Украински град с дълбоки руски корени: Защо Одеса е толкова важна?

Ако руските войски превземат Одеса, това ще е изключително тежък удар за Украйна
29 мар 2022 13:38, Елка Василева
255
Украински град с дълбоки руски корени: Защо Одеса е толкова важна?
Снимка: архив, БГНЕС

Наричат Одеса "перлата на Черно море". Разкошният град е създаден през 1794 г. от Екатерина Велика, а обликът му задълго остава руски. Днес той е изключително важен в стратегически план. Какво ще стане, ако бъде превзет?

Наричат града "перлата на Черно море". Но сега украинците се опасяват, че Одеса може да е следващата цел на руските войски, пише Дойче веле. Създаденият от руската императрица Екатерина Велика град е изключително важен - както в символичен, така и в стратегически план. В Одеса се намира най-голямото украинско пристанище, което е жизнено важно за икономиката на цялата страна.

Още по темата
Именно заради своето гигантско пристанище градът е играл по-специална роля още по времето на царска Русия. От онова време в града живеят предимно рускоговорящи хора, а важна роля в историята на града са играли не само руснаци, но и украинци, гърци, турци, румънци и българи. Легендите разказват, че през 19 век жителите на града, сред които и много евреи, са владеели средно по пет езика.

Одеса: украински град с дълбоки руски корени

В Одеса пламва и искрата на Руската революция от 1905 година, когато се стига до бунта на екипажа на бойния кораб "Потьомкин". Последвалото въстание е потушено от царските войски, а близо 2000 жители на Одеса са убити. Събитията от онова време намират отзвук във филма "Броненосецът Потьомкин" на Сергей Айзенщайн от 1925 година. Той е сниман в Одеса, а сцената на масовото клане на Потьомкинското стълбище е сред най-известните в историята на киноизкуството.

Още през 2014 г. - годината на анексията на Крим - руският президент Владимир Путин ясно даде да се разбере, че според него от историческа гледна точка Одеса принадлежи не към Украйна, а към имперска Русия.

Преди руската инвазия в Украйна черноморският град наброяваше 1 милион жители. Не е и известно колко от тях са останали сега в града с оглед на задаващите се атаки на руските войски. Но онези, които още са в Одеса, се въоръжават и барикадират, пълнят чували с пясък и изграждат преграждения за танковете.

Третият по големина украински град след Киев и Харков играе много важна роля за страната. След анексията на Крим през 2014 година Одеса стана главна военна база на украинските военноморски сили. Освен това градът разполага с най-голямото товарно пристанище в Украйна - близо половината от всички стоки за износ и внос преминават именно оттам.

Най-важните експортни стоки на Украйна са пшеницата, желязото, стоманата и някои продукти на химическата индустрия. Всички хуманитарни помощи, включително храни, досега влизаха в страната именно през пристанището на Одеса. Но откакто руската армия напредва по протежението на черноморското крайбрежие на запад, целият внос и износ през одеското пристанище на практика е блокиран.

Одеса е икономическата артерия на Украйна и важен транспортен възел, включително и за преноса на петрол по петролопровода "Сармация", през който Полша и балтийските страни получават петрол от Каспийско море, заобикаляйки Русия.

Ако руските войски превземат Одеса, това ще е изключително тежък удар за Украйна не само в икономическо отношение. Защото градът играе и важна символична роля. Одеса е основана през 1794 година по указ на Екатерина Велика. Само две години по-рано завършва шестата руско-турска война. След нея целият регион е придаден към Русия. Царицата решава да създаде силно военно пристанище, включително и за да подсигури безопасността на цялото северно Черноморие, което няколко века по-рано е присъединено към руската царска империя и получава наименованието "Новорусия".

"До 1917 година Одеса е столица на региона Новорусия", обяснява историкът Гидо Хаусман от Института за изследване на Източна и Югоизточна Европа "Лайбниц" в Регенсбург. "Целият този проект за Новорусия е тясно свързан с Одеса. За човек като Владимир Путин, който твърди, че иска да възвърне старото величие на Русия, това със сигурност е от голямо значение", казва Хаусман и допълва: "Защото  въпросният проект символизира експандиращото царство, символизира една Русия, която се превръща във велика сила и протяга ръка към Черно море и към източното Средиземноморие".

