Суша от руски туристи по Черноморието ни през лятото

По всяка вероятност те ще харчат парите си в Турция
7 апр 2022 19:50, Петя Славова
175
Суша от руски туристи по Черноморието ни през лятото
Снимка: БГНЕС

В България и в Кипър туристическият бранш тръпне в несигурност преди новия сезон, коментира германската агенция ДПА. Санкциите, наложени на Русия заради войната ѝ срещу Украйна, навярно почти напълно ще пресушат потока от руски туристи към тези две дестинации, коментира ДПА, цитирана от "Дойче Веле".

Руснаците ще отидат да харчат парите си в Турция?

След като по време на пандемията оборотът в туристическия бранш се срина, сега мнозина предприемачи се боят, че ще фалират. От всичко това може да спечели Турция. Анкара се обявява против санкциите и държи въздушното си пространство отворено за руски самолети.

Още по темата

В интервю за кипърската телевизия руският посланик в Никозия Станислав Осадчий безцеремонно заяви малко след началото на войната: "Откъде Кипър ще ги вземе руските туристи? Те просто няма да дойдат." Никозия затвори въздушното си пространство за руски самолети и ще си бъде сама виновна за липсата на туристи, заяви Осадчий. И добави, че вместо в Кипър, руснаците ще идат да си харчат парите в Турция.

В предишни години една четвърт от туристите в Кипър бяха руснаци. "Ако предположим, че ще се лишим от тези туристи, това ще ни струва около 2% от БВП", предупреждава кипърският финансов министър Константинос Петридис.

И в България очакват тежък сезон

Лош летен сезон се очертава и по българското Черноморие, пише още германската агенция. В черноморските хотели сега са настанени бежанци от войната в Украйна. През лятото в България навярно няма да пристигнат не само руските и украинските летовници, но и онези около 350 000 руснаци, които са собственици на имоти по курортите: в момента между двете страни няма самолетни връзки. Откакто започна войната, няма резервации за българското Черноморие и от Западна Европа. Туристите навярно се боят, че България е прекалено близо до сцената на военни действия.

Все повече руснаци и украинци искат да купят имоти в Турция

Все още не е ясно дали в резултат от всичко това през тазгодишното лято руските туристи наистина ще се отправят към Турция. Тамошният туристически бранш също се бои от загуби. "Ако войната продължи и няма никакво ново развитие, тогава ще пристигнат само 30% от руснаците", казва пред ДПА Мехмет Ислер от туристическото сдружение "Етик". Той споделя, че вече има вълна от отказани резервации. По данни на Статистическия институт на Турция през 2021 година в страната са влезли 4,6 милиона руски туристи - повече от всички други националности. Те са следвани от три милиона германци и два милиона украинци.

В същото време посредниците по продажбата на недвижими имоти в Анталия съобщават, че значително повече руснаци и украинци се интересуват от закупуване на имоти. Йозкан Текче от агенцията за недвижими имоти "Antalya Homes" казва, че търсенето е два и половина пъти по-високо, отколкото през предишни години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
11
 
7
 
! Отговори
Хихи преди 2 години
По-добре на сухо без рашароби. А и ние рубли не приемаме!!!!!!!
72
7
 
16
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Нищо, ще дойдат американски туристи, те много ни "обичат"!
71
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kирчо и Кокорчо ще компенсират бизнеса като изтеглят още едно заемче. Колко му е. А русофобите да пискат. Ще карате колите си на вода и ще ядете дедовия. Важно е да напишете слава Украйна
70
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На есен и зимата ще видим дебелия сега излиза вече зеленото и се стопля има малка надежда.
69
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде сега всички защитници на украинците дружно да си правите резервации за българското черноморие, за да спасите сезона и да покажете, че можем и без руските туристи! Или не искате, защото до вчера казвахте, че е "л.а.йноморие", а? И че вие сте твърде възвишени да почивате на такива места? Ходите най-малкото в Гърция или на Ривиерата, не е за вас такава проста почивка?:))) И ко праим ся? :)))
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само така!
67
13
 
11
 
! Отговори
user преди 2 години
по-добре руснаци, отколкото нагли и нахални украинци. Ще мечтаят хотелиерите за руснаците, защото разликата с укрите е огромна. Украинките външно са напудрени, ама гащите им са с якото ако.
66
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе важното е че"наказваме"рашъните,това че летният сезон ще отиде по дяволите,това че скоро ще зареждаме горива от пет лева нагоре,това че електроенергията до два месеца ще ни струва левче киловат,това че инфлацията на всичко свързано с това ще придобие двуцифрени размер са ПОДРОБНОСТИ!
65
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхотна новина браво, без повръщащи и пияни дураци
64
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
миналата година за първи път почивах в България и беше много яко без тези *** а сега ще има и бонус Украинки безпорно едни от най-красивите жени..
63
10
 
8
 
! Отговори
Загубата не е голяма преди 2 години
Колко руснаци имат имоти в България? Те пак ще са тук!
62
7
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
За какво са ви руснаците.
61
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, новата тролска опорка е, че ни е по-добре без тях? Гроздето е кисело, а? :)))
60
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След още 2 месеца руснаците просто ще останат без пари за почивка.
59
3
 
8
 
! Отговори
Само казвам преди 2 години
Във Варна в момента има 16 000 украински бежанци .Осем хил.на зл.пясъци
58
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите както винаги ще отидат на почивка в Гърция и Турция, украинците ще са в планинските хотели, руснаци няма да дойдат, други също няма да дойдат заради приятелските украински мини и те ти го на фалит. Ха честито на прецаканите. Друг път да мислите.
57
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският турист е най-големия турист на света!
56
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да нямаме руски туристи и да пър.ди.м от глад, ама иначе сме в крак с последните евроатлантически и демократични санкций... така де как беше приказката на гол тумбак чифте пищови...
55
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхотно. Това бяха най-невъзпитаните и дразнещи туристи, които пречеха на всички.
54
5
 
10
 
! Отговори
Вин преди 2 години
Според НСИ за 2021 г. - общо туристи в България 7 188 000, руски 135 000! Още някой да оплаква туризма, поради липсата им?!