Радев: Диалогът със София е решаващ за европерспективата на РСМ

Президентът подкрепя предложението за среща ЕС-Русия
25 юни 2021 16:22, Елка Василева
77
Радев: Диалогът със София е решаващ за европерспективата на РСМ
Снимка: БГНЕС

Обясних ясно на европейските лидери каква е позицията на България. Има вече разбиране на нашата позиция, най-вече, че диалогът трябва да се върне там, където му е мястото. Това заяви президентът Румен Радев по повод преговорите за присъединяване на Република Северна Македония (РСМ) пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет.

Още по темата

Той отбеляза, че целта е откровен и конструктивен диалог между България и РСМ. Разбира се, този диалог трябва да бъде фокусиран върху европейската перспектива и начините за по-бързото й постигане. Не може да се говори с всички европейски лидери, визирам нашите съседи, но не и с България, посочи президентът.

Правим всичко възможно този диалог на най-високо ниво да бъде размразен и приветствам отвореността на политическите лидери в РСМ, на президента Стево Пендаровски и на министър-председателя Зоран Заев, за това, че се върнаха на масата на диалога с България. Това е от решаващо значение за европейската перспектива на РСМ, която винаги сме подкрепяли и за нас това е приоритетна задача, добави той.

Радев съобщи, че води разговори със Словения, която поема председателството на Съвета на ЕС от 1 юли. Имаме разговори с президента Борут Пахор, поиска среща с мен на 8 юли. Колкото повече говорим по тази тема, стават по-ясни позициите и необходимите конкретни действия. За нас интеграцията, европейската перспектива на Западните Балкани, специално на РСМ и Албания, остава категорично приоритет, посочи държавният глава.

Ще изходим от позицията на нашите национални интереси и от интересите на ЕС. България е отговорен член на ЕС и не искаме да допускаме да внасяме нерешени проблеми вътре в него. За нас е от особена важност да има устойчивост и необратимост на процеса, да се спазват Копенхагенските критерии за човешките права, за недискриминация, да има спазване на договорите, които сме подписали. Това са гаранциите за безпроблемен път на РСМ, поясни президентът.

Президентът Румен Радев определи разискванията в Европейския съвет по повод унгарския закон, свързан с общността ЛГБТ+, като емоционален.

Имаше някои твърде емоционални изказвания, но няма драма. Слуховете, че заради този закон Унгария ще бъде изхвърлена от ЕС или сама ще го напусне, са силно преувеличени. Няма как да стане, обобщи той.

Осъждането на Унгария няма да реши проблема. В дебатите се използваха активно европейски ценности като свобода, толерантност, човешко достойнство. Призовах за това в този диалог да не бъдат използвани като клишета, а да внимаваме в тяхната дефиниция и начин на употреба. Да, правото на самоопределение е основна ценност и тя трябва да бъде отстоявана, но никой няма правото да налага своите ценности, разбирания и мироглед върху другите, заяви Радев.

Президентът съобщи също така, че подкрепя предложението на Франция и Германия за среща ЕС-Русия. Категорично подкрепих и приветствах тази инициатива за актуализация на стратегията за отношенията с Русия, заяви той.

Тук не става въпрос просто за отношението към Русия, а за нивото на нашите амбиции като съюз по отношение на нашата глобална роля. Дали ще бъдем глобален фактор, или зрител на глобалната арена, където се състезават глобалните играчи като САЩ, Китай, Русия. Напомних на всички лидери, че всички подписахме през 2017 г. Римската декларация, където ясно е заложено, че Европа трябва да бъде стратегически фактор на световната арена, посочи Радев.

В геополитиката е нужен реализъм. Седемте години на санкции не доведоха до желаните резултати. Необходимо е да търсим нови инструменти за развитие на нашите отношения с Русия, най-вече за деескалация. С Русия споделяме общо европейско пространство, и по отношение на климата, здравеопазването и сигурността. Само губим взаимно от противопоставянето, добави президентът.

Инициативата на канцлера Меркел и президента Макрон е едно логично предложение. Въпреки че не намери място в заключителната декларация поради опасенията на някои държави, тази форма на диалог ще намери начин да бъде реализирана рано или късно, прогнозира държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците са болни мозъци ,по техните телевизии може да чуеш доста бисери за българите .Те нямали проблем с" индетитетот "знаели кои са ,а проблем сме имали ние,защото не е ясно още ,татари ли сме,славяни ли,турци ли?До 19век населението не е знаело от какъв етнос е ,та се самоопределяли ,като сърби,гърци ,шопи, но не и българи,добре ,че били руснаците ,та обяснили на хорицата какви са!Според тях половината София е с побългарени македонци!Според мен с РСМъвовци никога няма да се разберем
25
3
 
2
 
! Отговори
до US Immigrant преди 2 години
само от Мека - та на световния тероризъм САЩ не искам да слушам коя държава е на престъпници и коя не
24
3
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
предполагам и сам разбираш колко си смешен отстрани с тия пози, които заемаш.. а от европейските държави коя е по-малко европейска или повече (такава глупост няма) никой няма правото да го решава.. най-малко ти
23
2
 
