Русия понася огромни жертви в Украйна през последната седмица

Те са повече отколкото са били в началото на инвазията
12 фев 2023 18:38, Нели Христова
326
Русия понася огромни жертви в Украйна през последната седмица
Снимка: БГНЕС

Според британското военно разузнаване Русия вероятно претърпява най-голямата си загуба на войници от първата седмица на конфликта в Украйна, съобщи ДПА.

"През последните две седмици Русия вероятно е понесла най-големия брой жертви от първата седмица на инвазията в Украйна", написа британското министерство на отбраната в Туитър, позовавайки се на ежедневните данни, публикувани от украинския генерален щаб, добавя БТА.

Въпреки че Лондон не може да провери цифрите, "тенденциите, които данните илюстрират, вероятно са точни", съобщи ведомството в Туитър в най-новата си актуализация на разузнавателната информация.

Средната стойност на жертвите през последните седем дни е 824 души на ден, се казва в доклада, което над четири пъти повече от отчетеното през юни-юли. "Украйна също продължава да страда от висок процент на изтощение", допълва документът.

Причините за увеличения брой на жертвите вероятно са "липсата на обучен военен състав, координация и ресурси по цялата фронтова линия", заявиха британските власти и посочиха като пример неуспеха на Москва да превземе стратегическия град Бахмут.

Британското министерство на отбраната публикува актуална информация за войната от началото на пълномащабното нахлуване на Русия преди почти години. Целта на това е да се противодейства на руския прочит на конфликта. Москва обвинява Лондон в кампания за дезинформация относно случващото се в Украйна.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски задейства днес решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за налагане на санкции срещу още 200 руски граждани и свързани с Русия лица, включително съветниците на руския президент Владимир Путин - Юрий Ушаков и Лариса Бричьова. Съответният указ беше публикуван днес на сайта на украинската президентска канцелария, предаде ТАСС.

Агенцията посочва, че указът влиза в сила от деня на публикуването му. Санкциите се въвеждат срещу физически лица, включително срещу някои руски политици, политолози, ръководители и служители на държавни предприятия, за срок от 50 години.

В санкционния списък фигурират бившият ръководител на апарата на колегията на Военнопромишлената комисия на правителството на Русия и заместник-ръководител на канцеларията на руското правителство Игор Боровков, заместник-ръководителят на "Ростехнадзор" Алексей Ферапонтов, ръководителят на дирекцията на Северния морски път Вячеслав Рукша.

Значителна част от санкционираните са представители на руската държавна компания "Росатом".

Освен това в списъка е включен и гражданинът на Украйна, директорът на Запорожката АЕЦ Юрий Черничук.

На този фон руските сили през уикенда продължиха да обстрелват украински градове на фона на отчаяна офанзива за превземането на още територии в Източна Украйна, а украински служители казаха, че Москва се затруднява да разгърне мащабна офанзива там, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Една 53-годишна жена беше убита днес, а още една 87-годишна жена беше ранена при руски обстрел срещу украинския град Никопол, в югоизточната Днепропетровска област, съобщи губернаторът на областта, цитиран от Ройтерс.

Никопол се намира на срещуположния бряг на река Днепър срещу Запорожката АЕЦ, която беше превзета руските войски скоро след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година.

Във втория по големина украински град Харков един човек беше ранен, след като три руски ракети С-300 поразиха снощи инфраструктурни обекти в града, съобщи областният управител Олег Синегубов.

Украинските сили са свалили снощи пет руски дрона - четири дрона-камикадзе "Шахед" и един разузнавателен "Орлан-10" - над частично окупираните Запорожска и Донецка област, съобщи украинската армия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До шамилчо.Ти не разбрали,че не опира до села и градове.Тинвцдве села като стоиш и пращаш само подкрепления може,а противника ти праща снаряди и цялата армия можеш да си загубиш.Как мислиш,кое ще свърши първо снарядите на руснаците,които си ги произвеждат или украинците.
202
12
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
рассия понася огромни жертви от момента в който тръгна за 3 дни да превзема Киев, да ама не ... и всеки следващ ден е пирон в ковчега на кремълските военнопрестъпници...да раша има голямо население, но на 100 000 могилизирани още толкова напускат страната, има природни ресурси, но санкциите сковават бензиновата и икономика, която вместо стоки за бита ще произвежда военен скрап...ще расте и вътрешното недоволство, както в кръга на путин, така и в страната, а зад Украйна е целият цивилизован свят
201
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави впечатление, че британското разузнаване постоянно използва понятието "вероятно". Вероятно така всеки може.
200
11
 
9
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
До Анонименхахах. Това го чуваме от миналата есен. За цяла зима *** за взели едно село от градски тип с размери два километра на един километър.Дерзайте , товарищи !така ще стигнете Киев евентуално около 3038 година. НАГО е в шок , ужас и паника.... :)
199
15
 
4
 
! Отговори
Ким Чен Ир преди 1 година
Знам че Владимир ще успее да победи американската чума. И моя народ гладува заради нея но се справихме. Ще успеем заедно със сина ми. Нашата армия и под строя ще прегази Америка! Слава Русия! Надявам се за рождения ми ден на 16 февруари да победите при Бахмут. Аз и татко сме заедно с вас!
198
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шамии, дали ще наричаш Уш анки, чебурашки, *** и подобни бг евроатлантически бисери някой който ти опонира няма да възкреси никой от жулто посинялите полета на Украина превърнати в кладбища за хиляди укр мъже.
197
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 218.Е като украинците решат,че вече не им се умира в Бахмут иначе мача си върви там,а и скоро ще е обкръжен.
196
7
 
12
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
До АнонименПопитах кога Ушанките ще вземете Бахмут / Артьомовск . Дай прогноза , за да може после всички да ти се подиграваме. :)
195
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шамилее многоги чуваш петлите ти, месорубката в Артемовск работи на макс. Пълнят се синьо жълтите гробища .
194
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вероятно е така, но още по вероятно е да не е така
193
4
 
7
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
До АнонименКога ще вземат Ушанките Бахмут ?Другия месец .Догодина.Никога.Ти кажи , чебурашка .
192
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шамилее,със словестни еквилибристики и интересничене няма да промениш реалностите, ама вервай си :)
191
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шамилее, бегат ама къмКиев
190
4
 
7
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
До АнонименЗначи Ушанките бягат.
189
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Британското разузнаване е на принципа един украинец ми каза, че вероятно е истина
188
2
 
9
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
До АнонименГледай да не мобилизират мамчето ти , че кой ще ти купува цигари.Иначе и тия 300 хиляди ще отидат до лятото. Месо срещу желязо. Не намеквам нищо за потентността ти , спрямо средностатистическата. Ноооо - ти си го знаеш...
187
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците да пуснат по една вода в ковчега на Ленин - в знак на благодарност
186
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
британско разузнаване, малии ходят едни британчета из полята украински и броят
185
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в Угледар става същото като в Артьомовск.
184
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 195.Е ти кажи сега за Бахмут,където се бият основно Вагнер и същите западняци твърдяха,че загубите на Вагнер са 4100.В тоя Бахмут,който включва около 10 селца около него пълни с украинци и там почти не живеят цивилни,колко армия прати Украйна за това това време и защо започнаха да я наричат месомелачка.Защото основно се обстрелваше с артилерия,а украинците стояха там и само пращаха подкрепления и изнасяха загуби.Ама Зеленски го превърна в символ на непобедимите.