Дмитрий Глуховски: Режимът в Русия се превръща в истинска диктатура

Дори един глас срещу Путин представлява опасност, казва писателят
28 окт 2022 21:29, Нели Христова
217
Дмитрий Глуховски: Режимът в Русия се превръща в истинска диктатура
Снимка: БГНЕС

Руският писател на научна фантастика Дмитрий Глуховски обещава, че няма да спре да говори срещу Москва, въпреки че е заплашен от години затвор, след като му бяха повдигнати обвинения за критиките срещу войната в Украйна.

Авторът на популярния роман "Метро 2033", чието действие се развива в руините на московското метро след ядрена война, от месеци е под прицела на властите.

Дори в центъра на Европейския съюз, Франкфуртския панаир на книгата, Глуховски призна, че не се чувства в безопасност.

В интервю за АФП, писателят заяви, че живее в Европа и ще продължи да критикува, когато сметне за необходимо.

"Когато в Русия се случи нещо скандално, трябва да го коментирам", каза авторът. АФП съобщават, че Глуховски има охранители, които го придружават.

Глуховски се изказва срещу инвазията на Русия в публикации в социалните мрежи и в статии за западни медии. Той заяви, че начинът по който е станал обект на нападение, би бил „немислим“ преди няколко години.

"Режимът се превръща в истинска диктатура. Дори и един глас срещу него вече представлява опасност", каза той. "Когато режимът беше авторитарен, той беше много по-гъвкав."

Глуховски е попаднал в обсега на все по-широките репресии срещу инакомислието, които започнаха след нахлуването на Русия в Украйна.

Москва въведе закон, който налага големи присъди затвор за публикуване на информация за армията, която правителството смята за невярна.

През юни руски съд постанови задочния му арест. Той казва, че е обвинен в дискредитиране на руската армия и в политическа омраза към руския президент Владимир Путин.

Авторът и бивш журналист твърди, че ако се върне в родината си и бъде осъден, го очакват до 15 години затвор.

По-рано този месец Москва нарече автора "чуждестранен агент". Той разкритикува частичната мобилизация на Русия в подкрепа на отслабващите усилия на армията ѝ.

Този термин, напомнящ за "врага на народа" от съветската епоха, се използва широко срещу опоненти, журналисти и активисти за правата на човека.

"Реалността се превръща в абсурдна и гротескна много по-бързо, отколкото можехме да си представим", каза Глуховски на годишния панаир на книгата.

Вместо като "чуждестранен агент" писателят вижда себе си като "патриот".

Според Глуховски Русия иска да "стане нормална европейска държава, да остави старите си имперски амбиции и да се модернизира, просто да спре да потиска собствения си народ и да създава проблеми на съседите".

"Това, според мен, е най-патриотичното нещо, което може да се измисли", добави той.

Глуховски призна, че скорошните действия на руския съд са го накарали да бъде по-бдителен за потенциални заплахи, дори когато е извън Русия.

"Не можеш да се чувстваш в безопасност", казва той. Авторът припомни за отравянето на дисидента Александър Литвиненко във Великобритания, за което Лондон обвинява Москва. "Правилата, които важаха досега, вече не са приложими."

Авторът не вижда перспектива да се върне в Москва в близко бъдеще, тъй като се опасява, че ще бъде арестуван веднага след пристигането си.

Дори и да се върне, Глуховски смята, че много неща ще са се променили, тъй като Русия претърпява радикална трансформация.

"Няма да намеря страната, която обичам", споделя той.

Глуховски казва, че властта на Путин няма да продължи вечно. Той призовава хората да се държат, "докато тази гнила, фалшива диктатура не рухне".

"И тя ще се сгромоляса, неизбежно", казва авторът. "Защото тя се основава на лъжи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
3
 
! Отговори
Много преди 1 година
кандидати за психодиспансера има тук. Новите лекарства със сигурност ще им повлияят добре на депресията. Всичко ростролчета за които всяка неудобна новина е фейк са главните пациенти.
152
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Глуховски си драскаше русофилската псевдофантастика и я продаваше в огромни тиражи, режимът не му беше проблем.
151
6
 