Одеса преживява голям разцвет през 19 век, когато се превръща в космополитен пристанищен град с жители от над 100 нации. Градът е и значимо културно и научно средище със собствен театър, с научни сдружения и с няколко университета. Одеса става и важен център на еврейския живот в царска Русия - в определени периоди от историята на града до 30% от населението му е било еврейско.

Все пак обликът на града задълго остава руски. Чак след Втората световна война Одеса започва да се променя - най-вече в хода на урбанизацията през 1960-те години, пояснява историкът Хаусман. В този период редица украинци от околните села се заселват в Одеса. "Поради тази причина и до днес в града има многочислено украинско население", добавя той.

През 2001 година близо 65% от жителите на Одеса са заявили, че руският е техен майчин език, а близо 90% от хората там говорят този език в ежедневието си. И все пак по време на проевропейските протести в Украйна през 2014 година по улиците на Одеса се развяваха украински знамена, казва историкът Хаусман. "Подобно нещо преди не е имало. В този смисъл Одеса днес е в много по-голяма степен част от Украйна, отколкото преди няколко столетия", допълва той.

"Няма да посрещнат руснаците с развети руски знамена"

Когато Русия анексира Крим, в Одеса се стигна до насилствени сблъсъци между проруски протестъри и привърженици на Евромайдана. Общо 48 души загинаха, над 200 бяха ранени. "Не можем да не си спомняме с потрес за тази ужасяваща трагедия в Одеса", заяви Владимир Путин в речта си на 21 февруари, с която постави идеологическата основа за започналата три дни по-късно руска инвазия в Украйна. "Ние ще направим всичко, за да накажем отговорните за това и да ги изправим пред съда", каза Путин. Руският президент очевидно е воден от представата, че Одеса, която в неговите очи е "руска", трябва да бъде "освободена".

"Но това, че повечето хора в града говорят руски език, не означава, че са и политически проруски настроени", казва историкът Гидо Хаусман. Особено след 2014 година много от жителите на града се почувствали отблъснати от Русия заради драконовските закони и забраната за свободно изразяване на мненията, въведени от авторитарното държавно ръководство в Русия. "А безогледните бомбардировки на градове като Мариупол междувременно навярно са превърнали до 90% от жителите на Одеса в лоялни граждани на Украйна", казва Хаусман и добавя: "Във всеки случай няма как да се очаква, че ако армията на Путин навлезе в града, хората по улиците ще я посрещнат с развети руски знамена".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не съм харесвал украийнците - кофти народ са !
107
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка не трябваше да спасява Русия от Хитлер! Сега щяха да са колкото Армения и нямаше да се правят на велики колкото Америка!
106
2
 
4
 
! Отговори
До 108 преди 2 години
Щом са българи,да си дойдат в родината.Чии го търсят там?
105
5
 
13
 
! Отговори
Бено преди 2 години
Одеса е обявен за град-герой през 1945г., заради героизма на жителите през ВСВ. Така че, руснаците ще защитят и запазят града и хората там!
104
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Веселинъ 7112136860 Това какви са били дядовците ти не определя какъв си ти, а русофилите/путинофили/фашисти нееднократно са доказали, че род и родина нищо не значат щом става дума за подчинение на руснаците.
103
0
 
4
 
! Отговори
Ддд преди 2 години
До 99. Цар Освободител е защото премахва крепостничеството в Русия. Разбира, че хората са по важни от дворяните. Да напомня ли на форума как Раковски пише гневно срещу царската практика след всяка Руско-Турска война отстъпващата от Балканите войска да обезбългарява нашите земи. Така се появяват Бесарабските българи. А на тяхно място идват черкезите. Правилно са мислели руските царе. Хората са най-важни. Те данъци плащат и за война стават
102
1
 
