С нахлуването на Русия в Украйна идва нова студена война

Ще имат ли санкциите на Байдън възпиращ ефект за Путин в Украйна?
Обновена: 23 фев 2022 10:31 | 23 фев 2022 10:08, Елка Василева
118
С нахлуването на Русия в Украйна идва нова студена война
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент свиква резервистите, коалицията за санкции срещу Русия се разраства, пише "Гардиън".

Изданието отбелязва, че Володимир Зеленски е предупредил, че страната му може да е изправена пред екзистенциална заплаха, а към усилията за изолиране на руския президент Владимир Путин са се присъединили страни като Канада, Австралия и Япония.

Вестникът коментира, че в снощното си обръщение към нацията Зеленски е изключил възможността да бъде обявена обща мобилизация. Но решението за свикване на резервистите е още един признак, че Украйна се готви за възможен военен сблъсък със съседката си. До това развитие се стигна, след като Русия започна да прехвърля войски в Източна Украйна, коментира "Гардиън".

Още по темата
Борис Джонсън е под натиск да засили санкциите срещу Русия, пише "Индипендънт".

Изданието отбелязва, че британският министър председател е обещал "залп" от санкции срещу Москва, но обявените от него мерки заради решението на Русия да признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република са се свели едва до пет банки и три физически лица.

"Индипендънт" посочва, че някои дори са нарекли обявените от Джонсън мерки "безлични". В друга статия изданието отбелязва по повод поведението на Китай в кризата, че Пекин поддържа тънък баланс между Русия и Запада, защото от една страна, подкрепя Москва, но от друга, не иска от кризата да пострадат отношенията със САЩ и ЕС.

САЩ и съюзниците обявиха санкции, след като руските войски влязоха в Източна Украйна, пише "Вашингтон пост".

Изданието отбелязва, че американският президент Джо Байдън е определил военното напредване на Москва като "началото" на инвазия, както и че обявените от него санкции срещу Русия са значителни, но не са най-тежките възможни. Байдън обаче предупреди, коментира вестникът, че може да последват и още.

Изданието допълва, че неяснотата около това какви ще са следващите действия на Путин е предизвикала сътресения на петролния и газовия пазар. В тази връзка "Вашингтон пост" отбелязва, че след решението на Германия да блокира въвеждането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" цената на синьото гориво в Европа е скочила с 10 процента.

Ще имат ли санкциите на Байдън възпиращ ефект за Путин в Украйна, гласи заглавие на статия в "Ню Йорк таймс".

Изданието отбелязва, че Байдън е обещал евентуални нови тежки санкции, но добавя, че те може и да нямат очаквания ефект, защото Путин е имал години на разположение да подготви някои сектори от нелиберализираната икономика на Русия за подобен развой.

С нахлуването на Русия в Украйна идва нова студена война, пише в редакционна статия "Уолстрийт джърнъл" и отбелязва в нея, че американските и европейските санкции срещу Путин все още са твърде слаби.

В друга статия относно обявените от Байдън санкции срещу Русия вестникът коментира, че американският президент нарочно засега не налага по-тежки мерки, за да си остави лостове за въздействие върху Москва в случай на по-нататъшно изостряне на кризата.

Байдън наложи вълна от санкции на Русия заради "инвазията" в Украйна, пише "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че президентът на САЩ е взел на мушка елитите, някои банки и суверенния дълг на Русия и е казал, че ще последват и нови мерки, ако настъплението на Путин продължи.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
14
 
5
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
При предната студена война фалира ссср и се разпадна.Сега росия ще се разпадне на губернии.Путин няма икономика ,разчитат на природни богатства.Края на най-големия враг на България идва.Манията за величие води до лоши последствия.
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най новата новина от сащ ,че Путин,ще атакувал Полша Чехия и България бря )Ами само парадния оркестър на Русия може да превземе България ,а тук нашите политици любещи сащ че слушат безплатна музика )
36
5
 
9
 
! Отговори
тя преди 2 години
Украйна е една жалка измислена държава и *** на САЩ, които безмилостно я ограбват !
35
2
 
9
 
! Отговори
Хора преди 2 години
Странно къде бе сащ и Европа от 2015г.Украйна не спазва Минският договор, обстрелва и убива хора в Донбас ?Путин сложи край на касапницата там,най после.
34
0
 
9
 
! Отговори
Уолст. джърнал греши преди 2 години
Наближава не "нова студена война" а пълно-мащабна ядрена война, която може да ликвидира човешката цивилизация на Земята, както това е станало на Марс, който в миналото е бил превърнат в пустиня...
33
3
 
13
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Русия не е нахлула все още в Украйна,има още шанс за мир но това зависи от Украйна и запада,нужни са компромиси.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При предстояща война и световна криза българинът купува апартаменти на зелено на европейски цени ! ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"САЩ и съюзниците обявиха санкции, след като руските войски влязоха в Източна Украйна, пише "Вашингтон пост". - Малка подробност - руските войски още не са влезли в Източна Украйна. Поредната лъжа.
30
3
 
7
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Нова студена война - няма нищо лошо. Да се надяваме че всички жаби ще се върнат в блатата си и да крякат от там а не под прозорците ни
29
3
 
15
 
! Отговори
Саакашвили преди 2 години
Приятелю Зеленски,да ти изпратя една вратовръзка.Много помага в такива ситуации.Овкусяването ще го оставя на тебе.
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги приемат в нато украйна и грузия
27
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газта от САЩ е в пъти по-евтина от руската.
26
13
 
7
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 36 - съвсем нормални. За разлика от теб. Няма нормален човек на този свят, в това число и руснак - който да приветства нов СССР. Освен теб. Дементирал реваншист.
25
12
 
14
 
! Отговори
факт преди 2 години
Не къде да е,а по глобалистката мисиркина НОВА ТВ показаха едно експресно допитване сред българите.15% вярват на НАТО и 60% на Русия.
24
17
 
16
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Гледах квиченето - единственото квичене тук е твоето. Съскане на пенсионер реваншист, видял "звездния" си миг. За радост, никога няма да доживееш да целуваш миризливия сапог на "братушките" си, защото ние сме в ЕС и НАТО - набий си го в каменната кратуна.
23
18
 
14
 
! Отговори
Володя Разпутин преди 2 години
Нова студена война? Само че няма Варшавски договор. Русия няма съюзници. Китай никога не е нападал друга държава. Така че като стане напечено, Китай ще остане неутрална. Турция? Прегръдките между Путин и Ердоган са лицемерни, никога нямат да бъдат съюзници. Сърбия едва ли ще тръгне срещу запада, и там си имат стари традиции, още от Титово време. Путин прекрачи границите на разумното, сега няма полезни ходове.
22
3
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
28 !!! Благодаря за великият коментар,другарю! Благодаря!
21
1
 
3
 
! Отговори
Тъпио турчин 20 преди 2 години
Отивай да правиш нужник и да правиш кифраж,че като те слушам ум за повече няма.
20
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро иКитай ще си прибере Тайван,а сащисаните ще изиграят главната роля в култовата поза "чеверме".
19
4
 
14
 
! Отговори
КЕЕЕФ! преди 2 години
Поредното брутално кроше на Императора в суратя на НАТО.