САЩ се опасяват от руска инвазия в Украйна "без предупреждение"

Конгресмени искат Вашингтон да засили военното си присъствие в Черно море
Обновена: 6 ное 2021 18:15 | 6 ное 2021 18:10, Анисия Иванова
205
САЩ се опасяват от руска инвазия в Украйна "без предупреждение"
Снимка: БГНЕС

Властите в САЩ са обезпокоени и от появата на нови 90 хиляди руски войници по границата с Украйна, пише The Daily Express. Разполагането на повече от 90 000 войници накара президента на САЩ Джо Байдън да изпрати директора на ЦРУ Бил Бърнс на пътуване до Москва тази седмица. Сателитни снимки, публикувани в понеделник, разкриха драматично военно присъствие в руския град Елня, отбелязва британското издание.

Тези снимки, предоставени от американската космическа компания Maxar Technologies, показват около 1000 военни превозни средства на 250 километра северно от украинската граница. Директорът на ЦРУ беше натоварен със задачата да информира руснаците, че американски служители следят военните им движения.

Прессекретарят на Пентагона Джон Кърби каза в петък, че мащабът и времето на натрупване са „необичайни“ за Русия.

Той добави: „Продължаваме да наблюдаваме това отблизо и както вече казах, всякакви ескалационни или агресивни действия от страна на Русия биха били от голямо безпокойство за Съединените щати“.

Длъжностни лица в Белия дом казаха пред CNN, че смятат, че Русия може да се готви за предстояща инвазия.

Един американски служител каза: „Би било глупаво да не обмисляме възможността за инвазия или нахлуване“.

Помощник в Държавния департамент на САЩ добави: „Това със сигурност е безпрецедентно натрупване и ако Русия иска да нахлуе в Украйна, тя има способността и капацитета да победи украинските сили. С толкова голямо натрупване Путин може да нареди инвазия по всяко време и няма да има почти никакво време за реакция.

Според информации от Украйна Русия е продължила да придвижва още повече военно оборудване към граничния регион.

В отговор на сателитните кадри говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше предизвикателен: „Преместването на нашата военна техника или армейски части през територията на Руската федерация е изключително наша работа“.

Това идва в момент, когато самият Владимир Путин усили натиска върху Украйна, след като отбеляза Деня на националното единство на Русия в главния град на Крим - Севастопол.

Двама американски конгресмени - републиканците Майк Роджърс и Майк Търнър - призоваха президента Джо Байдън да „разгърне военното присъствие на САЩ в Черно море“, за да защити Украйна, както и да предостави военна подкрепа на Киев, съобщава Defense News, цитирайки писмото на законодателите.

„Във връзка с неотдавнашната концентрация на руски войски на украинската граница, настояваме вашата администрация да предприеме незабавни и бързи мерки за оказване на подкрепа на Украйна под формата на разузнаване и оръжие“, се казва в писмото на конгресмените.

В допълнение към това Роджърс и Търнър призоват да се „разгърне военното присъствие на САЩ в Черно море“, за да се сдържат действията на Русия.

"Освен това ви призоваваме незабавно да обмислите съответстващо военно присъствие на САЩ в региона и да започнете съответни действия за обмен на разузнавателна информация между САЩ и Украйна, за да предотвратите по-нататъшна ескалация на ситуацията“, добавят конгресмените, пише "Фокус".

Defense News припомня, че в сряда украинското министерство на отбраната съобщи, че 90 хиляди руски военни са съсредоточени недалеч от границите на страната и в бунтовническите източни зони. Сателитните изображения също показват струпване на танкове и САУ. Украинското военно ведомство смята, че по този начин Русия поддържа напрежение в региона и упражнява политически натиск върху съседните страни. Миналата седмица Украйна и Румъния призоваха западните съюзници да увеличат военното си присъствие в Черно море, за да овладеят милитаризацията на този регион от Русия.

По-рано вестник Washington Post, позовавайки се на източници, съобщи, че редица американски и европейски представители са обезпокоени от „възобновяване на струпването на руски войски“ близо до границата с Украйна. В статията се отбелязва, че тези прхвърляния на войски се забелязват особено силно в последните седмици, след като Руската федерация завърши мащабните съвместни военни учения с Беларус „Запад 2021“.