2
 
! Отговори
US Immigrant преди 2 години
До "до US Immigrant" --- Сметката ти може и да излезе, ако прибавиш Украина и много спорните територии на The Kuril Islands: Claimed by Japan, Bolshoi Ussuriysky Island, Sixty-Four Villages East of the River, Pytalovsky District: Formerly Latvia, Ivangorod: Formerly Estonia, Karelia: Formerly Finland, Kaliningrad: Formerly East Prussia (Germany). Да оставим настрана факта, че Русия е управлявана от престъпници, като България, но в много по-сериозни криминални форми.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До US ImmigrantТребва уважание към тях, все пак сме им дали азбука и религия :) Да не мислиш че им е приятно да ги отсвирваме :)) Винаги сме се репчили на руснаците, те обаче упорстват :)
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 17И какво като Русия има 6млн.кв.км. в Европа ,това не я прави цивилизована европейска нация.Все едно да кажеш ,че албанците са точно толкова европейци колкото англичани и французи!
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже а 1 са умни желая им късмет
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решаващо за РСМ е развързката в преговорите между Србия и Косово, в коя шема влиза и Македония и нейното определено бъдеще като федерация на Македонци и Албанци, под силно сърбско влияние като замяна за компромиса с Косово и Албанците...ЕУ не прима вече нови страни..това е ясно..така че РСМ оди в нова констелация, заобикаляща българското вето във пакет със Сръбия..
18
0
 
9
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Доно да удържи Радев на натиска отвън, ама нещо се съмнявам...?! Ще видим!
17
5
 
8
 
! Отговори
до US Immigrant преди 2 години
Русия има площ от 6 млн кв. км в Европа, де.бил, но ***.т като теб откъде да знае хахахахахахаха
16
12
 
14
 
! Отговори
Радев говорител на К преди 2 години
Държавният глава Румен Радев отново се превърна в говорител. Но не в защита на националния български интерес, а на Кремъл и на руските икономически ползи, които отдавна не е тайна за никого, че защитава.Радев сам призна, че е повдигнал въпроса за отпадането на санкциите срещу Русия след срещата на лидерите на ЕС. По думите му, въпросните санкции не са довели до нищо добро и не са дали никакъв резултат.
15
9
 
9
 
! Отговори
Радев говорител на К преди 2 години
Държавният глава Румен Радев отново се превърна в говорител. Но не в защита на националния български интерес, а на Кремъл и на руските икономически ползи, които отдавна не е тайна за никого, че защитава.Радев сам призна, че е повдигнал въпроса за отпадането на санкциите срещу Русия след срещата на лидерите на ЕС. По думите му, въпросните санкции не са довели до нищо добро и не са дали никакъв резултат.
14
11
 
12
 
! Отговори
да преди 2 години
поредна лекция от страна на президента как се защитават националните интереси на България, но тъпия Борисов няма капацитета да се учи от по-умните от себе си.. на него му дай поза партер
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скандалът с назначението на Борис Махайлов за шеф на Държавен фонд земеделие гръмна и в световните медии. Така сайтът eureporter.co описва подробно как назначеният от служебното правителство на Румен Радев Михайлов е разследван и съден за източване на данъци за 7,7 милиона евро. От медията отчитат, че като директор на ДФЗ Михайлов разполага с огромен разплащателен ресурс, през който преминават всички европейски фондове за земеделие в България.
12
11
 
10
 
! Отговори
US Immigrant преди 2 години
Не зная къде е учил география пРезидента Радев, но нещо ориентацията яко му куца. Русия е азиатска държава и не е в Европа, така както Турция е анадолски виалет, нямащ нищо общо с евротериторият. За какво членство лаят техните политици? Нема такъв филм. Турция я отрязаха и то яко, а страната на най-големите джуджета въобще да не се надява с тези управляващи държавата им фараони и криминални престъпници.
11
6
 
5
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Не съм човекът,който може да си позволи да казва "браво" на президента!Позволявам се да кажа,че напълно подкрепям казаното от него!А проблемът със свободата и толерантността става медицински проблем -и свободата и толерантността могат дъ бъдат лекарство за много проблеми ,но като при всяко лекарство ,ако сбъркаш дозата ,то може да те убие!Ето това бъркат,според мен,много от европейските лидери начело с оперетната председателка -дозировката!Язък за медицинското и образование!
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо, Радев още не е стиковал мнението си с неговите съветници от екс Държавна Сигурност, а те от своя страна - с резидентите на Решетников. Тази кондика изисква доста време, докато се вземе окончателното решение, а до тогава яжте борш и лапайте кюфтаци.
9
5
 
4
 
! Отговори
cvvbcvncnvc преди 2 години
Ей това е диалог със запушени усти
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ги приемем, когато си признаят че крадат от нас, все пак история нямат :)) Иначе без лоши чувства към тех, ама прекаляват с търпението ни :)
7
8
 
5
 
! Отговори
Хахи преди 2 години
Радев да ме хване за МАДЕВ