11
 
! Отговори
ОтвъдДелтата наДунав преди 2 години
Всъщност исторически този регион е Български. Този регион е бил маст от България, още по времето на Аспарух. Всъщнтост сегашните земи на България не са нова държава, а териториални придобкивки към Стара Велика България.Че в района на днешна Одеса-тогава голям български град с неизвестно име хан Аспарух е имал дворец от злато, според легендите!
101
0
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
До 105 ! Няма как да бъда нацист. Без да влизам в подробности,мога само да дам координати. Дядо ми Стоил Запрянов Писов(с.Цалапица) и дядо ми Мито Димитров -Бешевишки(Бяла Слатина) бяха Комунисти. Първият е Активен Борец против Фашизма! Баба ми Петрана(с.Сухаче) е била Ятак на Дядо Вълко от Врачанският Балкан. Баба ми Надежда(Цалапица) бе принудена да се омъжи за нациста Ропов,а след него сама избра дядо ми Стоил(и двамата Вокил).105,ти си луд!
100
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 98 "В мариопол се бяха окопали Азов но отидоха на кино. Нищо друго няма да нападат." Малко си позакъснял: те ВЕЧЕ нападнаха Суми, Харков, Николаев, Киев, Лвов, Одеса и т.н. Включително половината от тези градове са СМЛЕНИ. Руснаците са фашистите на 21ви век. Маската зад която се криеха ПАДНА.
99
3
 
11
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Само си помислете дядо Вазов бил в Одеса, в Украйна ха, ха, ха. Дали не са това изконно руски земи и едни набедени шутове, марионетки на конци рИват ли, рИват, че света им е длъжен, да ги защити, да ги въоръжи да им европеизира кочи'ната. Дали щяха да са в тази роля и да проливат невинна кръв ако бяха обявили неутралитет, бяха уважили етническите малцинства в Украйна?
98
1
 
19
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Помни се Одеса2014, 02 май, началник на полицията бе с български корени и се правеше че не вижда какво става.А жертвите на "евромайданските ценности" бяха повече от 100, не се броят ранените....И няма наказани и до днес. Украинската традиция е доста устойчива,През 1943 година същото, и през 2022 пак,идентично!!!
97
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
99 Веселинчо е отявлен нацист. От доста време се подвизава тук с нацистката си пропаганда. Не му обръщай внимание, не го образовай.
96
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Бях тираджия и много пъти съм бил в Украйна наистина в Одеса говореха руски, украински се говорешслед град Уман в посока Киев това са 100км от Одеса.В град Измаил съм бил на Дунава и там се говореше на руски и български и там имаше паметник на Суворов и пишеше,1е той е освободил Измаил от турците.Не съм сигурен но тук един украинец ми каза,че Суворов е бил украинец и там има село с бесрабски българи и се казва Суворово.
95
0
 
7
 
! Отговори
В В Путин преди 2 години
Директива 10,28.03.22г.в хода на специалната операция да не се взимат в плен чужди наемници и учасници в нациски отряди и териториална защита на Украйна.
94
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руски град, с украински фашисти.
93
0
 
9
 
! Отговори
Ддд преди 2 години
В Атласа по история от моето детство, а то беше много отдавна, земите на северното Черноморие принадлежаха на Първото Българско Царство. Таман и Крим бяха на Велика България. От друга страна сегашната ни земя е част от Източната римска империя и част от Османската империя. А сега де? Животът се живее Днес и Сега. Всичко друго е бош лаф и е от Лукавого. И води до война.
92
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
94 тя и сега Одеса е руска. Вчера по БТВ даваха интервю с българка родена там. Тя каза, че хората не знаят укаински и не искат да го говорят. Като им спряли телевизията и пуснали само украинска, одесчани си наслагали сателитки и гледат пак само руска телевизия. Впечатли ме, че жената каза че тамошните хора считат, че Украйна е виновна за конфликта. Когато го каза, водещия я прекъсна и пусна реклами. После не я и върнаха. Беше пряко предаване от Одеса в сутрешния блок. Гледайте го!
91
1
 
5
 
! Отговори
До Веселинъ 71121368 преди 2 години
Епа ясен си ми! Идолопоклонник дето даже и да мисли не може! Няма да говоря колко мислиш за България! Но малко Българска история! Всички наши възрожденци и въобще мислещи хора, от преди освобождението, искат българия да е поне констотционна монархия! Че даже и нещо като "президентска" република! Или казано по друг начин да няма цар! Виж прочети Българска историята малко! Но един въпрос имам защо наричат Александър II цар освободител? Знаеш ли?
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В мариопол се бяха окопали Азов но отидоха на кино. Нищо друго няма да нападат. Ще сложат една линия няма да има траен мир докато народа се измори. Никой няма да победи. Палестина...Ливан.
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е старата Русия е била именно в тези земи казвала се е Киевска Рус.Вече с времето се е натрупала някаква омраза между Киев и Москва.