Проф. Тагарев: Армията ни е основен гарант за националната сигурност

У нас има сертифицирани 6 батальонни бойни групи
26 яну 2022 22:37, Петя Славова
70

Ако се стигне до конфликт между Украйна и Русия, ще разчитаме на собствената си армия. Тази позиция изрази премиерът Кирил Петков и отново уточни, че България подкрепя деескалиране на напрежението.

"Това беше много странно изказване. Армията е гарант, но при един по-тежък сценарий ще разчитаме на нашите съюзници. Ако искаме да разчитаме само на нашата армия, неколкократно трябва да увеличим бюджета за отбрана. Това няма как да стане с магическа пръчка", коментира бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че Българската армия е основен гарант за националната ни сигурност. А у нас има сертифицирани 6 батальонни бойни групи.

Още по темата

"Батальонна бойна група е един механизиран батальон плюс поддържащи поделения с численост до 1500 души. Ние от армия, която по документи трябва да е 40 000, ще готвим 1500 души ли? Друг е въпросът и в какво състояние са нашите бойни групи. Няма хипотеза за национална батальонна група. Какво ще направи тя при евентуална агресия - нищо", заяви Тагарев пред Bulgaria ON AIR.

Ексвоенният министър припомни, че преди 2 седмици министърът на отбраната Стефан Янев с пост във Facebook заяви, че на България не ѝ трябват съюзнически войски.

"Днес това стана позиция на България. Това може да означава, че решенията в тази област се взимат не от премиера, а от други", каза бившият служебен министър на отбраната.


Той е убеден, че никой не иска да напада Русия и целта на военното присъствие на НАТО не е това.

"Всяка страна си има армия, затова съюзниците дават батальонна група. Тя метафорично е като спусък за действието на Съюза, като цяло. Това означава, че ако има агресия, съюзниците, които имат войски на място, автоматично ще задействат всички други сили", добави Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Още един другар-експерт,или експерт-другар,абе все тая.
33
0
 
12
 
! Отговори
Наполеон преди 2 години
който не храни своя армия ще храни чужда.
32
3
 
16
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Ако се стигне до военен конфликт в Украйна нито нашата нито НАТОвската армия (тя ще бъде заета да пази централна Европа и Великобритания) ще са в състояние да направят нещо. Ако нещо спре руските ракети срещу България ще са онези 40... 45% от населението ни, което симпатизира на Русия.
31
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Значи гарант нема :)))
30
2
 
8
 
! Отговори
Сержант преди 2 години
При проблем, директно си бия камшика. Децата ми в чужбина все няколко дни ще ме приемат докато си уредя нещата. За тия пари косъм няма да рискувам от гловата си.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29 Ти явно живееш в ерата на студената война. Никой в днешно време не воюва с 100 - 200 000 човека. Нито прехраната нито дислокацията може да поддържаш . Такъв вид армии са в историята. Войниците е трудно да прикриеш на бойното поле което се разбра и в Армения . Сега машините воюват вместо нас . Става по евтино и лесно да се воюва . няма нужда от аскер а от техника която можеш сам да си произвеждаш а не от Ф16 на тройна цена за да не бачкат хрантутниците.
28
1
 
2
 
! Отговори
Misirka преди 2 години
проф. Тодор ТагаревNacionalen predatel da se obesi !!!!!!! Tangra Kaza !
27
1
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
На тоя националният му празник не е Трети март,а Ханука.Е,ханука ще бъде превърната от нас в тъмнина! Будете ради,таласъмu еврейски!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква армия, какви 5 лева. Една армия се състои от 2-4 корпуса; един корпус се състои от 2 -3 девизии; една девизия се състои от 2 до 4 бригади, а в статията се казва, че имаме 6 окомплектовани/ратифицирани бригади. Числеността на една армия варира от 100 до 200 хиляди войници. Една бригада се комадва от бригаден генерал, т.е. имаме нужда от 6 бригадни генерала + още 5-6 , които да командват 2-те девизии и единия корпус.Ще отбележа, че имаме около 100 произведени генерали.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бюджета ни е напълно достатъчен . Хрантутниците са много. Истината е че работата през мирно време гарантира по малко кръв на бойното поле . А в бг армия работа няма . Има купуване на Ф16 за да не работим.Да купуваме за да не работим е заради дърт *** от една друга ера. Това е наслетството на герб.Там трябвада останат само млади хора които искат нещо да направят с ръцете си а не като тоя гъзоръкия. В антените на радарите има редки метали но можем да си ги купим останалото можем да си го на
24
2
 
9
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
Хм, защо й на Русия да напада България!? Простотит до небесата от нашите политиците... Еми то един самолет от Русия да кацне в София и ние вече сме с Русия.. Както стана на 9 Септември 1944
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ние от армия, която по документи трябва да е 40 000, ще готвим 1500 души ли"ми то с 1000 професионални либерални ентусиасти положението си е като след война!
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще воювате срещу Русия с тази малка армийка? Вие съвсем сте се самозабравили, това е безумие. Няма ли разумни генерали, които да спрат тази еничарщина? Обявете неутралитет, докато все още не сте пострадали.
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 30 години няма и армия. Квото имаше беше нарязано, разпродадено, проебано и окрадено. Което е по лошо, духа на българина, готов да се бие за родината си изчезна. Не познавам ни млад ни стар, който ще защитава теца на доган, или пристанището на домусчиев и т.н. ... а когато изчезне армията... изчезва и държавата.
20
0
 
16
 
! Отговори
SS преди 2 години
Някой може ли да ми каже каква е военната доктрина на Бг армията ? НЯМА ТАКАВА ! ОТ ХИЛЯДИТЕ ПРОФЕСОРИ,ДОЦЕНТИ,ЕКСПЕРТИ,ГЕНЕРАЛЧЕТА И ПРОЧИЕ ХРАНТУТНИЦИ НИКОЙ НЕ Е СЕДНАЛ ДА НАПРАВИ ТАКАВА ВЕЧЕ 32 год.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Армията ни е една хранилка. И източва социалната система чрез ранното пенсиониране което е вкарано в социалния бюджет а не във военния . България няма нужда от тая армия. Няма нужда и от голяма армия . Нато дислоцира само 8000 човека . Защо ние поддържаме такива като тоя хрантутник които искат много ясли при ниски резултати ????
18
1
 
12
 
! Отговори
Спри крана преди 2 години
Слава на Русия и Путин.За трети път ще ни освободят от кравари,фашисти,чорбаджии и капиталисти които смучат сиромашка кръв.Да живее пролетариата.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спусък на пушка без амуниции и с изкривено дуло. Кво общо НАТО със конфликт Украйна - Русия. Защо е нужно да дрънкаме оръжие и да запретваме на голия тумбак пищовите. А да.... личните интереси на байДън. урвенския номер за китайците и олимпиадата.
16
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофил значи хомо.
15
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите трябва да се бият като кучета до откат!