Суша от руски туристи по Черноморието ни през лятото

По всяка вероятност те ще харчат парите си в Турция
7 апр 2022 19:50, Петя Славова
175
Суша от руски туристи по Черноморието ни през лятото
Снимка: БГНЕС

В България и в Кипър туристическият бранш тръпне в несигурност преди новия сезон, коментира германската агенция ДПА. Санкциите, наложени на Русия заради войната ѝ срещу Украйна, навярно почти напълно ще пресушат потока от руски туристи към тези две дестинации, коментира ДПА, цитирана от "Дойче Веле".

Руснаците ще отидат да харчат парите си в Турция?

След като по време на пандемията оборотът в туристическия бранш се срина, сега мнозина предприемачи се боят, че ще фалират. От всичко това може да спечели Турция. Анкара се обявява против санкциите и държи въздушното си пространство отворено за руски самолети.

Още по темата

В интервю за кипърската телевизия руският посланик в Никозия Станислав Осадчий безцеремонно заяви малко след началото на войната: "Откъде Кипър ще ги вземе руските туристи? Те просто няма да дойдат." Никозия затвори въздушното си пространство за руски самолети и ще си бъде сама виновна за липсата на туристи, заяви Осадчий. И добави, че вместо в Кипър, руснаците ще идат да си харчат парите в Турция.

В предишни години една четвърт от туристите в Кипър бяха руснаци. "Ако предположим, че ще се лишим от тези туристи, това ще ни струва около 2% от БВП", предупреждава кипърският финансов министър Константинос Петридис.

И в България очакват тежък сезон

Лош летен сезон се очертава и по българското Черноморие, пише още германската агенция. В черноморските хотели сега са настанени бежанци от войната в Украйна. През лятото в България навярно няма да пристигнат не само руските и украинските летовници, но и онези около 350 000 руснаци, които са собственици на имоти по курортите: в момента между двете страни няма самолетни връзки. Откакто започна войната, няма резервации за българското Черноморие и от Западна Европа. Туристите навярно се боят, че България е прекалено близо до сцената на военни действия.

Все повече руснаци и украинци искат да купят имоти в Турция

Все още не е ясно дали в резултат от всичко това през тазгодишното лято руските туристи наистина ще се отправят към Турция. Тамошният туристически бранш също се бои от загуби. "Ако войната продължи и няма никакво ново развитие, тогава ще пристигнат само 30% от руснаците", казва пред ДПА Мехмет Ислер от туристическото сдружение "Етик". Той споделя, че вече има вълна от отказани резервации. По данни на Статистическия институт на Турция през 2021 година в страната са влезли 4,6 милиона руски туристи - повече от всички други националности. Те са следвани от три милиона германци и два милиона украинци.

В същото време посредниците по продажбата на недвижими имоти в Анталия съобщават, че значително повече руснаци и украинци се интересуват от закупуване на имоти. Йозкан Текче от агенцията за недвижими имоти "Antalya Homes" казва, че търсенето е два и половина пъти по-високо, отколкото през предишни години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да дойде само най-убавата рОскиня, да раазпорим в имени Путина
92
12
 
18
 
! Отговори
thuj преди 2 години
Кеф!!! Най сетне се отървахме!!!
91
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците смятат по подобие на Путин I Велики масово да се обрежат, да приемат исляма и да накупят имоти в Турция. До 10г. Турция трябва да стане рускоезична.
90
14
 
12
 
! Отговори
fk преди 2 години
Тук с какво ще плащат? С рубли не става, а те друго нямат в момента. Картите на mastercard и visa на руснаците не действат. Няма кинти - няма услуги. Сбогом - както каза един виден наш цоциалист преди да се отнесе във вечните комунистически райски полета.
89
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
процента на руски туристи е много малък спекулира се с тия руснаци
88
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха. Сетихте ли се умните ни политици какви ще са последствията и не само за БГ а и за всички Евро политици които слушат Сащ каквото им кажеБраво вие наистина мислите и милеете за народите си и ще ги накарате да мизерстват от лудата инфлация която се задава . А Сащ ще са си добре пак нито зависят от пшеницата нито от газа на Русия а ние ще го ду. ме😀
87
21
 
9
 
! Отговори
Do 78 преди 2 години
Ами не знам в момента 5 украинки студентки от киевския университет са настанени в къщата за гости в Созопол.Направо са като изписани, като две със сигурност ме харесват и само чакат да се преберем от Англия. А русофилете нека се подмокрят на брадати чеченци и дагистанци няма проблем.
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГларусХа-ха! Как то обикновено гларус *** на главата! Защо не 4? Потенция се свърши?
85
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо,ще има достатъчно украински туристи,даже да искате,няма да можете да се отървете от тях,може и зеленски да излезе в ефир и да каже,че не сте никакви европейци ако не давате безплатно всичко на украинците
84
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки неща имат нещо лошо и хубаво... Сега по-добре ще знаете кое е това ХОХОЛ. (Не за украинци говорим! Само за част от тях) Вашите македонци със македонска Луна са много мили хора в сравнение с тях! Вашите *** и Андрешко са пълни деца в сравнение с чичо Тарас!
83
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
защо говорите глупости? знаете ли какъв приход за държавната хазна са летните курорти,научете се и тогава говорете.
82
14
 
8
 
! Отговори
Гларус преди 2 години
Пускам сълза !! Едно лято няма да е:-Б:-е:-м руски ДУ:-:пета и тва е . Миналото лято заплодих 3 рускини
81
3
 
10
 
! Отговори
Там съм преди 2 години
Ако съм на пълна издръжка по 40 лв. на ден, мога и година да изкарам.
80
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ги щем, нали сме вражеска държава
79
3
 
5
 
! Отговори
До 87 преди 2 години
Прав си. Както почнаха да напускат раша, току им сложил забрана да пътуват!
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До House M.D. Защото са Българи и дават хляб на български семейства. А защо ти си *** и задаваш този въпрос ? Ако искаш може да отидеш на море в Украйна. Вие долни фанатизирани, Храните всичко що е Българско и викате , че сте били патриоти. Вие сте национални предатели и ***
77
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гражданите на великата държава расся евентуално могат да идат на почивка само ако Господарят им потю позволи да отидат, за всяко действие или дума трябва да им се разреши иначе гулаг
76
9
 
12
 
! Отговори
Doko doko преди 2 години
Значи е време руснаците да си продадат и имотите в Бг и да си ходят на тяхното си Черно море. Тъкмо във Варна ще си отдъхнем от руски наг ля ри
75
3
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
А защо трябва да Ни е грижа за българските хотелиери?
74
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа да ни прати туристи, нали сме им приятели и им угаждаме. Или Байдън. За какво се пънем да им уйдисваме на акъла ако нямаме полза?