Руски издания: От украинския конфликт се очертава европейска война

НАТО е на аванта от Украйна, пробутаха на украинците разни оръжия
18 фев 2022 22:30, Елка Василева
135
Руски издания: От украинския конфликт се очертава европейска война
Снимка: архив, БГНЕС

Москва настоява, че САЩ пренебрегват принципни за нея положения от подготвения руски проектодоговор с Вашингтон по исканите от федерацията гаранции за сигурност. Това пише "Росийская газета" по повод руския отговор на американските насрещни предложения, предаден вчера на посланика на САЩ в страната Джон Съливан.

Русия искаше по-специално гаранции, че Украйна и Грузия няма да бъдат приети в НАТО, напомня печатът. Москва обаче намира в американските предложения и позитивни моменти като перспективата за по-нататъшни преговори по ракетите със среден и малък обсег, посочва "Росийская газета".

Още по темата
Тези позитивни моменти "явно не са от първостепенно значение (. . .), докато няма напредък по политическата част" от руските искания, а Русия няма намерение да отстъпи, заявява пред вестника политологът Фьодор Лукянов. "Военно-техническият отговор", обещан от Москва, според него може би означава разполагане на руски оръжия и засилване на военната дейност в Черно и Балтийско море, но съвсем не е задължително да засяга Украйна.

В Мюнхен стартира поредната конференция по сигурността, на за пръв път от двайсет години без официална руска делегация. Така Москва реши да демонстрира отношението си към все по-многобройните обвинения, че посяга на Украйна, пише "Известия" по повод опасенията на Запада, че руските войски, струпани по украинската граница, може да нахлуят в съседната страна.

Според предварителния доклад за форума Русия внася допълнителна нестабилност в света с исканията си за сигурност от НАТО и САЩ - "дипломатически ултиматум с неизпълними условия", също и с "дрънкането на оръжия по границата с Украйна". Причина са фантомните болки на Москва, изгубила статута на свръхсила, и желанието й да включи в сферата си на влияние постсъветските държави, най-вече Украйна, обобщава "Известия" мнение на авторите.

По молба на Украйна ОССЕ свиква днес специално заседание във връзка с "изключителната военна активност" край границите на страната, пише "Независимая газета". Нови тревоги породи вчера съобщение на Украйна за рязко активизиране на огъня в сепаратистки Донбас; Киев насочва всички претенции към Русия, но руска делегация няма да участва в консултациите на ОССЕ, добавя изданието.

Украинският конфликт може да прерасне в "европейски въпрос. Там, накрая, се очертава европейска война", затова Русия "води кризисна дипломация (. . .) - многопрофилно убеждаване с елементи на стратегическо сплашване", коментира преговорите на Москва със Запада историкът Сергей Станкевич пред "Комсомолская правда".

Русия "започна полека да пълзи назад от украинската граница" и се налага усещането, че няма да нападне без причина. Пиесата обаче не е изиграна докрай, скоро отвсякъде ще потекат новини за нахлуване на Украйна в Донбас - второ действие, написано "по западните шаблони", прогнозира "Московский комсомолец". Кремъл вече заяви вчера, че по границата е струпан огромен "ударен потенциал" на украинските въоръжени сили и ситуацията в Донбас "може да пламне" всеки момент, добавя всекидневникът.

Украинският президент Володимир Зеленски отправи към лидерите на западните страни молба да предоставят на Киев същите гаранции за сигурност като на членките на Северноатлантическия алианс. Но даде да се разбере, че не храни илюзии за готовността на САЩ и Европа да бранят суверенитета на страната му с оръжие в ръце, пише "Труд".

Зеленски заявил пред изданието "РБК-Украина", че би желал Русия и САЩ да подпишат глобален документ, който да гарантира сигурност на Украйна. Но световните сили "все пак са прагматични. Нали разбираме, никой няма да умира заради нас", добавил той.

"Живеем в света на тайната дипломация. Назряла е мащабна геополитическа нова подялба на сфери на влияние между свръхсилите. Процесът вече тече - подмолно. Страхувам се, че Украйна не участва в него. Тя най-вероятно е поставена на политическата авансцена като примамка или лъжлива мишена", разсъждава пред "Свободная преса" анализаторът Вадим Чижов.

Западът цели да разруши военно-политическия договор между Китай и Русия, за да не може например руски хиперзвукови оръжия да се произвеждат на китайския промишлен конвейер. За НАТО е жизненоважно да не допусне съюз между Русия и КНР. Защото натовците наистина са изостанали в сферата на хиперзвуковите оръжия. Но интересите на Украйна не са жизненоважни за тях. За САЩ и Европа Украйна е стока, която могат да продадат на Русия срещу отстъпки в сферата, която ги интересува. Тоест срещу гаранции, че Русия "ще се отчужди" от Китай, обяснява Чижов.

