"Неохим"-Димитровград спира работа в очакване на по-евтин газ

В Европа убиват индустрията, производства ще се местят към Африка
29 юли 2022 15:54, Анисия Иванова
66
"Неохим"-Димитровград спира работа в очакване на по-евтин газ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Планираното за месец август увеличение на цената на природния газ е съкрушителен удар срещу българската индустрия. Ако КЕВР одобри предложената цена от „Булгаргаз” в размер на 287 лева за мегаватчас, ще преустановим производството си и не е ясно докога. Ще бъде много трудно за бизнеса да продължи да работи, да продължи да произвежда, да продължи да плаща заплати и да изпълнява ангажиментите си към хазната. Някои от нас няма да оцелеят. Това каза инж. Мирослав Димитров, изпълнителен директор на "Неохим" и заместник-председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"По-високата цена ще бъде пагубна за нас. В Европа се убива химическата индустрия и индустрията като цяло. Няма да се учудя, ако производствата започнат да се местят в посока към Африка, например”, каза гостът.

Въпреки че бяха обещани компенсации за природния газ, не виждаме действия в посока на изплащането им. Според нас е необходимо да се възстанови нормалният диалог с „Газпром”, защото все още имаме договор с компанията и по всичко личи, че цените биха били много по-добри, ако този договор може да се изпълни.

Още по темата

Вчера излезе информация, че ще има доставки с танкери, но по думите на събеседника трудно ще бъде компенсиран тръбният газ само с доставки с танкери с LNG. Необходимо е да знаем дали има дългосрочни договори, дали „Булгаргаз” планира дългосрочни договори до 2023 година, с което да обезпечи потреблението в България, подчерта инж. Димитров.

Разчитаме на азерския газ, но той ще бъде само една трета и то от годишното ни потребление. Топлофикациите работят основно зимните месеци, което означава, че той няма да бъде дори една трета от потреблението ни през зимата, посочи събеседникът.

Очакваме действията на българската държава и на Европейския съюз за справяне с енергийната криза. „Неохим” е предприел необходимите действия, за да обезпечи договорите си, които има с клиенти и за целта сме отделили стока на склад.

Предприятието за минерални торове планира възможно най-скоро да започне капиталния си ремонт, а след това – в зависимост от развитието на ситуацията, от действията на държавата и ЕС, както и от цената на природния газ, компанията ще реши дали да възобнови дейност и дали има смисъл да работи.

"Разчитаме нещата да се подобрят, но честно казано не сме много обнадеждени към този момент”, призна Димитров.

При цена на природния газ около 140 лева за мегаватчас  - каквато беше тя през април и каквато беше обещано да бъде запазена по един или друг начин чрез компенсации, ще можем да изплащаме заплати, останалите задължения на дружеството и да сме на печалба.

Към този момент сме спрели продажбите на стока заради това, че очакваме да разберем каква ще е цената на природния газ, за да направим нашите калкулации и да предложим отново на пазара нашите продукти.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
3
 
! Отговори
газов преди 1 година
До МадуроДраги Мадуро! Аман от неграмотни разбирачи. За твоя информация в Бг имаше 4 завода: Химко, Агробиохим Стара Загора, Неохим и Агрополихим Девня. Сега работят и печелят много добре последните 2. Отчетите са публични - прочети малко и тогава плямпай
52
4
 
3
 
! Отговори
газов преди 1 година
Айде стига глупости! Неохим обявиха официално печалба 75 милиона само за полугодието. Факт е, че в България газа е най-евтин от цяла Европа. Тия плащат газ на 40% надолу а продават торовете на европейска цена. Не ги жалете, налапали са се с пари, сега спират за ремонт както всяка година и реват въпреки, че се къпят в пари.
51
6
 
3
 
! Отговори
Мадуро преди 1 година
Глупости на търклета ..спират за годишни ремонти...другото е ..ако някой голям търговец на метали им е вдигнал мерника...иначе няма химически завод и рафинерия да работят на загуба ..само във България може да се случи..да не забравяме ,че от 6 азотно торови завода остана само тоя по времето на Костов..Бисеров е човека зад кадър това морга да съществува..
50
4
 
1
 
! Отговори
Петя преди 1 година
Спират не заради скъп газ, а за капитален ремонт, както всяка година по това време. Произведена продукция с евтин газ ще я продадат на есен скъпо и прескъпо на земеделците.Само реват за да им даде държавата субсидии, то така всеки може да управлява фирмата, като нагажда ръката за още.
49
2
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Откакто държавата започна да налива пари в това часно предприятие натрупа милиони.Много им се ослади да получават още и още. Частните предприятия са на издръжка на държавата и трупат големи печалби за сметка на народа.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очакваме действията на българската държава и на Европейския съюз за справяне с енергийната криза нима българия е суверитетна държава ли щом неможе да си реши проблемите си никаква държава не сме а сме колония
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
амин боже лека полека всички предприятия и заводи да спрат да сте гладни и боси да слушата барел и урсула
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, току що мина интервю с Р. Ов. по БТВ. Наред с глупостите, които изговори се изпусна, че преди около 2,5г под давлението на ЕС, България е прекратила договора с Газпром на цена от 35 евро/мегават, при спот цена от 8-10 евро/мегават. Енергийната мафия в действие! Не се знае колко години българина е обиран по този начин, с "евтината" руска газ!
45
1
 
9
 
! Отговори
Неохимец преди 1 година
Трябва да спрат кражбите в отдел Строителство. Красимир Минев, Иво Бобчев и Пламен Ангелов крадат и нагласят търговете като за последно!!!
44
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 54 преди 1 година
И в Германия като CNGто е на 2,2 лв показател за какво е?
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Къде . . . Те сами го обявиха на какви цени купуват сърбите. Попитай гугглена. Но самия факт , че в Сърбия килограм метан на бензиностанцията е 1.50, а тук е 3.70 е показателен.
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За последните няколко месеца над 2 милиарда евро са инвестирали в Сърбия и са започнали нови заводи, точно защото цената на газа там е 4 Пъти по ниска. Кой ще направи завод в България при тези цени на газ и ток.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 16/32"В смисъл? Коя партия в БГ не е европеидна?" - Имаше поне две. Аз ЛИЧНО гласувах за една от тях. Но както казах, европеидите (Борисов ви го каза преди 10 години още) сте си неграмотни про'с'таци.
40
1
 
5
 
! Отговори
мм преди 1 година
Принципно спират за капитален ремонт ,но с повишените цени на природната газ са конкурентни на световния пазар,в Румъния има подобен завод но там си имат собствена газ а с руснаците за цена изобщо няма да може да става дума за конкуренция на торовия пазар
39
2
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Анонимен/41"Това е промяната" - Ц. Това е евроинтеграцията за която гласувахте 95% про'с'таци!
38
0
 
13
 
! Отговори
Венелин преди 1 година
Стега глупости! Едно предприятие не може да работи на загуба. По добре да спре. Ясно е, че когата поради висока цена на суровината себестойността на продукта е над пазарната цена, си на загуба. Има ли нещо, което не е ясно?
37
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали нямаме промишленост според форумните драскачи. При това положение газ не ни трябва
36
11
 
5
 
! Отговори
До Къде преди 1 година
Чул е от руското посолство какви са цените. Ама те истини не приказват. Като споменах руското посолство, закриха ли го?
35
3
 
19
 
! Отговори
Юсеин преди 1 година
Все едно да се каже Спирам да ям в очакване на по-евтина храна,знае ли накой кога ще стане това ще умрем в лишения,икономия=мизерия
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е промяната