Русия директна: Няма да възобновим напълно доставките на газ, докато има санкции

Това е първото толкова директно изискване от Кремъл
5 сеп 2022 14:23, Нели Христова
609
Русия директна: Няма да възобновим напълно доставките на газ, докато има санкции
Снимка: БГНЕС

Доставките на газ от Русия за Европа няма да бъдат възобновени изцяло, докато „колективният запад“ не отмени санкциите срещу Москва заради нахлуването й в Украйна, заяви Кремъл.

Дмитрий Песков, говорителят на президента Владимир Путин, обвини санкциите на ЕС, Обединеното кралство и Канада за неуспеха на Русия да достави газ през ключовия газопровод "Северен поток 1".

Още по темата

„Проблемите с изпомпването на газ възникнаха поради санкциите, които западните страни въведоха срещу нашата страна и няколко компании“, каза Песков, според агенция Интерфакс, цитирана от Financial Times. „Няма други причини, които биха могли да причинят този проблем с изпомпването.“

Коментарите на Песков бяха най-категоричното искане досега от страна на Кремъл ЕС да отмени санкциите си в замяна на това Русия да възобнови доставките на газ за континента.

"Газпром", руският държавен газов монополист, заяви в петък, че ще спре доставките на газ през "Северен поток 1" поради техническа неизправност, за която той обвини трудностите при ремонта на немски турбини в Канада.

ЕС вече отмени някои санкции срещу Русия изрично, за да позволи турбините да бъдат ремонтирани. Европейските лидери заявиха, че нищо не пречи на "Газпром" да снабдява континента с газ и обвиниха Русия в "въоръжаване" на своя енергиен износ.

Песков каза, че Русия не може да възобнови изцяло доставките, докато Западът не отмени санкциите. Той обвини западните страни, че предизвикват „смут“, отказвайки на Газпром правни гаранции, че турбините, изпратени за ремонт, ще бъдат върнати.

Но през последните седмици руски официални лица не криеха надеждата си, че нарастващата енергийна криза в Европа ще подкопае подкрепата на блока за Украйна.

„Очевидно животът на хората, бизнесмените и компаниите в Европа става все по-лош“, каза Песков. „Разбира се, обикновените хора в тези страни ще имат все повече въпроси към своите лидери.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


609
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
3
 
8
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Аре, пудел пращай синчето на фронтът, като си такъв ербап.
355
10
 
15
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Фактът на наличие на шенгенска виза не гарантира на руснаците влизане в ЕС, заяви Борел.Фактът на наличие на газопровод не гарантира наличиетео на газ в ЕС, заявиха от Газпром.
354
7
 
7
 
! Отговори
ПЕТКОВ преди 1 година
УРСУЛА МУРСУЛА ЛИ ФОНДЕРЛАИН И НАШ КИРЧО РЕШИЛИ ДА НЕ ВЗЕМАМЕ ГАЗ ОТ РУСИЯ А ДА ПРЕКАРАТ ТРЪБОПРОВОД НАПРАВО ОТ СЛЪНЦЕТО И ТАКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ РЕШИ ЕНЕРГИЙНИЯ ПРОБЛЕМ И ПЪК ЦЯЛА ЕВРОПА
353
9
 
14
 
! Отговори
учуден бил преди 1 година
До УчуденКакво му остава на умствения и хормонален сбърканяк освен да си дава вид на учуден!Малко факти!На 6 и 9 1945 човеколюбците от Фашингтон взривиха атомни бомби над Хирошима и Нагазаки,70-те години ръсеха Виетнам с оранжевия агент,убиха милион жени,деца,старци,оставиха милиони поразени до сега!Разрушиха Ирак,Либия,Сирия,бомбандираха Белград...А той се чудел,чудел!Господи колко мъка по таз земя!
352
7
 
7
 
! Отговори
Значи преди 1 година
щатати са виновни, че Москва под претекст, че и убиват руското населението, завзе най-голямото газово поле в Европа и така газпром продължава да бъде монополист. Айде малко връзка с дествителността. На мутри нищо.
351
9
 
