Патриарх Кирил призова руснаците да не се страхуват от смъртта

По думите му е "много важно в сърцето да няма чувство, че има враг"
23 сеп 2022 14:09, Нели Христова
91
Патриарх Кирил призова руснаците да не се страхуват от смъртта
Снимка: БГНЕС

Главата на Руската православна църква, патриарх Кирил, призова руските граждани в сряда да не се страхуват от смъртта на фона на решението на президента Владимир Путин да мобилизира резервни части за битка в Украйна.

"Вървете смело да изпълните военния си дълг. И помнете, че ако положите живота си за родината си, ще бъдете с Бога в неговото царство, слава и вечен живот", каза той по време на проповед в Зачатьевския манастир в Москва.

Кирил, който оправда решението на Путин да нахлуе в Украйна през февруари позовавайки се на духовни и идеологически причини, проведе проповедта малко след като руски официални лица казаха, че до 300 000 резервисти ще бъдат призовани да се бият.

Още по темата

Кирил заяви по време на проповедта си, че човек с "права вяра" не е подвластен на страх от смъртта. Според него човек става "непобедим", когато в него има "силно измерение, свързано с вечността", и той престане да се страхува от смъртта.

"Вярата прави човека много силен, защото тя пренася съзнанието му от ежедневието, от материалните грижи, към грижата за душата, за вечността", каза той. "Именно страхът от смъртта прогонва война от бойното поле, тласка слабите към предателство и дори към бунт срещу своите братя. Но истинската вяра унищожава страха от смъртта."

Лидерът на Руската православна църква по-рано се е позовавал на идеята, че украинците и руснаците са един народ.
По време на проповедта си той призова руснаците да не смятат украинците за врагове. Според Кирил украинският народ "се намира в опасност", като добави, че сега "е много важно в сърцата да няма чувство, че има враг".

Кирил призова паството да се моли за укрепването на "братските чувства на народите на Света Русия", така че "единството на Църквата, което е гаранция за мира в необятността на Русия, да стане още по-силно".

Кирил също така отбеляза, че православните християни в Украйна продължават да се молят за "установяването на мир в просторите на историческа Русия".

От началото на войната патриархът оправдаваше конфликта, като изнасяше речи за Русия като "миролюбива сила", която не участва във "военни авантюри". През юни той каза, че Русия е "атакувана" по целия свят заради чувства на ревност, завист и възмущение и заяви, че това се случва, защото Русия е "различна".

Путин каза в сряда, че неговата частична мобилизация ще засегне гражданите, които са в резерва, и че те ще преминат допълнително обучение, преди да бъдат разположени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъртия богохулник няма ли да умре вече ? Срам и позор за Християнството ! Плюя на такива !
57
0
 
12
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Много смел Патриарх, граничащ до ...безумие, безстраши и безхаберие!Заслужава да поведе армията!Въпросът е ....на къде, защо, колко и все таквиз едни неудобни въпросчета, на които треба да се отговори преди атаката!
56
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно не само ние си имаме просто Кирчо.
55
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работата на църквата е да призовава за мир.Нека даде личен пример как не го е страх от смъртта и си свърши работата за която е назначен
54
1
 
10
 
! Отговори
Егасии преди 1 година
И призива!!!
53
0
 
14
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
...патриарх Кирил/Гундяев/, призова руските граждани в сряда да не се страхуват от смъртта на фона на решението на президента Владимир Путин да мобилизира резервни части за битка в Украйна.,,А нашият човек другаря Радев трябва ли да се страхува от Киро Гундяев след онази шамарица дето изяде и дори Йотовица не можа да го омилости макар че се пльосна да му целува краката.
52
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е православните попчета да се съберат начело с Вартоломей и да го отлъчат този сатанист. Той е срам за православието. Да назначат украинския патриарх или някой друг да отговаря и за Русия.
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЯ КАКЪВ ПАТРИАРХ И СЛУЖИТЕЛ НА БОГА Е, ГЕНЕРАЛ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ АНТИ ХРИСТИЯНСКИ КГБ!
50
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Товариш поп, бери какашник и в перьод!
49
2
 
23
 
! Отговори
D преди 1 година
Гну*сна мари*онетка. Да си рпаща неговите деца на фронта и тези на управляващите. Сега е моментър народа да се обедини срещу тиранина си.
48
2
 
24
 
! Отговори
аном преди 1 година
Още едно потвърждение , че в Русия православие няма.И никога не е имало.Това са старци проближени до руския император и нищо повече
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Niliarder Gundqew
46
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Патриархът май иска да прави от войниците камикадзета.Обещава им рая ако умрат за родината, почти не виждам разликата от това, което правят с терористите-самоубийци.А дали е така?
45
1
 
30
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Малко на алаху акбар отива работата... Диваци :)
44
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е антихрист! Никъде в Библията не се призовава за война и никога Исус не е казвал, че "отдалият живота си за родината" ще попадне в рая. Освен това, би могло да се предположи, че е богоугодно да защитаваш родината си, когато е нападната, но само когато това е ДОБРОВОЛЕН, а не принудителен акт!. В случая, руснаците за в позиция на агресори в чужда страна, на всичко отгоре ги ПРАЩАТ насила на фронта. Този руски "патриарх" ще се пържи в Ада за богохулство.
43
0
 
19
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
КИРИЛ Е СЛУГА НА АНТИХРИСТА ПУТИН
42
0
 
9
 
! Отговори
УЛАВ преди 1 година
Слушайте дядо поп, той знае волята божия и не се офлянквайте, ако ли пък се гътнете на фронтя ша станете герои и варено жито ще има....дядо поп ще ви изпрати подобава.
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ УБИВАЙ!! Тоя божи човек, е толкова божий, колкото аз имам небостъргач в Дубай. Патриарх Кирил девици ще даваш ли на руснаците в оня свят?
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И този се води за духовник...Господ ще го съди.
39
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 година
Руския пастир като руския Мир.