Ситуацията в Украйна през погледа на една българка

Все по-чести стават провокациите, обяснява Соня Мартинюк
18 фев 2022 09:52, Петя Славова
80
Ситуацията в Украйна през погледа на една българка
Снимка: БГНЕС

Напрежението между Украйна и Русия продължава да тревожи, все по-чести стават и провокациите. Каква е ситуацията в Украйна в момента, разказва българката Соня Мартинюк, която е омъжена за украинец и живее в Киев.

След като в четвъртък в Донецк беше обстрелвана детска градина, Соня Мартинюк обясни пред Нова тв, че от сутринта се е чакало нещо да се случи.

"Вчера още сутринта се готвеше провокация от страна на терористичните групировки в Източна Украйна. От сутринта по телевизиите показваха колони с военни в някаква горичка. А терористичните групировки казваха, че украинците се готвят за настъпление", споделя Соня Мартинюк.

Още по темата

Тя припомни, че през 2015 г. украинският парламент определи ДНР и ЛНР за терористични групировки.

"Мисля, че в цял свят трябва да се определят като такива. Има вече доказателства за това. Това не е единичен изстрел по детската градина. Има кратери в това селище и посоката как са падали снарядите сочи към това, че се е стреляло от окупираните територии. Няма нападки, вече има доказателства", заяви Мартинюк.

По думите й от седмица се очакват провокации в Луганска област. "Бяха пристигнали руски пропагандисти, които пристигат, когато се готвят някакви провокации. От няколко дни се говори какви ще са тези провокации – химична атака, от доста време се говори за намиране на масови гробища, един вид, че украинците провеждат геноцид", обясни още тя.

Вчера е имало и снаряд, който се е взривил на територията на лицей.

"Вчера всички военни експерти, журналисти, посочиха, че от 2017 г. не е имало такива интензивни обстрели. Правят се паралели с нападението срещу Грузия. Там около 1 седмица преди нападението руските войски са казвали, че започват изтегляне. Нападението срещу Грузия беше представено като етническа чистка”, каза Мартинюк.   

Има известно нарастване на напрежението, потвърди тя. "Вчера киевската администрация обяви, че всеки ще получи брошура със съвети как да действа в различни ситуации", каза Соня Мартинюк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
10
 
! Отговори
до 75 преди 2 години
Че то там българи си има...по начало, така да се каже, от времената на Кубрат и от преди него. Не е задължително да е от тука.Което е добра причина да не искаме война, за да непострадат и нашите братя, заедно с братовчедите украинци.
38
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На руснаците са им много малки, че българка да се жени за тях, освен ако нещо не и хлопа. Самите рускини масово се женят за китайци и чеченци. Интернет гъмжи от такива случи.
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питат българка женена за украинец! Отговора е риторичен! Доста манипулативно! А защо не питате българка женена за руснак? Вие от редакцията все още ли ни считате за неграмотни?
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази повтаря официалната пропаганда. Явно са им взели страха и не смеят да кажат какво мислят.
35
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, ако въпросната българка беше омъжена за руснак от Луганск, щеше да е на обратното мнение.
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на тая изказването е като рекламите за разни "супер" лекарства, където "голяма група хора" говорят как са се излекували от нещо, от което не са боледували - там ти плащат за да лъжеш и тук с тая "очевадка4 е същото
33
0
 
16
 
! Отговори
1-n преди 2 години
Пишете бай Каиш от сусорлево как преживява от пенсия до пенсия. Оставете глобалните проблеми да ги мислят съответните хора
32
2
 
21
 
! Отговори
НОВА ТВ преди 2 години
При следващия Народен съд,който е неизбежен,първите осъдени трябва да са продажните журналисти и медийните "видни експерти" по всичко.Един съвет от мен в тези трудни времена.За да намалите възможно най-много заливащата ви отрицателна енергия,не гледайте новини и сутрешни и вечерни блокове.Повярвайте ми,родните *** няма да ви липсват.Има колкото щете спортни,филмови,музикални,туристически,готварски и каквито се сетите още програми.
31
1
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Простото Киро е на интелектуалното ниво на пианиста Зеленски. Така че: ДА СИ ПТАВИМ СМЕТКАТА!
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намерете и една българка в Донецк да ви оазкаже.
29
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 100години пак Октомврийска революция правят руснаците в Украйна. Само че този път ги няма евреите Ленин,Сталин, Джерджински. А без евреи руснаците са гола вода.
28
2
 
12
 
! Отговори
PG преди 2 години
Вие май сте много заблудени да ли украйнците са света вода ненапита,прочете историята за Втората световна и стига сте ни занимавали с тях ,това си е техен проблем да ли ще мислят за нас така някога.
27
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руското военно учение включва стрелба по детски градини.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така става когато президентът на една страна е непрекъснато нашмъркан...
25
4
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Украинците са руските македонци. Нашите са открили америка преди Колумб, а онези са изкопали Черно море, за да станат морска държава.
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са ми любимите статии хахаха, запазен стил на ББС и Дойче Веле! Някакъв си измислен персонаж, от когото взимат интервю, а мнението му съвпадна изцяло с мейнстрийма на западните медий.... "Терористичните групировки" Пхахахах :D :D :D
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Колко ли мизерни украински хартишки са броили на тази женица да изрече тези лъжи?" - точната цена е 30$ за 4000 машинописни знака! Ценорасписа и инструкциите ги има в интернет, включително твитер (извинете)!
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да направим един по широк обзор на обстановката във връзка със събитията не само от последните дни а от началото на"края"на Украйна1):Украйна не е член на НАТО и Чл.5 от договора е неприложимо2):Украйна няма как да бъде приета нито в НАТО нито в ЕС,понеже има неуредени гранични отношения със съседни държави3): Маниполациите и действията на укрите в Донецк и Луганск не работят за тях а за друга сила на хиляди километри от Украйна4)САЩ не са страна по договорите от Минск и не могат да бъдат.Лъжат.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ли мизерни украински хартишки са броили на тази женица да изрече тези лъжи? Не я обвинявам, явно животът в тая объркана държава не е никак лесен.
20
3
 
18
 
! Отговори
Неее преди 2 години
Чета лъжите на тази пръдла и си викам: Не беше толкова отдавна та да не помним, че бившия грузински президент, който сега е в грузински затвор заповяда настъпление на грузинските войски в Абхазия. Тази "българка" просто лъже.