2
 
! Отговори
Опят Двойка преди 1 година
Спец служби руская федерация опят пропустили диверсанти которие окупировали Кремл..Диверсанти начали жестокая война против Русь. А спец служби МОЛчат .. После окупация Русия от Владимир Улянов власт окупировали опасние терористи - масовие убиици.. Убили милиони в том числе руская армия,руские дворяни-елит Русия.. УБили милиони в Украйна в том числе с голодомор.. ОСтавили Гитлер жив пока убили десятки милиони славяни в том числе в Полша,Беларусия,Украйна,Русия..После Вторая убивали до 1953.
150
7
 
3
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Единствената разлика между Русия и запада са може би едни 100 години в мисленето. Горе-долу един век мина, откакто разпарчетосаха Германия след ПСВ. Резултатът е ясен. И на двете места целите са еднакви, методите са други. Ако някой прогледне, критикува системата или отделна част от него на запад - просто го съсипват по друг патаграф - Джулиан Асандж, свга Кание Уест ... в Русия просто още ползват полоний, там е разликата, но ефектът е същия!
149
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът на русофилите в България е, че не знаят добре руски. Ако знаеха щяха да четат на руски от руснаци и да гледат в нета видеа от руснаци за живота в Русия и въобще истините за съвременна Русия. А тези, които знаят руски биват наричани русофоби заради това, че четат какво представлява съвременна Русия и нямат илюзии. И на всички русофили приятелите, роднините и познатите са в Западни държави. Никой не праща дете си в Русия. Никой. Някак си и те знаят, че там животът не струва в момента.
148
4
 
16
 
! Отговори
Руския монопол преди 1 година
ИМА НУЖДА ОТ ПУТИНОВАТА ДИКТАТУРА ЗА ДА ИМА РУСКИ РОБИ ЗА ТРУД И ВОЙНА!!!!
147
1
 
2
 
! Отговори
Дино преди 1 година
До Хохлушка Куку Ригуууу
146
0
 
7
 
! Отговори
ВСЕКИ МОНОПОЛ... преди 1 година
...ИМА НУЖДА ОТ ДИКТАТУРА --- за да съществува и дасъздава послушни "роби на труда"!!!!
145
1
 
11
 
! Отговори
ВСЕКИ МОНОПОЛ... преди 1 година
Неминуемо ражда ДИКТАТУРА!!!!
144
6
 
2
 
! Отговори
МОДЕРНОТО РОБСТВО Е преди 1 година
Да зависиш изцяло от Държавния и Частния МОНОПОЛ!!!!
143
3
 
6
 
! Отговори
МОДЕРНОТО РОБСТВО: преди 1 година
Да нямаш "СОБСТЕНОСТ" да живееш в панелен коптор и да зависиш от капризите на работодателя си!
142
8
 
26
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
русия е изостанала технически ,икономически и умствено с 70г от останалия свят. Всички руснаци живеят още във ВСВ 1944г. Русия е робовладелческа империя. Държи в робство 120 народа, техните земи богатства . Младите хора плащат кръвен данък- правят ги руски еничари за да се бият заради комплексите на джуджето....като ги могилизират принудително на фронта.
141
4
 
15
 
! Отговори
Комунизма и соца.... преди 1 година
СА "МОДЕРНОТО РОБСТВО НА СВЕТА"!!!!
140
7
 
20
 
! Отговори
Смех преди 1 година
ЧАК СЕГА ЛИ ОТКРИХТЕ, ЧЕ РУСИЯ Е "РОБОВЛАДЕЛСКА ДЪРЖАВА"...май доста късно живеете...хахаха
139
8
 
22
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Русия живее в робство и диктатура последните няколко столетия- отначало е царска диктатура , след това диктатура на пролетарията , а след това диктатура над пролетарията1 сега диктатура на Путин и е единствената робовладелческа страна през 21 век.
138
5
 
4
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
А къде не е така, вижте в Америка не смеяха писмо, което написано преди 3 мес. да го пуснат, а Зеленски смята такива за предатели и направо разстрел.
137
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо откритие, че то от 100 години Русия си е диктатура.
136
3
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
САНКЦИИТЕ КОИТО СЕ НАЛАГАТ ОТ ЕС НА ПУТЕНОДЕБИЛНОТО НАСЕЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ
135
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е писател, да не му се обръща внимание. И аз мога да кажа, че на запад са прокажени и какво?
134
1
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНО ЗА ПРОСТОТО КОМУНДЕЛОПУТАНАРСКО НАСЕЛЕНИЕ!