Украйна и Русия със значителен прогрес по мирен план!

Русия оттегля войските си, ако Киев признае неутралитет
Обновена: 16 мар 2022 19:31 | 16 мар 2022 19:21, Петя Славова
252
 Украйна и Русия със значителен прогрес по мирен план!
Снимка: БГНЕС

Украйна и Русия са постигнали значителен прогрес по мирен план с 15 точки, които включва прекратяване на огъня и оттегляне на руските войски, ако Киев признае неутралитет и ограничи въоръжените си сили. Това съобщава "Файненшъл Таймс", като се позовава на участници в преговорите.

Още по темата

Сделката, която в пълнота за първи път е била обсъждана в понеделник, изисква Киев да се откаже от влизането си в НАТО и да не приема на своя територия военни бази на САЩ, Великобритания и Турция. Според изданието това е една от най-тежките точки в преговорите.

Освен това Русия настоява за признаване на анексинарето на Крим и на независимостта на народните републики в Донецк и Луганск. Двама от участниците в преговорите заявява пред изданието, че предполагаемото споразумение включва и разпоредби за гарантиране на правата на руския език в Украйна, където той е широко разпорстранен, въпреки че украинският е единственият официален език.

В замяна на това Москва трябва да изтегли войските си извън териториите, завзети след 24 февруари - регионите покрай Азовско и Черно море, както и територията на изток и на север от Киев.

"Ние предлагаме "украински модел на гаранции за сигурност", който предполага незабавното и юридически потвърдено участие на редица държави-гаранти в конфликта на страната на Украйна, ако някой отново посегне на нейната териториална цялост", коментира пред изданието президентският съветник Михайло Подоляк.
През последните дни Володимир Зеленски в своите речи даде да се разбере, че вече няма такъв ентусиазъм за влизане в НАТО, а съветникът му отбелязва, че "когато започна сериозна война в Европа, Алиансът отстъпи".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че неутралитет на Украйна по модела на Швеция и Австрия е възможен вариант. Външният министър Сергей Лавров отбелязва, че "абсолютно конкретни формулировки" са "близо до консенсус" в хода на преговорите.

Все пак в Киев са скептични по въпроса дали руският президент Владимир Путин наистина иска мир или само печели време за нова офанзива, предава bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Украйна е типичен пример, как Давид унищожава Голиат."________Затова ли Украйна започна да кляка и е готова да приеме всички руски условия?
117
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 172 - Че нацистите не са проблем на Русия. Утре нали ти ще трябва да се разминаваш с тях по улиците на Е.С. Ще ни ги остави за спомен.
116
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боксьора Кличко нали беше поканил папата?
115
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно Русия успя да денацифицира Украйна и сега иска само признание на Крим, Донецк и Луганск. В Украйна всички нацисти за избити и са останали само вярно на Путин русофилско население, което посреща червената армия с хляб и сол. Песни и цветя по улиците за новите освободители!
114
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яд ме е само на тъпитеее укри,че не вдяват в каква игра ги вкараха,и вместо да се правят на"патриоти"трябваше досега да са взели главата на оня шут безродник,тия които го курдисаха да управлява няма по никакъв начин да позволят конфликта да приключи докато Русия не бъде поставена на колене,което няма как да се случи или пък ако се случи Украйна дотогава буквално ще бъде разорана и разпиляна!
113
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нато и сащ дават милиарди на украйна. Украйна годишно изпира по една ядрена подводница през ядрените централи . путин беше длъжен в случая да си вземе неговото
112
0
 
9
 
! Отговори
AAA преди 2 години
това беше ясно от вчера! Иначе защо мислите пак почнаха с новините за короната която 1 месец не беше проблем за никого
111
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
99.99% от коментиращите тук copocоиди имат тежки психически разстройства.
110
5
 
10
 
! Отговори
В НАТО са с отговор преди 2 години
"Възможно ли е Путин да използва по-малките "тактически" ядрени оръжия?" - явно са стигнали до отговора на запад та клекнаха на условията на Кремъл.
109
1
 
7
 
! Отговори
верно преди 2 години
Боби, докато чета коментарите ти получавам газове.
108
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100% от коментиращите тук copocоиди имат тежки психически разстройства.
107
11
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Преди малко гледах украински Бежанци - те са много нахални - искат си пари и паспорти от България . За малко да бият БГ Чиновници . А иначе са виновни БГ Хотелиерите - те пращат Викачи на Границата с Украйна , Автобуси , Бусове прекарват трафика в Хотели по Черно Море - там се печелят на Дете по 1200 лева месечно . Югоембаргото направи БГ Олигарси с превоз на Гориво - тези същите си прекарват някакви хора с деца в Хотелите .Айде стига бе - Държавата можеше да ги настани на Стадиони и в Харманли
106
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия вече придвижва нови войски от Сибир и Грузия, бомбардира покрай Одеса и подготвя десант. Междувременно конвои нови оръжия от НАТО вече са в Украйна заедно с хиляди нови доброволци. Тази война няма да приключи скоро.
105
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес тоалетната хартия изчезна от московските магазини. Това ясен знак!
104
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до края на месеца Украйна става неутрална конфедерация, губи Черно море и Азов и се завръща завинаги в православния свят. Жалко за хилядите избити заради тоя клоун-марионетка
103
3
 
4
 
! Отговори
Кремаl преди 2 години
Мариопул е нападнат от извънземни нато е в ужас
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гомор.
101
1
 
17
 
! Отговори
А знаете ли че: преди 2 години
"Заради нахлуването в Русия Съветът на Европа изключи Русия" Представяте ли си ако беше нахлула във Украйна ?! :):):)
100
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 99% от коментиращите тук copocоиди имат тежки психически разстройства.
99
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинци не се предавайте никакви преговори с Путин. Докато последния АЗОВец не умре от глад не сте изпълнили своя духовен дълг към Бандерата! Не забравяйте, че САЩ е с Вас и в НАТО има достатъчно пари, ние ги принтираме, утре като почнете да получавате НАТОвски заплати ще можете да си купите и Вие по една бутилка! Е вижте ни изтребителите, платихме ги щото кеш има, ама ресурсите още не са пристигнали, чакаме да победите Русия, че Азиатците са лоши и не дават безплатно.