С нахлуването на Русия в Украйна идва нова студена война

Ще имат ли санкциите на Байдън възпиращ ефект за Путин в Украйна?
Обновена: 23 фев 2022 10:31 | 23 фев 2022 10:08, Елка Василева
118
С нахлуването на Русия в Украйна идва нова студена война
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент свиква резервистите, коалицията за санкции срещу Русия се разраства, пише "Гардиън".

Изданието отбелязва, че Володимир Зеленски е предупредил, че страната му може да е изправена пред екзистенциална заплаха, а към усилията за изолиране на руския президент Владимир Путин са се присъединили страни като Канада, Австралия и Япония.

Вестникът коментира, че в снощното си обръщение към нацията Зеленски е изключил възможността да бъде обявена обща мобилизация. Но решението за свикване на резервистите е още един признак, че Украйна се готви за възможен военен сблъсък със съседката си. До това развитие се стигна, след като Русия започна да прехвърля войски в Източна Украйна, коментира "Гардиън".

Още по темата
Борис Джонсън е под натиск да засили санкциите срещу Русия, пише "Индипендънт".

Изданието отбелязва, че британският министър председател е обещал "залп" от санкции срещу Москва, но обявените от него мерки заради решението на Русия да признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република са се свели едва до пет банки и три физически лица.

"Индипендънт" посочва, че някои дори са нарекли обявените от Джонсън мерки "безлични". В друга статия изданието отбелязва по повод поведението на Китай в кризата, че Пекин поддържа тънък баланс между Русия и Запада, защото от една страна, подкрепя Москва, но от друга, не иска от кризата да пострадат отношенията със САЩ и ЕС.

САЩ и съюзниците обявиха санкции, след като руските войски влязоха в Източна Украйна, пише "Вашингтон пост".

Изданието отбелязва, че американският президент Джо Байдън е определил военното напредване на Москва като "началото" на инвазия, както и че обявените от него санкции срещу Русия са значителни, но не са най-тежките възможни. Байдън обаче предупреди, коментира вестникът, че може да последват и още.

Изданието допълва, че неяснотата около това какви ще са следващите действия на Путин е предизвикала сътресения на петролния и газовия пазар. В тази връзка "Вашингтон пост" отбелязва, че след решението на Германия да блокира въвеждането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" цената на синьото гориво в Европа е скочила с 10 процента.

Ще имат ли санкциите на Байдън възпиращ ефект за Путин в Украйна, гласи заглавие на статия в "Ню Йорк таймс".

Изданието отбелязва, че Байдън е обещал евентуални нови тежки санкции, но добавя, че те може и да нямат очаквания ефект, защото Путин е имал години на разположение да подготви някои сектори от нелиберализираната икономика на Русия за подобен развой.

С нахлуването на Русия в Украйна идва нова студена война, пише в редакционна статия "Уолстрийт джърнъл" и отбелязва в нея, че американските и европейските санкции срещу Путин все още са твърде слаби.

В друга статия относно обявените от Байдън санкции срещу Русия вестникът коментира, че американският президент нарочно засега не налага по-тежки мерки, за да си остави лостове за въздействие върху Москва в случай на по-нататъшно изостряне на кризата.

Байдън наложи вълна от санкции на Русия заради "инвазията" в Украйна, пише "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че президентът на САЩ е взел на мушка елитите, някои банки и суверенния дълг на Русия и е казал, че ще последват и нови мерки, ако настъплението на Путин продължи.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С всичките тези празни сценарий, журналистиката олеква в очите на публиката. Още повече, че Путин ясно заяви целите на Руската външнополитическа линия.И студена война може и да има отново, но първо трябва да се реши проблема с гаранциите за безопасност на Русия. А по пътя към решаването им, и предвид неумието на запада да осъзнае какво точно казва Путин, май по скоро ще има гореща война.Студена е само в главите на громящите руската пропаганда, макар и да са на топло пред компютрите.
17
6
 
