Как Путин се превръща от училищен хулиган в агент на КГБ?

Той изпраща свои колеги да проверят дали Людмила му е вярна
27 май 2021 16:23, Нели Христова
128
Как Путин се превръща от училищен хулиган в агент на КГБ?
Снимка: БГНЕС

Преди да стане президент на Русия, Владимир Путин е един от най-добрите агенти на КГБ. А преди да стане шпионин, той е просто едно бурно момче в училище. В своята документална поредица A Russian Spy Story, BBC разказва за първите стъпки на Путин в света на КГБ, както и за любовта му с Людмила.

"Той беше училищен гангстер и част от банда. Той беше много мъничък, но свиреп боец. Беше спасен от това да стане престъпник, благодарение на спорта. Треньорът му по джудо го измъкна от живота на улицата и го превърна в запален боец", разказва Алекс Голдфарб, съавтор на книгата "Смъртта на десидента".

"КГБ наблюдаваше кой се занимава с такива спортове в СССР. Путин не криеше, че иска да работи за тайните служби. Той мечтаеше да стане като литературния герой Макс Отто Фон Стиерлиц, за който се казва, че е руският Джеймс Бонд", казва Алекс Рахар, анализатор на Кремъл.

"Да питаш: "Помниш ли Стиерлиц?" в Русия, е все едно да питаш някого във Великобритания дали помни Джеймс Бонд", допълва Аркади Островски, автор на "Изграждането на Русия".  "Идеята на Стиерлиц в Seventeen Moments of Spring е да възхвалява съветския шпионин. Този филм беше изключително важен за Путин. Той е на 21 години, когато филмът тръгва по кината. Две години по-късно той се присъединява към службата, присъединява се към КГБ."

След като вече е пенсиониран шпионин, Владимир Якунин вече свободно може да говори за КГБ. В продължение на 20 години той е международен шпионин.

"Моето поколение е отгледано с много героични истории за Втората световна война и геройствата на малките деца по онова време, които са се борили срещу фашизма. Отгледани сме и с геройствата на офицерите от тайните служби", разказва той.

"За агента е било много важно, ако иска да има хубава работа, разбира се, да бъде оженен. Щастливо женен. Защото иначе никой не би му вярвал напълно, тъй като можеш да правиш свой собствен бизнес с други жени. Когато Путин среща бъдещата си жена, Людмила, той не й казва, че работи за КГБ, а и казва, че работи за полицията. Той я проучва, изпраща приятелите си при нея, които изявяват желание също да излизат с нея, но тя им казва: "Не, аз вече си имам приятел. Имам Владимир". Това е било достатъчно за него да се гордее с нея", обяснява Алекс Рахар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната "статия", която не показва нищо друго, освен пълната неграмотност и тотална липса на обща култура на Нелито.Не е "Стиерлиц", а "Щирлиц". Не е "Seventeen Moments of Spring", а "Седемнадесет мига от пролетта". Да не говорим за правописни грешки, объркан словоред и граматическа каша. На всеки се случва да сбърка, ама това Нелиното е патология, претендираща за журналистика.
77
3
 
1
 
! Отговори
ья преди 2 години
Както Борисофф от *** водоноста в нагъл
76
3
 
11
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Без да говорим, че с тоя снажен ръст ще му е трудно да бъде "Стиерлиц" /поздрави за неграмотната май.муна списваща статията /. Поне по спомен, Вячислав Тихонов си беше снажен мъж.
75
11
 
5
 
! Отговори
Ус преди 2 години
Като бях бачкатор в Коми имахме едно русначе Вова Глубогий,пращахме го за цигари, лъскаше ни обувките, оправяше ни леглата,а българите бу плщахме или с шут в заднка.Едно такова русичко, с дръпнати оченца като азиатче, от Ленинград, майка му била прститутка и го зарязала, че бил незаконен...Тоя ще да е бил.
74
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости . Какъв ти ганкстер, какъв ти шпионин ? Най-обикновен дребен комплексар. Спукван от бой в махалата и "шпионин" пратен в 10-та глуха писарушка в ГДР.
73
3
 
8
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Училищен "гангстер и част от банда" . по времето на Брежнев?! Ко? Не! Извинете обаче още помним "развития социализъм". Тея простотии ги пробутвайте другаде. Поредния опит малкия да бъде поставен в графа "героика и приключения". Направо Супермен.
72
2
 
1
 
! Отговори
НАСТРАДАМУС преди 2 години
До *** Много си евтин за гулаг до там има много път ,а Белене е по близо и ще има място за такива мунчовци като теб ,не се безпокои .Аз лично ще платя пътят ти до Белене ,няма да ми струва скъпо .
71
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха..егати "шпионина" в ГДР ?!?!?!Е какво пък ще шпионира там ???Все едно да шпионираш в България преди 10 ноември.Явно е бил пълен некадърник.
70
2
 
9
 
! Отговори
Гугъл преводач преди 2 години
***, благодаря, че ме ползваш!
69
2
 
8
 
! Отговори
Граматиков преди 2 години
Стиерлиц и дЕсидент - развесели ме, ама много неграмотно това момиче, бе!
68
4
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
До НАСТРАДАМУС"към Руските социални мрежи и други държавни институции на Русия за да видят кой са им враговете във България и когато му дойде времето да ви се потърси отговорност за Русофобията която провеждате във вашият сайт ."Я пак? Кога и как ще търсят руснаците отговорност?А в гулаг ли щени прашат или туак локално, в Белене.Дано не те сполети наистина каквото ти пожелавам
67
7
 
2
 
! Отговори
НАСТРАДАМУС преди 2 години
Днес .бг аз пък на момента ще изпратя тази статия към Руските социални мрежи и други държавни институции на Русия за да видят кой са им враговете във България и когато му дойде времето да ви се потърси отговорност за Русофобията която провеждате във вашият сайт .
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пак ли тая овца *** христове,само простотиии в нейните публикации
65
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съветските шпиони са били пращани на запад в Империалистическите капиталистически държави.А,Вовата супершпионинът в комунистическата ГДР!!!Интересно какво ли е шпионирал в Дрезден ,във военният клуб където е бил зачислен .Освен да доносничи, кой военен колко водки е изпил и коя немкиня клеца!
64
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ле леее...тоя колко бозав е станал.Горкичкият.
63
3
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Че в България да не е било по различно.
62
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя от толкова много ботокс в лицето си не прилича на себе си.Много искада е млад и хубав. Като госпожичка е.
61
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" .......Беше спасен от това да стане престъпник....." Пази Боже от такива президенти. Кога ще дойде времето на умните и почтени ?
60
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
''Владимир Путин е един от най-добрите агенти на КГБ''-най-добрите руски агенти се пращаха на запад ,не в ГДР
59
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 64Ако не беше расъл като цвете в саксия мамино детенце щеше да си наясно че улицата си има собствени закони и там не е важно колко си як, едър, висок.... а колко ти стиска.