Как Путин се превръща от училищен хулиган в агент на КГБ?

Той изпраща свои колеги да проверят дали Людмила му е вярна
27 май 2021 16:23, Нели Христова
128
Как Путин се превръща от училищен хулиган в агент на КГБ?
Снимка: БГНЕС

Преди да стане президент на Русия, Владимир Путин е един от най-добрите агенти на КГБ. А преди да стане шпионин, той е просто едно бурно момче в училище. В своята документална поредица A Russian Spy Story, BBC разказва за първите стъпки на Путин в света на КГБ, както и за любовта му с Людмила.

"Той беше училищен гангстер и част от банда. Той беше много мъничък, но свиреп боец. Беше спасен от това да стане престъпник, благодарение на спорта. Треньорът му по джудо го измъкна от живота на улицата и го превърна в запален боец", разказва Алекс Голдфарб, съавтор на книгата "Смъртта на десидента".

"КГБ наблюдаваше кой се занимава с такива спортове в СССР. Путин не криеше, че иска да работи за тайните служби. Той мечтаеше да стане като литературния герой Макс Отто Фон Стиерлиц, за който се казва, че е руският Джеймс Бонд", казва Алекс Рахар, анализатор на Кремъл.

"Да питаш: "Помниш ли Стиерлиц?" в Русия, е все едно да питаш някого във Великобритания дали помни Джеймс Бонд", допълва Аркади Островски, автор на "Изграждането на Русия".  "Идеята на Стиерлиц в Seventeen Moments of Spring е да възхвалява съветския шпионин. Този филм беше изключително важен за Путин. Той е на 21 години, когато филмът тръгва по кината. Две години по-късно той се присъединява към службата, присъединява се към КГБ."

След като вече е пенсиониран шпионин, Владимир Якунин вече свободно може да говори за КГБ. В продължение на 20 години той е международен шпионин.

"Моето поколение е отгледано с много героични истории за Втората световна война и геройствата на малките деца по онова време, които са се борили срещу фашизма. Отгледани сме и с геройствата на офицерите от тайните служби", разказва той.

"За агента е било много важно, ако иска да има хубава работа, разбира се, да бъде оженен. Щастливо женен. Защото иначе никой не би му вярвал напълно, тъй като можеш да правиш свой собствен бизнес с други жени. Когато Путин среща бъдещата си жена, Людмила, той не й казва, че работи за КГБ, а и казва, че работи за полицията. Той я проучва, изпраща приятелите си при нея, които изявяват желание също да излизат с нея, но тя им казва: "Не, аз вече си имам приятел. Имам Владимир". Това е било достатъчно за него да се гордее с нея", обяснява Алекс Рахар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8Ти виждал ли си на какво заприличват улиците в Лос Анджелис след 16:00 ? Почерняват от бездомници и клошари.Може да напишеш в Youtube: A QUICK WALK THROUGH KENSINGTON AVE PHILADELPHIAЕгати суепрсилата, егати и икономиката, братче...
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
агента е Щирлиц, а филма е "17 мига от пролетта".
36
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз имах състудент който пращаше приятелите си да свалят гаджето му за да я проучва. Оказа се пълен неудачник в живота като Путин.
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И симитлийският кмет, приятелят на Боко Тиквата, е хулиган, но вече 10 години е на власт
34
15
 
1
 
! Отговори
Агент Пикадили преди 2 години
За мен беше чест да бъда вербуван от ДС, да бъда обучен от КГБ и да бодна предателя Марков с чадъра в Лондон. От школовката си в Москва познавам Путин - ерудиран, сериозен, истински товарищ.
33
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-голям талaсъм от Ленин света не е виждал. Взима пари от немците, избива имперското семейство и бастисва необятната Руска империя с неизчерпаем потенциал за да създаде концентрационния лагер СССР. Путин трябва да избие поне 20 милиона души за да бъде бaлсамиран редом до демона Илич.
32
3
 
15
 
! Отговори
Стиерлиц преди 2 години
Когато авторът е гугъл транслейт, а редакторът - в неплатена отпуска.
31
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
както и нашия фигурант се превърна в агент на СССР
30
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"А заплатите в Русия кога ще стигнат българските?"------------------------------------------------- Току-що ФСИН публикува официално основание, според което затворническите месечни заплати в Русия могат да стигнат до 224 000 рубли.
29
8
 
6
 
! Отговори
KGB poison преди 2 години
Отрови има Джуджи за всичките си врагове:- полоний за Литвиненко- новичок за Скрипал- рицин за Джорджи Марков.Рашките набележат ли те, считай се за отровен!
28
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От икономист президент, очаквай да развива икономиката, от юрист да ръководи правните въпроси, от КГБеец очаквай да подслушва суверенни държави, да води войни, да убива. Кой от каквото разбира!
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драги ***, такова име като "Стиерлиц" не съществува.
26
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джуджи обаче не е ли сладур? Малко хитро човече, усмихнато и отмъстително!
25
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След -23 години още като продължи ковирус пандемията и започне тежкото засушаване ще видиш колко струват тези икономики дето са 2/3 от руската икономика. Всичко се повтаря в историята и икономиката, но суровините и териториите си остават. После пак си показвайте един друг красивите графики и яки цифри с много нули, ама добивите на зърно ще ги гледате през крив макарон. Та тогава иска да ви видя красивите графики как си ги гризете.
24
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само,че пропускате да отбележите,че още преди много години жена му каза за сегашния Путин,че това не е нейният мъж,а негов двойник.
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако питаш: "Помниш ли Стиерлиц?" в Русия, рускуваш да те нарекат придурок и да те пратят на Три Букви. Руснаците не познават Стиерлиц. Те помнят Щирлиц.
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тримата големи на нашето време. Владимир Путин, Джо Байдън и Бойко Методиев-----------------Но бойко е номер 1!
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато попитаха вече покойния амер. сенатор Джон Маккейн какво вижда като погледне в очите на Путин, той отговори: виждам три букви - К Г Б.
20
4
 
18
 
! Отговори
Авертас преди 2 години
Не той я проучва, а службите са проучвали интимните приятелки на соввите агенти. В СССР имаше милиция, а не полиция. А епизодът с приятелите е толкова литературен, е не си струва да го споменавате. Самият Путин многократно е признавал каква академия се е оказала улицата за формирането на характера му, както и значението на треньорите по джудо и шахмат. Да не забравяме и ролята на училището, чиято методика беше насочена да създава високообразовани и мислещи критино граждани с богата обща култура
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я го знам.. Това е Щирлиц ..