Патриарх Кирил призова руснаците да не се страхуват от смъртта

По думите му е "много важно в сърцето да няма чувство, че има враг"
23 сеп 2022 14:09, Нели Христова
91
Патриарх Кирил призова руснаците да не се страхуват от смъртта
Снимка: БГНЕС

Главата на Руската православна църква, патриарх Кирил, призова руските граждани в сряда да не се страхуват от смъртта на фона на решението на президента Владимир Путин да мобилизира резервни части за битка в Украйна.

"Вървете смело да изпълните военния си дълг. И помнете, че ако положите живота си за родината си, ще бъдете с Бога в неговото царство, слава и вечен живот", каза той по време на проповед в Зачатьевския манастир в Москва.

Кирил, който оправда решението на Путин да нахлуе в Украйна през февруари позовавайки се на духовни и идеологически причини, проведе проповедта малко след като руски официални лица казаха, че до 300 000 резервисти ще бъдат призовани да се бият.

Още по темата

Кирил заяви по време на проповедта си, че човек с "права вяра" не е подвластен на страх от смъртта. Според него човек става "непобедим", когато в него има "силно измерение, свързано с вечността", и той престане да се страхува от смъртта.

"Вярата прави човека много силен, защото тя пренася съзнанието му от ежедневието, от материалните грижи, към грижата за душата, за вечността", каза той. "Именно страхът от смъртта прогонва война от бойното поле, тласка слабите към предателство и дори към бунт срещу своите братя. Но истинската вяра унищожава страха от смъртта."

Лидерът на Руската православна църква по-рано се е позовавал на идеята, че украинците и руснаците са един народ.
По време на проповедта си той призова руснаците да не смятат украинците за врагове. Според Кирил украинският народ "се намира в опасност", като добави, че сега "е много важно в сърцата да няма чувство, че има враг".

Кирил призова паството да се моли за укрепването на "братските чувства на народите на Света Русия", така че "единството на Църквата, което е гаранция за мира в необятността на Русия, да стане още по-силно".

Кирил също така отбеляза, че православните християни в Украйна продължават да се молят за "установяването на мир в просторите на историческа Русия".

От началото на войната патриархът оправдаваше конфликта, като изнасяше речи за Русия като "миролюбива сила", която не участва във "военни авантюри". През юни той каза, че Русия е "атакувана" по целия свят заради чувства на ревност, завист и възмущение и заяви, че това се случва, защото Русия е "различна".

Путин каза в сряда, че неговата частична мобилизация ще засегне гражданите, които са в резерва, и че те ще преминат допълнително обучение, преди да бъдат разположени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
17
 
! Отговори
do 18 преди 1 година
Това са КГБ тълкованията на християнските ценности.
17
0
 
27
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Доживях баш поп да призовава на джихад... СМЕЕЕЕЕЕХХХХ...................
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв е тоя идеот дето кара хората да убиват,че да бъдели заедно с Бога.
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кириле, Кириле! Патриарх и духовник, който оправдава братоубийствена война, война от гордост, смърт телесна заради болните амбиции на хората, които те държат, вади и до духовна смърт. В Рая или Ада няма народи и територии. Единствената смърт, която е оправдана е заради Христос, или да защитиш отечеството. Тази, която призоваваш да не се страхуват руснаците е от интересите на господарите ти.
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Муахаххаха, що не вземе брадатия дявoл да отиде на фронта той да отслужи някоя и друга литургия за живота на ра6истките 0pkи? Да го видим колко е смел той самия.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Путин не нападне Беларус? Нали и беларусите са също част от руската нация?
12
0
 
24
 
! Отговори
дедо Гошо преди 1 година
Тоя безбожен поп полковник от КГБ Гундяев има и военна подготовка, защо не е изпратен на фронта?
11
5
 
6
 
! Отговори
Точно тъй преди 1 година
Хвърляй младите русначета в месомелачката. От каймата ще направят вкусни кюфтета с който Путин ще нахрани своите приятели американците който го държат на власт.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя "историческа Русия" беше унищожена от болшевиките като този "патриарх" болшевик.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Патриарх Кирил накрая ще чете от корана и ще обещава харем с жени на онзи свят .
8
2
 
6
 
! Отговори
Край преди 1 година
Това консумативното човече не може да го разбере. То си иска смартфона, бик мак и колата, мола и силикона. На кого е бъдещето - времето ще покаже.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сатаниста Гундяев иска да каже, че им е осигурено топло посрещане в Пъкала
6
0
 
6
 
! Отговори
Sic Semper Tyrannis преди 1 година
Махнете тиранина Путин и се поклонете всички на богинята на демокрацията Атина! Я не се правете на много смели, че ще видите вие страх и ужас!
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МП (Московската Патриархия) след 1927 г. (след декларацията на митрополит Сергий за подчинение на съвецкaта власт) е на пряко подчинение на КГБ и не е православна. Това продължава до сега. Затова тези само са облечени като клирици, а реално имат чинове на КГБ. Този на снимката е агент Михайлов от КГБ. Предишният "патриарх" беше агент Дроздов. Това тяхното не е църква, а измзмна организация пълна с болшевики, които не вярват в Бог. Изпълняват каквото им каже партията (КПСС=Единная Россия)
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо патриарх Кирил, заедно с Путин да ходят в окопа да воюват.
3
0
 
24
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Пращайте дъртия пияница на първа линия.
2
15
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Все още има шанс за мир ако запада се спре.
1
1
 
10
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Попа на фронта атака пубеда :)))