19
 
! Отговори
НАИСТИНА ВЕЛИК преди 2 години
Аууу,какъв безсилен бяс е обхванал родните евроатлантици и всички поръчкови ***.Телевизионните студия се превърнаха в зоологически градини.Охкания,вайкания,истерясвания.Абе отвсякъде музика за ушите и мехлем за душата.Путин ги направи криви и щастливи.Гаврата със Запада и НАТО е пълна.А Вовата всеки ден им поставя неразрешими ребуси.Днес в Донбас,а утре и у нас.Неизбежно е.
16
3
 
16
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Няма нахлуване на Русия в Украина! Това е долна лъжа,обслужваща онези,които и грам наша кръв нямат,а са яхнали властта в Украина. Истинските украинци са абсолютно врагове на фашистките методи ,докато режимът в Киев е категорично фашистки. И както Хитлер бе доказан евреин,така и Зеленски е доказан евреин. Вече знаем защо и как гориха нас,а овъглените трупове представях за еврейски! Погледнете им лицата на гестападжиите. Всички бяха евреи!
15
2
 
4
 
! Отговори
Optimist преди 2 години
До АнонименКаталуния например.
14
6
 
20
 
! Отговори
Масова лъжа преди 2 години
Първа масова лъжа е "анексията"Втора масова лъжа е "нахлуването"Това показва, че Вашингтонската империя" има пълен контол върху журналистиката по света
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дали всичко това не е грандиозен театър за колосални пари? Цените на енергийните ресурси ще ударят небето. Ще се развихри хиперинфлация в цяла Европа. Тя ще ограби хората и ще спаси правителствата. Като бонус се отклонява вниманието от Ковид-а, за който май трябва да има доста съдени.
12
4
 
25
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Няма нищо незаконно. Тези две области са населени с руснаци на 95%.Обявили са се за независими републики и Русия ги подкрепя и защитава, защото са населени с руснаци. Това е. Няма никакво нахлуване в Украйна. Путин ги надхитри.
11
3
 
18
 
! Отговори
Гледах квиченето преди 2 години
на Зеленски-мига, кокори очи,върти поглед, изглеждаше сякаш е пил три силни кафета с два ред була! Страх и паника, защото въпреки побутването на ФАЩ, му е ясно, че пърдящия Джо ще го използва като маша и ще го захвърли при първа възможност! И всички *** западни държавици, дето съскат и лаят като пудели, само ще скимтят и ще оставят Окрайна, ако стане напечено.И цялата дандания за СП, че щатите искат да продават безумно скъпа газ на гейропа, вместо Русия...
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цирк Ковид сгъва шатрата, сега ще ни занимават две-три години с Цирк Донбас.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен: "Защо руските" А защо американофилите и кучетата лаят?
8
3
 
8
 
! Отговори
До Зозо преди 2 години
Ха така Зозка,наложи им и ти санкции,ако поркаш водка Столичная мини на нещо друго!
7
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо руските кръволоци не организират референдуми за независимост в Чечения, Дагестан, Ингушетия, Калмикия, Татарстан, Кабардино-Балкария и другите кавказки републики?
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нахлуване в Украйна няма според Минските споразумения Украйна признава двете републики като страни по договора, а Русия , Германия и Франция са гаранти за спазване на мирните договорености. Русия изпълнява поетите за дължения по същия начин и Германия и Франция имат право да въдворят ред.
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тя тая студена война и тия санкции не са от вчера,натискът спрямо Русия е от доста време,просто дойде време и тя да покаже мускули!
4
3
 
18
 
! Отговори
ОЩЕ СНАКЦИИ преди 2 години
Запада поне ще научи богатите руснаци на родолюбие! Интересн обратен ефект! :):):)
3
2
 
20
 
! Отговори
Идва нова? преди 2 години
Че тя не е спирала срещу Русия!
2
25
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Заедно с Канада, Австралия и Япония и аз се присъединявам към санкциите срещу Русия:))))
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Митов от ГЕРБ трябва да бъде прегледан.Изкзва позиция за нещо което най малко интересува .