Суша от руски туристи по Черноморието ни през лятото

По всяка вероятност те ще харчат парите си в Турция
7 апр 2022 19:50, Петя Славова
175
Суша от руски туристи по Черноморието ни през лятото
Снимка: БГНЕС

В България и в Кипър туристическият бранш тръпне в несигурност преди новия сезон, коментира германската агенция ДПА. Санкциите, наложени на Русия заради войната ѝ срещу Украйна, навярно почти напълно ще пресушат потока от руски туристи към тези две дестинации, коментира ДПА, цитирана от "Дойче Веле".

Руснаците ще отидат да харчат парите си в Турция?

След като по време на пандемията оборотът в туристическия бранш се срина, сега мнозина предприемачи се боят, че ще фалират. От всичко това може да спечели Турция. Анкара се обявява против санкциите и държи въздушното си пространство отворено за руски самолети.

Още по темата

В интервю за кипърската телевизия руският посланик в Никозия Станислав Осадчий безцеремонно заяви малко след началото на войната: "Откъде Кипър ще ги вземе руските туристи? Те просто няма да дойдат." Никозия затвори въздушното си пространство за руски самолети и ще си бъде сама виновна за липсата на туристи, заяви Осадчий. И добави, че вместо в Кипър, руснаците ще идат да си харчат парите в Турция.

В предишни години една четвърт от туристите в Кипър бяха руснаци. "Ако предположим, че ще се лишим от тези туристи, това ще ни струва около 2% от БВП", предупреждава кипърският финансов министър Константинос Петридис.

И в България очакват тежък сезон

Лош летен сезон се очертава и по българското Черноморие, пише още германската агенция. В черноморските хотели сега са настанени бежанци от войната в Украйна. През лятото в България навярно няма да пристигнат не само руските и украинските летовници, но и онези около 350 000 руснаци, които са собственици на имоти по курортите: в момента между двете страни няма самолетни връзки. Откакто започна войната, няма резервации за българското Черноморие и от Западна Европа. Туристите навярно се боят, че България е прекалено близо до сцената на военни действия.

Все повече руснаци и украинци искат да купят имоти в Турция

Все още не е ясно дали в резултат от всичко това през тазгодишното лято руските туристи наистина ще се отправят към Турция. Тамошният туристически бранш също се бои от загуби. "Ако войната продължи и няма никакво ново развитие, тогава ще пристигнат само 30% от руснаците", казва пред ДПА Мехмет Ислер от туристическото сдружение "Етик". Той споделя, че вече има вълна от отказани резервации. По данни на Статистическия институт на Турция през 2021 година в страната са влезли 4,6 милиона руски туристи - повече от всички други националности. Те са следвани от три милиона германци и два милиона украинци.

В същото време посредниците по продажбата на недвижими имоти в Анталия съобщават, че значително повече руснаци и украинци се интересуват от закупуване на имоти. Йозкан Текче от агенцията за недвижими имоти "Antalya Homes" казва, че търсенето е два и половина пъти по-високо, отколкото през предишни години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
10
 
7
 
! Отговори
Озверяването на роба преди 2 години
Четеш коментар след коментар, питаш се защо преди 200-250 години в САЩ НЕ са избити 200 милиона индианци и стигаш до един-единствен отговор - защото тогава индианците в САЩ са били по-малко от 200 милиона.
112
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и българските туристи няма да ги има, защото с тези нарастващи цени няма да се справи. Богатите ходят по екзотични места. Хората още не се усещат на къде вървят нещата.
111
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не ги и иска,да се махат от България!
110
12
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ще харчат парите си в Турция, кои пари рублите ли ... той и Абрамович е на път да остане без яхтите си, скоро светът съвсем ще се еманципира от руските бензиноколонки и тогава всеки ром от факултето ще се заима с по 2-3 мамашки, а цената на наташките се курдисва по курса на рублата и ще се измерва в копейки... !!!
109
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е потник. Да стане потен черноработник. В урановите мини всички рашки сви-ни
108
14
 
7
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Със 100 евра средна заплата какви туристи от Рассия? За тях туризма приключи - от тук насетне мамашките ще бачкат във фабриката по 7 дни в седмицата, а *** ше *** за Путин. Факт.
107
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги украинските туристи са били повече от руските на нашето море. Само че доскоро не правихме разлика между украинци и руснаци.
106
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ооооо чудесно , по добре да ги няма , дори да си продават имотите и да се махат завинаги . Явно са били кремълски агенти и информатори, пък и няма откъде и с какво да дойдат, така или иначе ще бъдат наврени в самата русия по близо до Сибир. Ако ги няма България само ще спечели отдалечавайки се от кремълските агресори, окупатори и убийци, т.е. русофашисти
105
8
 
7
 
! Отговори
Иво 80% дебили преди 2 години
Искам да попитам от членовете на възраждане защо не се коалирате с адашката си партия Баас в Сирия.
104
10
 
15
 
! Отговори
Mmm преди 2 години
Здравейте имам една специална молба към русофилите,знам че сте тука. Може ли да помолите господин Путин да дyмни и швеция та да дойдат 100 000 шведки, поне да си заслужите копейките а и ще сме вечно благодарни
103
8
 
12
 
! Отговори
Любчо Гоцев преди 2 години
В този сайт основно пишат коментари няколко прокремлински питека от Заграждане, защото няма регистрация за потребителите.
102
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не руски, ами никакви туристи няма да има. Никой няма да отиде на море в бежански лагер, пълен с нагли пияни украинци.
101
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако питате мене Путин заслужава орден стара планина. за тва дето прати едни от най-красивите жени Украинките.А пак братовчеда казва във Варна било страхно. Някакви дълги крака,рyси коси ,сини очи. Мана небесна...А да кажа на русофилите че нямали бради няма да им хареса
100
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички вече мразят нацистите от Масква....освен Копейкин и откаачените му фенове. Рук за Руша
99
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Tова лято на масовия руснак няма да му е много до море в чужбина. Санкциите вече ще се усещат сериозно и на ниско ниво, резервите на държавата ще са намалели доста , така че на море ще ходят само близките до властта ешелони. А те и така не ходеха по нашето черноморие. Тях ги чакаха по ривиерата и екзотичните дестинации. Та редакторите просто запълват страницата
98
16
 
16
 
! Отговори
До 97 преди 2 години
Европа има 20 пъти по високо БВП от Раша. За ЕС Ръша е все едно Монголия за Китай. През оя ни е това гладно Жуже
97
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами така ще е......защото сме продажници и не защитаваме националния си интерес.
96
7
 
2
 
! Отговори
До Созополис преди 2 години
А визите викаш им ги разпечатват на КапалъЧарши. МУАХАХАХА
95
7
 
7
 
! Отговори
До 101 преди 2 години
Ти си шмъркан като *** и са ти забили ращите някаква диаспора в задния дворец
94
7
 
11
 
! Отговори
Созополис преди 2 години
Руснаците идват през Истанбул, летят до Турция и влизат в България. Аз съм целогодишно по морето, мога да ви потвърдя, че за първа година комшиите ми руснаци, са тук от толкова рано. Целия комплекс където съм е почти пълен с тях, а украйнците са по хотелите. Няма драма между тях, тук всички са спокойни. Но руснаци ще има, разбира се по-малко, но тея с имотите ще са тук.