Русия освободи първата група затворници, воювали в Украйна

Работили до края на договора си, "почтено, с достойнство"
5 яну 2023 17:00, Елка Василева
43
Русия освободи първата група затворници, воювали в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Първата група руски затворници бяха амнистирани и освободени, след като са се съгласили да се бият в Украйна, съобщи ръководителят на паравоенната група "Вагнер", чиито бойци са на фронтовата линия заедно с руската армия, предаде Франс прес.

Бизнесменът Евгений Пригожин, близък до президента Владимир Путин, говори активно пред медиите от началото на руската инвазия.

Още по темата
"Работили сте до края на договора си. Работихте почтено, с достойнство", обръща се Пригожин към група мъже на видеозапис, разпространен от РИА Новости. Той призовава руското общество да се отнася "с най-голямо уважение" към хора, които са се сражавали шест месеца в замяна на свободата си.

"Не пийте прекалено много, не взимайте наркотици, не изнасилвайте жени, не правете глупости", казва още Пригожин - самият той бивш престъпник, станал бизнесмен, отбелязва АФП.

Бойците на "Вагнер" са на предната линия в битката за Бахмут. Руските сили се опитват безуспешно да превземат този източен украински град от лятото. И двете страни в конфликта понасят там тежки загуби.

Преди войната в Украйна наемници от "Вагнер" са били изпращани в Сирия, Либия и няколко африкански държави. През септември в социалните мрежи беше публикуван видеоклип, на който се вижда как в двора на затвор мъж, много приличащ на Евгений Пригожин, предлага на затворниците да се присъединят към руските военни части в Украйна.

"Ако дойдете в Украйна и решите, че тя не е за вас, ще сметнем това за дезертьорство и ще ви застреляме. Имате ли въпроси, момчета?", казва мъжът на записа.

Той също така им нарежда да не се предават и посочва, че ако бъдат заловени, новобранците ще имат със себе си гранати. "Ако умрете, тялото ви ще бъде върнато на мястото, което сте написали във формуляра", заявява още мъжът на записа.

От компанията на Пригожин "Конкорд" нито потвърдиха, нито отрекоха, че това е именно той.

"Ако бях затворник, щях да мечтая да се присъединя към този приятелски отбор, за да мога не само да изплатя дълга си към отечеството, но и да го върна с лихвите", цитира обаче "Конкорд" изявление на своя собственик.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предполагам, че е за предпочитане да воюваш 6 месеца, евентуално да оцелееш и да си свободен след това пред 10-20-30 години в руски затвор. Това си е направо подарък за въпросните руснаци. Ако не оцелееш, поне ще си опитал да си върнеш свободата, а и ако не друго, ще си си спестил едни 10-20-30 години в руски затвор. Едва ли има затвори по света, които да могат да се определят като приятно за пребиваване място, но руските със сигурност са доста кофти места.
9
7
 
6
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
От няколко хиляди вербувани са освободили десетина човека. Сигурно са с психични отклонения като Путин и си говорят сами след толкова бой. Новата руска ролетка - на 10 000 оцелява един.
8
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригожин лично ги награди в моргата, на 01.01
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работихте почтено, с достойнство", обръща се Пригожин към група мъже в Източна Украйна. В българския парламент луд скандал с груби обиди. Български полицай превозва мигранти, а други негови колеги закрилят престъпника убил двете млади жени.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посмъртно, нали
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната порция пушечно месо.
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво бе, на всичките проблеми и хаос в Русия само рецидивисти по улиците им липсваха. Имам чувството че Путин е агент на ЦРУ.
3
7
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахааа, каква драма, а?!? Освободили закоравели престъпници в обществото. А познайте с какво ще се занимават тези "граждани" по родните места? Ще пропищи мало и голямо :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
2
7
 
19
 
! Отговори
Нортроп Груман преди 1 година
Армията на Путин се разпада на частни военни компании, а руският фюрер си въобразява че все още Русия води победоносна война в Украйна. За човек психопат е нормално да приема желаното за реално.
1
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите, радвате ли се? Какви герои само, а? Да се срамуваш ли, да се гордееш ли?