С нахлуването на Русия в Украйна идва нова студена война

Ще имат ли санкциите на Байдън възпиращ ефект за Путин в Украйна?
Обновена: 23 фев 2022 10:31 | 23 фев 2022 10:08, Елка Василева
118
С нахлуването на Русия в Украйна идва нова студена война
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент свиква резервистите, коалицията за санкции срещу Русия се разраства, пише "Гардиън".

Изданието отбелязва, че Володимир Зеленски е предупредил, че страната му може да е изправена пред екзистенциална заплаха, а към усилията за изолиране на руския президент Владимир Путин са се присъединили страни като Канада, Австралия и Япония.

Вестникът коментира, че в снощното си обръщение към нацията Зеленски е изключил възможността да бъде обявена обща мобилизация. Но решението за свикване на резервистите е още един признак, че Украйна се готви за възможен военен сблъсък със съседката си. До това развитие се стигна, след като Русия започна да прехвърля войски в Източна Украйна, коментира "Гардиън".

Още по темата
Борис Джонсън е под натиск да засили санкциите срещу Русия, пише "Индипендънт".

Изданието отбелязва, че британският министър председател е обещал "залп" от санкции срещу Москва, но обявените от него мерки заради решението на Русия да признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република са се свели едва до пет банки и три физически лица.

"Индипендънт" посочва, че някои дори са нарекли обявените от Джонсън мерки "безлични". В друга статия изданието отбелязва по повод поведението на Китай в кризата, че Пекин поддържа тънък баланс между Русия и Запада, защото от една страна, подкрепя Москва, но от друга, не иска от кризата да пострадат отношенията със САЩ и ЕС.

САЩ и съюзниците обявиха санкции, след като руските войски влязоха в Източна Украйна, пише "Вашингтон пост".

Изданието отбелязва, че американският президент Джо Байдън е определил военното напредване на Москва като "началото" на инвазия, както и че обявените от него санкции срещу Русия са значителни, но не са най-тежките възможни. Байдън обаче предупреди, коментира вестникът, че може да последват и още.

Изданието допълва, че неяснотата около това какви ще са следващите действия на Путин е предизвикала сътресения на петролния и газовия пазар. В тази връзка "Вашингтон пост" отбелязва, че след решението на Германия да блокира въвеждането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" цената на синьото гориво в Европа е скочила с 10 процента.

Ще имат ли санкциите на Байдън възпиращ ефект за Путин в Украйна, гласи заглавие на статия в "Ню Йорк таймс".

Изданието отбелязва, че Байдън е обещал евентуални нови тежки санкции, но добавя, че те може и да нямат очаквания ефект, защото Путин е имал години на разположение да подготви някои сектори от нелиберализираната икономика на Русия за подобен развой.

С нахлуването на Русия в Украйна идва нова студена война, пише в редакционна статия "Уолстрийт джърнъл" и отбелязва в нея, че американските и европейските санкции срещу Путин все още са твърде слаби.

В друга статия относно обявените от Байдън санкции срещу Русия вестникът коментира, че американският президент нарочно засега не налага по-тежки мерки, за да си остави лостове за въздействие върху Москва в случай на по-нататъшно изостряне на кризата.

Байдън наложи вълна от санкции на Русия заради "инвазията" в Украйна, пише "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че президентът на САЩ е взел на мушка елитите, някои банки и суверенния дълг на Русия и е казал, че ще последват и нови мерки, ако настъплението на Путин продължи.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 78!Няма как да кажеш на 20 млн. рускоговорящи украинци,че са втора категория хора и ////От къде ги измисли тези 20?Освен това в Киев може да чуеш на руски антируски изказвания.
57
10
 
7
 
! Отговори
... преди 2 години
Още с идването на Путин на власт,Русия започна усилено да се милитаризира.Петродоларите отиваха за производство на оръжия.Пропагандната машина на Кремъл доминираше в хибридната война.Добре ще е ако студената война не премине в гореща,защото никой не знае какво се върти в главата на самодържеца...
56
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Студената воина може да има само един победител и това не е Русия.Преди години кметът на Киев, Кличко, изрече едно пророчество - Русия сама ще ни върне Крим и Донбас, със големи извинения.
55
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изключвайте Mopдop от SWIFT, ВЕДНАГА!
54
7
 
13
 
! Отговори
От народа преди 2 години
САЩ искат отново са правят война у превръщат "от мухата -слон'". Русия не е навлязла досега с войска в Украйна. Била ги сложила близо до границата.... Щом е в нейния двор може да ги сложи където иска и да прави в двора си каквото иска!!!!! Пред нас хората се разиграва западна алчност и жестокост към изтока, каквато винаги е съществувала...
53
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е момента Грузия да отвори втори фронт срещу уша нките.
52
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците трябва да започнат всеобща война за връщане на загубените територии с военната и продоволствена подкрепа на цивилизованите страни успехът им е гарантиран.Блатная е доказала, че сама дълговременна война не може да води. Справка:Руско - японската, ПСВ, ВСВ и Афганистан.
51
4
 