11
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Каква радост от МОСКАЛИТЕ в сайта?!Радват се когато Жужу се чеши по топ,ките с червения бутон?Коментират възбудено как ще ги изпепели,след което той заслужено ще отиде в раят,а те в адът?!С надежда гледкат налудностите на своят ментор и плащач,да си залага г,зът на китайците,а да се мъчи да го вкар,ва на ЛОШАТА Европа!Гледкат как л,удньто размахва пръст и се заканва на цивилизацията,към която и той всячески драпа?!Ако не беше така,щеше да се радва на санкциите?Абе рашистки из,роди отвсекъде?!!
350
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи санкциите действат и скоро руснаците ще пикаят в епруветка.
349
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най добре ще е да внасяме без посредници топло за през зимата директно от слънцето, а студено за през лятото - директно от плутон.. хем ще е напълно безплатно и хем без да зависим от Русия..
348
3
 
9
 
! Отговори
сиренье преди 1 година
Кои са тия други доставчици митев? Казвай ги да ги чуем/прочетем? Стига общи приказки.
347
6
 
8
 
! Отговори
Русия пак ще спаси преди 1 година
Русия обича Европа,така че като стигне Ламанша,ще даде любов на колкото повече, толкова повече женскоподобни.И без това няма кой вече,освен мигрантите от Африка.
346
10
 
8
 
! Отговори
митев преди 1 година
И няма да получава пари. Ще го гори и толкова. През това време други доставчици ще се намесят и ушанките ще останат с пръст в уста.
345
11
 
9
 
! Отговори
Илич преди 1 година
Русия може без Европа, Европа не може без Русия.
344
6
 
11
 
! Отговори
Iv преди 1 година
Абе, СМЕХ 412, какви пазари, каква логистика? Вярно много други добиват газ, но имат ли такъв дебит, че да ти задоволят нуждите на пазарите. За логистиката да не говорим. Само на една Германия не и стигаше едната тръба и поиска втора. Ако американците не се бяха месили и война нямаше да има, и Европа щеше да е презадоволена.
343
8
 
6
 
! Отговори
Морал преди 1 година
Санкциите са въпрос на морал и чест!
342
12
 
11
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
Санкции докато не се изтеглите от Украйна и възмездите жертвите и щетите иначе започвайте да се учите да ядете газ или с Ъ
341
14
 
13
 
! Отговори
Чукашенко преди 1 година
Пак ще се молят за храна, за да не умрат от глад, както 91год., но този път ще трябва да ги спасяват Китай, сев. Корея и Сирия. Хахаха
340
19
 
11
 
! Отговори
Мисис хуйло преди 1 година
Какво беше това Русия? Аааа, да, северната част на Монголия. Какво ни интересува северната част на Монголия, да си умират по тоалетните в дворовете
339
8
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Руснаците са си прави за себе си. Когато някой те мрази и открито показва омразата си - ти ще му продаваш ли стоката си? Най-малкото ще вдигнеш цената. А от друга страна най-многолюдните държави - Китай и Индия - се нуждаят от големи количества газ и веднага изкупуват руския. За северен поток - ами да видят, ако има технически проблеми с турбините. Да ги поправят. А у нас - пак купуваме руския газ чрез посредници, разбира се, това вдига сериозно цената. Засега само петрола го купуваме нормално.
338
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха, няма гас, няма петрол и няма ток... мислете му, ама русия била лоша щото не снабдявала с енергийни ресурси държави които водят открита война срещу тях... на мястото на Путин щях да им дръпна шалтерите още миналата зима...
337
3
 
14
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Само бисери.И да свалят санкциите пак няма да възобноват напълно доставките,а зазен момент и напълно ще ги спрат.След обявяването на санкциите и руснаците в лицето на Путин обявиха,че вървят към "разкачване" на икономиката си от тази на Запада.