На 2 ноември американското издание Politico публикува сателитни снимки, които показват разполагането на руски военни по границата с Украйна – в област Смоленск. В същото време в материала пише също, че на снимките се вижда струпването на бронирани части, артилерия и пехота в района на Елня в Смоленска област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 2 години
....smiatate li ,che niakogo i po-specialno Rusia se interesuva ot kakvo se opasiavat amerikancite ?!?? Da se ooraviat sas senilnia si "prezident"....,da si gledat chernite i tezi deto niamat ideia kakav im e pola i t.n.
143
1
 
11
 
! Отговори
Лов на вещици преди 2 години
Тия притеснителните имат рекорд по инвазии в новата история на света! Всеки престъпник припознава действията си у другите и мноого се "притеснява" ше знаете!
142
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Крепостна Рус ще изчезне от картата на света чак догодина, а дотогава ще се представят за велика сила..."...И как ще се случи? Би ли обяснил, информиран, на нас неинформираните? Щото преди 7-8 години тук един се хващаше на бас, че до 6 месеца Русия ще е фалирала.
141
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РАНО Е! 170 Мечтай си - ,, гладна кокошка просо сънува,, има да си чакаш....
140
5
 
17
 
! Отговори
заоранжевияагент преди 2 години
Деменций Алцхаймерович Байдън бил гледал сателитни снимки на Русия ама спящ!А тия от Фашингтон що не публикуват снимките,те сателитите прелитат последователно на 30м.А сега малко история за лъскащите в сайта бастуни!В края на 60г. на м.в.янките пръскаха Южен Виетнам с оранжевия агент да обезлистят джунглата,загинаха над 2млн.жени,деца,старци,земята е отровена и до днес,стотици хиляди се родиха с увреждания до днес!Извода-ИМПЕРИЯТА НА АНТИЧОВЕЧНОСТТА-САЩ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗРУШЕНА!
139
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** НЕ ПОЗНА ПЛАЩАТ МИ СЪС ЗЛАТНИ НАПОЛЕОНИ.
138
17
 
5
 
! Отговори
Малоумниците преди 2 години
на Копейкинн са налазили яко форума. Все пак от Русия им плащат,но интересното е,че не искат могъщи рубли,а искат в джендърско евро да им плащат.
137
4
 
20
 
! Отговори
ХаХаХа преди 2 години
а че имат изкуфял президент не се притесняват? Защо?
136
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АМА ВЯРНО ЛИ, ЧЕ В РУСИЯ КРАЙ СМОЛЕНСК И ЯЛМА ИМАЛО СТРУПВАНЕ НА РУСНАЦИ?! АМИ ТИЯ КЪДЕ ИСКАТ ДА СА СТРУПАНИ - КРАЙ ВАШИНГТОН ЛИ?!
135
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мечтаенето е празен бездейностен процес. Пиндостан не мечтае, а непрекъснато измисля и претворява в действителността все нови и нови теми, мисии, провокаци, които да заставят Путин да нападне Украйна.
134
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как САЩ мечтаят Русия да нахлуе в Украйна! Хващам се на бас, обаче, че няма да стане.
133
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДОН КИХОТ ДЬО ЧЕСАПИЙК И БОРБАТА С ОГРОМНИЯТ ВЯТЪРЕН ДРАКОН В ЧЕРНИЯТ ПОНТ!!!
132
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
град варна се намира на границата с сърбия тези не знаещи география на русия пишат каквото си искат само да има пропагада смоленск се намира недалече от белоруската граница ами как да ви вярвам
131
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОГАТО ЯНКИТЕ ИСКАХА ДА ПАПНАТ ИРАН ОТ ИРАК И АФГАНИСТАН НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАХА, ЧЕ СА ПРЕЦАПАЛИ ОКЕАНИТЕ, А 20 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С ПОДВИТИ ОПАШКИ ЦАМБУРНАХА В ЧЕРНОТО МОРЕ!!!
130
24
 
3
 
! Отговори
РАНО Е! преди 2 години
Крепостна Рус ще изчезне от картата на света чак догодина, а дотогава ще се представят за велика сила...
129
3
 
18
 
! Отговори
войник преди 2 години
почнат ли да с епритесняват от проблеми САЩ търсят продажба на оръжия и увеличаване на присъствие в региона.Но и те си знаят че е един кьор фишек безполезен
128
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен голямото безпоойство на САЩ трябват и големи санкции. Време е за тотално ечбарго.
127
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои сами си ритат столчето.
126
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледай ги сега, вместо да почукат възпитано на укропската врата щели да влизат "без предупреждение". Е това не го разбирам.
125
30
 
13
 
! Отговори
пиян ватник преди 2 години
ДО АНОНИМЕННяма по-агресивна държава от Русия. Цялата ѝ история е войни и агресия. Те трябва да имат врагове. Това ги сплотява. Друго няма какво да ги сплоти. 200 народности, с различни култури и различни религии. Завладени с огън и меч. История, пълна с кръв. И сме 21 век. А воюват в Украйна. В Приднистровието тлее пожар. Палят конфликти между Грузия и Армения. завладяват нови земи... А не виждат, как от изток Китай бавно, но сигурно идва. И говорят за мир. С мумията на антихраста до Кремъл.