16
 
! Отговори
Тъй ще е! преди 2 години
Хайде да не се правят на изненадани!Няма как да кажеш на 20 млн. рускоговорящи украинци,че са втора категория хора и постепенно да им забраниш всичко руско - училища,вестници,филми,телевизия,радио,интернет и да очакваш Москва да търпи терора над тях.Не са познали с кого да се бъзикат! Запалиха фитила на бомба, седнаха върху нея, а сега викат "защо ни се пръсна ГЗ?".Няма никакъв шанс Украйна дългосрочно да просъществува като държава,ако остане антируски проект!Руснаците ще платят всяка цена!
50
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вола рие,римски и хвърля на гърба си. Каквото търсеха украинците това и намериха. Що не ги жалеехте когато избиваха мирни хора в Одеса през 2014? Лицемери!!!!
49
12
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 48 - и това го казва комплексар с русофилски уклон? То бива, може, ама чак толкова? Не се "грижи" за мен. Гледай пенсийката да върви за да можеш да "мразиш" всичко европейско. Това е характерно за всеки поклонник на Майчица Рус. А относно противните хорица - е, според мен русофилите които по задължение са и сърбомани са доста по противни хорица. Честно казано, не познавам нито един млад русофил. Все окаяни пенсажи - озлобени до край. Така че, айде недей.
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западни *** така са се забатачили в собствената пропаганда, че са загубили мисловните си функции.Как въобще си представят ПРО в натовска Украйна и време за поразяване на Москва 20 мин.?Смятам, че все още има аналитици които са били наясно, че това няма как да се случи, и цялата им игра с Украйна е претекст, да отрежат икономическите връзки ЕС Русия, и замяната на липсващите ресурси за ЕС с контролирани такива от САЩ и Британия. Естественно доста по скъпи. А Украйна, на кой му пука за Украя
47
4
 
14
 
! Отговори
Президент на ФАЩ преди 2 години
"Ние сме във война", коментира Джими Картър. САЩ е във война през всички 242 години от своята история, с изключение на 16 години, обяснява Картър.Картър определя САЩ като "най-войнствената нация в историята на света", поради склонността да се опитва да принуди другите да "възприемат американските ни принципи". "Изхарчихме, мисля, че 3 трилиона долара", допълва Картър за американските военни разходи. "... Това е повече, отколкото можете да си представите. И все на ЧУЖДА ТЕРИТИРИЯ !
46
4
 
13
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 2 години
А бившият президент Тръмп заяви в радио предаване, че когато е научил, че Путин признава независимостта на сепаратистките региони Донецк и Луганск в Източна Украйна, си е казал: "Това е гениално"."Казах си: "колко е умно това", посочва Доналд Тръмп.
45
3
 
10
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 2 години
А бившият президент Тръмп заяви в радио предаване, че когато е научил, че Путин признава независимостта на сепаратистките региони Донецк и Луганск в Източна Украйна, си е казал: "Това е гениално".
44
2
 
11
 
! Отговори
Е НЕ нахлу... и кво преди 2 години
Не нахлувай , не нахлувай... е не нахлу, и кво!!!Абе угодия нема, но едно е сигурно и целта е само една: САНКЦИИ ще има! Ако започне Русия да напада навреме(според графика на байалцхаймер)... ще има САНКЦИИ!Сега пък се очертава ако не започне навреме или въобще не започне(пак според същия график) ... пак ще има САНКЦИИ! Добре, че е Путин да го изтърпява(докога ли??!!) тоя байизкукуригал иначе ако беше некой кибритлия ФАЩ отдавна щеха да я търсят само водолази!!!
43
4
 
13
 
! Отговори
Nimand преди 2 години
Не зная дали ще е студена войната , но в България от 35 години се провежда МАСОВ ГЕНОЦИД ЗА ИЗТРЕБВАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ СПРАВКА 1989 - 10 МИЛИОНА БЪЛГАРИ 2022 ИМА НЯМА 5 МИЛИОНА !!! ТОВА Е СЛЕДСТВИЕ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ГРИЖИ И ПОЛИТИКА !!! АЗ КАЗВАМ САМО ЕДНО ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !!!! ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ СМЪРТ !!!
42
4
 
0
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
Да, г-н тpoл.
41
3
 
7
 
! Отговори
иванов преди 2 години
Нахлуване НЯМА ДА ИМА ..Това са приказки на оня изкуфял америк. президент...Какво прави САЩ в Украйна ...Това е поредното вмешателство. Щели да упражнят санкции - глупости на търкалета...Путин пет пари не дава на техните глупости...
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За разлика от нас, които признахме Сев.Македония и после им пратихме танкове-подарък, послужили при макетата само за скрап - руснаците пращат в ЛНР и ДНР танкове, заедно с танкистите вътре. Да не стават грешки )))
39
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уплашено джудже, ракети могат да долетят и от Балтийските републики членки на НАТО за същото време, за което и от Украйна. Или всичко е с цел населението да не обръща внимание на мизерстването в най-богатата иначе страна.