Същевременно "НАТО е на аванта от Украйна", констатира той. "Пробутаха на украинците, уж като "бащинска грижа", сума ти разни оръжия, готови за бракуване, с изтекъл срок на съхранение. Дори бивши съветски пушкала. Не безплатно, естествено, а на кредит срещу лихви", добавя руският експерт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: войнаукрайнаНАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
8
 
! Отговори
Руски блъф преди 2 години
Целта му е да заблуди ЕС,че РФ е готова на всичко,дори на световна война.Несъстоятелността на тезата е в невъзможността,ако се стигне до такава война, силите на двете противопоставящи се сили-НАТО и РФ да не допуснат използването на тежки калибри от стратегическите си ядрени сили,което би довело да края на живота на Земята както го познаваме.Която страна започне да губи,неминуемо ще потърси спасение чрез употреба на всички средства,включително ядрени,а локална ядрена война е химера.
112
15
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Амерекя точно това иска, война в Европа, и унищожаване на икономически конкурент. Само да припомня, че ние сме на първа линя, и Русия ще мине през нас като глиган през люцерна.
111
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално............американците винаги водят войните си на чужда територия...........винаги страдат Европа и Русия!!!!
110
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави са руснаците.........НАТО-вци станаха много нагли и агресивни!
109
16
 
7
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Кучето(ПУ) като полудее, ходи и пикае на тоягата на овчара
108
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ядрена война между НАТО и Русия НАТО ще поеме по - тежки щети. След това Китай ще е способен напълно самостоятелно да овладее целия "цивилизован" свят без проблеми.Същото е и ако Китай и НАТО се сбият. Тогава Русия ще превземе света. Това им е проблема на "цивилизованите" и за това искат с чужди ръце да вадят кестените от огъня.
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛЪЖЕЦ
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛЪЖЕЦ
105
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да си спомня на територията на тарикатите отСАЩ да се е водила война.
104
5
 
18
 
! Отговори
700 хиляди бежанци преди 2 години
През 1989 г. имаше масово изселване в Турция на граждани на България от турски произход. Изселиха се малко над 300 хиляди български турци. Процесът спря, защото Турция затвори границата с България. Тогава по българската телевизия изселниците казваха, че никой не ги гони, а отиват на екскурзия. От другата страна на границата, същите казваха, че са прогонени от българските власти. Връщайки се към Донбас, прави впечатление, че Западът не вижда проблем в заплахата от геноцид на местното население.
103
6
 
28
 
! Отговори
Бобчо преди 2 години
Има един страхотен италиански филм "слънчогледи" със София Лорен и Марчело Мастроя ни.В един епизод замръзналите италиански войници умират от студ и глад. Един от тях е спасен от Руска *** с думите какво търсите в тази необятна страна на хиляди километри от вашия дом!Русия е необятна не гъсто населена страна, която ще издържи и на ядрен удар за разлика от САЩ и Европа
102
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мурабето се почнува утре сабайле в 4:00. Знае се, че Путин е влюбен в Хитлер, още от времето на престоят му в Германия. Затова го повтаря. Накрая, след като превземе Европа ще нападне Русия!
101
32
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците да си отговорят на въпроса, зашо всички ги мразят и все повече хора симпатизанти се разочароват от тях. Необходима е масова психотерапия на нацията. Те се бомбардират с филми за войната всеки ден. Отдавна трябваше да се премахнат всички ядрени оръжия. От конфликта ще спечелят кирайците и арабите. Отново ще се избият милиони европейци и след това ще има преселение от африка и арбия.
100
29
 
14
 
! Отговори
... преди 2 години
"Апетитът идва с яденето!" - след Абхазия и Крим,Путин се е вторачил към Киев и Одеса.Кремъл ще продължи да шантажира с газа и оръжията...
99
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 100 Защото е милиционер - взяточник!
98
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 113 Смърт на руския милитаристически империализъм! Свобода на народа и работническата класа! Колелото на историята се върти!
97
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия Е империя и велика държава за разлика от Британия на която и е останало само името Велико..... Иначе е една дребна комплексирана държавичка която се мисли за нещо което не е от 70 години поне.
96
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...за да не може например руски хиперзвукови оръжия да се произвеждат на китайския промишлен конвейер." - що за глупост???
95
29
 
16
 
! Отговори
... преди 2 години
105 години след падането на царизма Русия не се е отърсила от имперските си амбиции.И царистите и комунистите провеждат една и съща завоевателна политика и поради това са недолюбвани от всички околни народи...
94
16
 
17
 
! Отговори
анонимен64264 преди 2 години
америка никога не е имала свестни президенти,само някакви клоуни,но сегашния изперкал дъртофелник май изка много да си спретне глобална война,да но да има кой да го вразуми този динозавър защото лошо ни се пише , а още по лошо е ,че ние ходиме по неговия з....