоя дрискач вече почна да омръзва с глупостите си.. Ако точно Путин е искал да го отрови - незнайно защо - дали щеше да оцелее?! Сега ще ми се прави на мъченик-опозиционер. Айде стига с постановките.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предател беше Елцин, пияната гарга, а този е кресльо.
3
5
 
7
 
! Отговори
хех преди 3 години
значи дайте да обобщим: Руски опозиционер отровен в Русия, излекуван в Германия, заради когото цяла европа се навива да наложи санкций на Русия .....дава акъл на бившия Канцлер на Германия....мда ..... има един принцип:когато някой иска да направи нещо......ама мнооого силно го иска.... винаги ще намери обоснована причина да го направи ! Така са прави и война ...и въстание ....и погором ....и ..МИР !
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че приема пари. Нали го назначиха на няколко позиции в различни енергийни проекти. Това си е директно и открито плащане за лобизъм и за това, че "остана приятел с Путин". Няма голяма мистерия, Шрьодер се продаде на Путин. Нито е тайна, нито е нещо ново.
1
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руски национален предател